Acasa Top SecretArmata Probleme grave în Armata României. Vezi cu ce se confruntă

Probleme grave în Armata României. Vezi cu ce se confruntă

scris de M.A.
27 afisari

Alocaţiile bugetare insuficiente din ultimii ani au creat grave disfuncţii în mentenanţa tehnicii militare, precum şi în derularea programelor de instruire şi a celor de înzestrare. De asemenea, există un deficit pe linie de personal, în special la baza piramidei ocupaţionale.

Probleme grave în Armata României

Probleme grave în Armata României

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, s-a întâlnit joi, 21 iunie, la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, cu comandanţii de mari unităţi din Armata României. Şefii statelor majore ale celor trei categorii de forţe şi comandanţii celor două comandamente de sprijin ale Statului Major General au prezentat ministrului şi celorlalte persoane din conducerea ministerului prezente la activitate o analiză de stare a Armatei. La activitate au mai fost prezenţi secretarul de stat pentru politica de apărare şi planificare, Sebastian Huluban, secretarul de stat pentru armamente, Floarea Şerban, şi şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă.

La nivelul Statului Major al Forţelor Terestre, se înregistrează un deficit de peste 40% în rândul comandanţilor de plutoane şi de 25% în rândul comandanţilor de companii, ministrul apreciind că acestea au fost cauzate de “decizii insuficient fundamentate în guvernările precedente prin care au fost reduse 9.000 de funcţii din statele de organizare, în condiţiile menţinerii aceluiaşi număr de unităţi militare”, informează MApN.

Atât forţele aeriene, cât şi forţele navale, au adus în atenţie problemele echipamentelor şi instalaţiilor uzate moral şi fizic. Acestora li se adaugă problemele generate de subfinanţare. Disfuncţiile de acest gen afectează la Statul Major al Forţelor Aeriene îndeplinirea misiunilor de luptă şi siguranţa aeriană. În următorii ani, va expira resursa pentru avioanele de luptă şi rachetele aer-aer.

Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a precizat că, în acest moment, există probleme complexe în sistemul militar, care pot fi soluţionate doar printr-o finanţare corectă şi o definire foarte strictă a priorităţilor bugetate. În acest sens, una dintre preocupările conducerii ministerului va fi de a conştientiza factorii de decizie politici cu privire la necesitatea creşterii bugetului. „Voi propune o creştere a bugetului Apărării, anual, cu 0,3% din PIB şi vom căuta soluţii pentru atragerea de venituri proprii prin valorificarea infrastructurii în exces. Nu vom face acest lucru noi, militarii. Acest proces ar trebui gestionat cu maximă transparenţă de o agenţie guvernamentală sau o companie internaţională cu reputaţie”, a mai adăugat ministrul Dobriţoiu.

Ministrul Apărării Naţionale a solicitat celor prezenţi să reevalueze priorităţile fiecărei structuri şi să concentreze resursele existente pe îndeplinirea acestora. Totodată, ministrul a apreciat că, până acum, au fost începute foarte multe proiecte, dintre care doar o mică parte au ajuns în stadiu final ca urmare a lipsei resurselor şi le-a sugerat comandanţilor o planificare a bugetului pe acele proiecte prioritare care pot fi finalizate.

6 comentarii

Tom Cc 22-06-2012 - 08:59

Avem o armata cu cai de lemn si pusti de cauciuc !! Subfinantata si prost dotata !! Vai si amar de noi !!!

Dorin C. 22-06-2012 - 17:37

Cind se fura miliarde si chiar zeci de miliarde de euro pe an, normal ca nu mai ramine cine stie ce pentru chestii necesare tarii. Nici azi, dupa mai mult de 22 de ani de asa-zisa „democratie”, nu poti vedea o singura autostrada de la un cap la celalalt al tarii. Doar o singura „diagonala”, cea mai importanta, sa zicem de la granita cu Ungaria si pina la Marea Neagra, nici asta n-o putem vedea. Ce sa mai vorbim de tronsoane trans-carpatice extrem de costisitoare.

kati 22-06-2012 - 20:38

Nu se poate arunca pe piata o afirmatie fara o analiza temeinica. Ori, o analiza pertinenta arata ca in ultimii 22 de ani la Armata au fost date multe tunuri care au costat statul roman zeci de miliarde de euroi si au fost incasate comisioane uriase. Pentru toate acestea, nimeni nu a fost tras de raspundere, dimpotriva au curs gradele mai ceva ca pe apa Sambetei.Cum poate cineva sa spuna ca avem o Armata cu pusti de cauciuc cand statul roman, prin eforturi gigantice a alocat zeci de miliarde de dolari pentru inzestrare? Unde s-au dus banii aceia? De ce nimeni nu ridica aceasta problema? Ce se doreste acum? Sa mai alocam alte zeci de miliarde de euro ca sa umplem buzunarele unor naeveniti?

digital 22-06-2012 - 20:50

păi nu au ajuns tăierile,politică de stat?!
tăiați,mă bine,și în personal și în dotare sau mai bine,desființați-o că și așa încurcă pe mulți!
kati e îngrijorată că va trebui să dea bani din nou!
săraca-kati!

Tom Cc 23-06-2012 - 09:16

Draga Kati ,cel care a facut afirmatia „pusti de cauciuc „stie bine ce vorbeste ,a fost in sistem 24 ani !

Pribeagul 24-06-2012 - 22:18

Administrarea corecta a bugetului consolidat si avutiei nationale permit efectuarea cheltuielilor de bun simt.

Fortele noastre armate, precum si cele pensionate si disponibilizate inainte de vreme, prin calitatile lor profesionale si morale, ar putea sa aduca o contributie benefica in ceea ce priveste administrare corecta a resurselor tarii.

„A făcut vâlvă evaluarea din primăvara trecută a şefului curţii de conturi, Nicolae Văcăroiu, după care economia subterană din România trece de 50 mld. euro anual.”

La acest izvor se adauga proasta administrare – pot zice jaful – veniturilor bugetare realizate, cca 10-12 mld euro.

In loc sa ceara, ar fi mai bine, intii, ca reprezentantii diverselor noastre forte armate sa contribuie prin influenta lor la aducerea la lumina si salvarea din ghiarele jefuitorilor a acestor bani.

N-ar strica, totusi, sa se uite cum se cheltuiesc si banii din visteria lor. Se aud fel de fel; sper ca sunt doar povesti si navele si avioanele si alte mijloace functioneaza bine, cu cheltuieli decente.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult