Acasa Top SecretArmata Proteste de amploare anti-încorporare în Rusia

Proteste de amploare anti-încorporare în Rusia

scris de Misu Andrei
106 afisari

Peste 100 de protestatari au fost arestaţi duminică în Republica Daghestan, parte componentă a Federaţiei Ruse, în cursul unei manifestaţii împotriva mobilizării de rezerviști pentru războiul din Ucraina.

Captură YouTube

Potrivit ONG-ului OVD-Info, specializat în monitorizarea reprimării manifestațiilor și acţiunilor opoziţiei din Rusia, cel puțin 101 manifestanți au fost reținuți duminică la Mahacikala, capitala Republicii Daghestan, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Înregistrări video cu femei care se ceartă cu poliţiştii în timpul protestului au apărut pe rețelele de socializare. Una dintre ele întreabă: „De ce ne luaţi copiii?”. O altă femeie îi spune unui polițist că „noi suntem cei care am atacat Ucraina”. „Nu războiului!”, au scandat femeile. În alte filmări se vede cum forţele de ordine acţionează brutal în timpul arestării unor manifestanţi.

Daghestanul, republică multietnică din Caucaz, cu populaţie majoritar musulmană, este printre cele mai sărace regiuni din Rusia. În anii 2000, a fost teatrul unor confruntări sângeroase între forţele armate ruse şi o grupare jihadistă de gherilă.

Daghestanul înregistrează cea mai mare rată de morţi în războiul dus de Vladimir Putin împotriva Ucrainei, conform anunţurilor constatate pe rețelele de socizalire şi a datelor centralizate de presa rusă independentă.

Pentru a linişti populaţia, comisarul militar al Daghestanului, Daibeg Mustafaev, a susținut la sfârşitul săptămânii trecute că vor fi mobilizaţi prioritar doar bărbaţii care au o „specializare militară”.

Şi în alte regiuni din Federația Rusă au avut loc proteste față de mobilizarea parţială decretată de către Vladimir Putin. Criticii Kremlinului afirmă că decretul de încorporare este aplicat prioritar în regiunile sărace şi îndepărtate.

OVD-Info a consemnat peste 2.300 de arestări în urma protestelor din Rusia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult