Acasa Top SecretArmata Qatarul va cumpăra 24 de avioane Typhoon

Qatarul va cumpăra 24 de avioane Typhoon

scris de D.S.S.
20 afisari

Qatarul a semnat duminică un acord pentru achiziționarea din Marea Britanie a 24 de avioane de vânătoare de tip Typhoon, al doilea mare contract semnat de Doha de la declanșarea la începutul lui iunie a crizei diplomatice care îl opune vecinilor săi, relatează AFP.

Ministrul qatariot al apărării, Khalid bin Mohammad Al Attiyah, și omologul său britanic, Michael Fallon, au semnat la Doha o „declarație de intenție” pentru vânzarea acestor avioane, potrivit unui comunicat dat publicității de guvernul de la Londra pe site-ul său.

„Este primul mare contract de apărare cu Qatarul, unul dintre partenerii strategici ai Marii Britanii”, a afirmat Michael Fallon.

„Este un moment important (…) pentru o cooperare și mai strânsă în domeniul apărării”, a adăugat el.

Ambasadorul britanic în Qatar, Ajay Sharma, a scris pe Twitter că este un „pas important” în relațiile bilaterale.

Autoritățile de la Doha nu au făcut niciun anunț oficial.

În iunie, Qatarul a semnat cu Statele Unite un acord de 12 miliarde de dolari (10 miliarde de euro) pentru achiziționarea de avioane de luptă de tip F-15. Pentagonul nu a oferit detalii despre această vânzare care, potrivit Bloomberg, se referă la 36 de aparate.

În 2016, Qatarul și-a dat, de asemenea, acordul pentru a cumpăra din Franța 24 de avioane de luptă Rafale (6,3 miliarde de euro).

Acordul cu Marea Britanie a fost semnat într-un moment crucial pentru Qatar.

La 5 iunie — cu zece zile înainte de anunțul contractului cu Washingtonul—, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul și Egiptul au întrerupt relațiile diplomatice cu Doha și i-au impus sancțiuni economice (blocada căilor de acces maritime, aeriene și terestre) după ce l-au acuzat că sprijină grupări islamiste radicale. Qatarul a respins însă aceste acuzații și afirmă că adversarii săi doresc să îi încalce suveranitatea.

De asemenea, acordul intervine într-un moment în care britanicii caută să încheie acorduri comerciale cu parteneri din afara Europei după ce au optat să părăsească Uniunea Europeană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult