Acasa Top SecretArmata Putin suspendă participarea Rusiei la ultimul mare tratat de dezarmare nucleară

Putin suspendă participarea Rusiei la ultimul mare tratat de dezarmare nucleară

scris de Misu Andrei
102 Afisari

Vladimir Putin a declarat marţi, în discursul adresat Parlamentului rus, că Moscova îşi suspendă participarea la tratatul New START (Noul START, Tratatul privind reducerea armelor nucleare strategice) cu Statele Unite, care limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi.

„În această privinţă, sunt obligat să anunţ astăzi că Rusia îşi suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a spus Putin la finalul discursului susţinut la aproape un an de la lansarea invaziei ruse în Ucraina.

Semnat la Praga în 2010, Tratatul New START a intrat în vigoare la 5 februarie 2011 şi a fost prelungit în 2021 cu cinci ani imediat după ce preşedintele american Joe Biden şi-a preluat mandatul.

Acest tratat limitează arsenalele nucleare ale Statelor Unite şi Rusiei la 800 lansatoare şi 1.550 de focoase de fiecare parte, notează Agerpres.

Potrivit experților militari, Rusia are cel mai mare arsenal de arme nucleare din lume, de aproape 6.000 de focoase. Împreună, SUA şi Rusia deţin în jur de 90% din numărul focoaselor nucleare la nivel global, suficiente pentru a distruge Terra de mai multe ori.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS