Acasa Top SecretArmata Ponta, despre pensiile militare

Ponta, despre pensiile militare

scris de D.S.S.
5 afisari

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că în proiectul de lege privind pensiile militare de stat nu este vorba despre pensii speciale, ci despre un sistem care se aplică în toate țările NATO pentru personalul militar.

Pensionari militari

Legea pensiilor militare

„Este un proiect, nu e vorba de pensii speciale, este vorba despre un sistem care se aplică în toate țările NATO pentru personalul militar. Are niște condiții specifice activității acestora, a fost elaborat de către un colectiv destul de mare coordonat de vicepremierul Oprea care, evident, se referă la armată, la celelalte instituții militarizate. Prima cameră sesizată este Senatul. Din punctul nostru de vedere, este o promisiune mai veche ca să nu mai trebuiască mereu să reparăm, să cârpim din lucrurile greșite făcute în 2010. Este o lege foarte clară care asigură stabilitate și predictibilitate pentru cei care au o carieră deloc ușoară, cariera militară, într-un context cum e România actuală când chiar trebuie să luăm foarte în serios aceste lucruri”, a spus Ponta la Palatul Parlamentului.

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile militare de stat, urmând ca documentul să fie înaintat spre adoptare Parlamentului.

Obiectivul acestuia a fost de a reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, în considerarea statutului special al militarilor, al soldaților și gradaților profesioniști, polițiștilor și a celorlalți angajați din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, se arată într-un comunicat MAI.

Principalii inițiatori ai proiectului sunt vicepremierul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, la elaborarea sa contribuind și celelalte instituții din sistemul de ordine publică și securitate națională, respectiv Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Protecție și Pază, Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Obiectivul acestuia a fost de a reconfirma sistemul pensiilor militare de stat, în considerarea statutului special al militarilor, al soldaților și gradaților profesioniști, polițiștilor și a celorlalți angajați din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, se arată într-un comunicat MAI.

Vor fi acordate pensii militare de stat și pentru soldații și gradații profesioniști care îndeplinesc condițiile de vechime în serviciu. Menționăm că în urma adoptării de către Parlament a inițiativei legislative a vicepremierului Gabriel Oprea, de modificare a Legii 384/ 2006 privind statutul soldaților și gradaților profesioniști, această categorie profesională beneficiază în prezent de posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 55 de ani. Proiectul de lege privind pensiile militare de stat instituie reglementări prin care se revine, în principal, la regulile care caracterizează sistemul pensiilor ocupaționale. Categoriile de pensii care vor compune sistemul pensiilor militare de stat vor include pensia de serviciu, pensia de invaliditate și pensia de urmaș”, precizează sursa citată.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească militarii, polițiștii și funcționarii cu statut special, pentru a beneficia de pensie militară de serviciu, sunt cele legate de vârstă și vechime în serviciu.

Vârsta de pensionare este prevăzută de legislația actuală și va crește gradual la 60 de ani, până în anul 2030, adaugă MAI.

În același timp, proiectul prevede posibilitatea reducerii vârstei de pensionare în funcție de condițiile de muncă în care își desfășoară activitatea angajatul, dar nu mai puțin de vârsta de 45 de ani.

Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de 20 de ani, dintre care cel puțin 10 ani vechime în serviciu și care sunt trecuți în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unități și a reducerii unor funcții din statele de organizare, ori ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciu de către comisiile de expertiză medico-militare.

Totodată, MAI afirmă că pentru baza de calcul a pensiei a fost propusă folosirea mediei soldelor funcției de bază, respectiv salariilor funcției de bază corespunzătoare funcțiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea beneficiarilor, mai puțin solda de grad, respectiv salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu. de asemenea, la media obținută se adaugă solda de grad/ salariul gradului profesional avut la data trecerii în rezervă ori încetării raporturilor de serviciu.

Elaborarea noului proiect legislativ are în vedere politica Guvernului în domeniul apărării pentru perioada 2013-2016, care impune implementarea unui model de management al resurselor umane care să permită dezvoltarea motivării profesionale și evoluția în carieră, se mai arată în comunicatul citat.

Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut, începând cu luna ianuarie 2015, înființarea unui grup de lucru alcătuit din reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, precum și ai asociațiilor cadrelor militare în rezervă sau retragere, ai Corpului Național al Polițiștilor și sindicatelor din poliție, care a lucrat la elaborarea acestui proiect de lege.

”Principiul acestui proiect de lege susținut de către vicepremierul Gabriel Oprea este acela că niciun pensionar al sistemului de apărare, ordine publică și securitate națională să nu-și piardă drepturile. Tocmai de aceea, în caz de recalculare, pensiile aflate în plată își vor păstra cuantumul, dacă acesta este superior celui rezultat prin aplicarea noii legi. Organizațiile profesionale, sindicale și ale cadrelor în rezervă sau retragere și-au exprimat acordul față de forma finală a proiectului de lege a pensiilor militare de stat”, se precizează în comunicat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult