Acasa Top SecretArmata R Moldova: Cimitir al eroilor români, vandalizat – MAE reacţionează

R Moldova: Cimitir al eroilor români, vandalizat – MAE reacţionează

scris de M.A.
8 afisari

MAE a luat act cu preocupare de incidentul din noaptea de 3 spre 4 aprilie 2012, când un număr de cruci de mormânt din cimitirul dedicat eroilor români din oraşul Călăraşi, din Republica Moldova, au fost deplasate.

Cimitir eroi Moldova

foto: once.ro

Imediat după producerea actelor de vandalism, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Chişinău, s-a aflat în contact permanent cu autorităţile relevante din Republica Moldova pentru clarificarea circumstanţelor faptelor şi pentru remedierea mormintelor afectate de distrugeri.

Primarul oraşului Călăraşi şi Consiliul local au procedat cu promptitudine la repararea stricăciunilor. De asemenea, comisariatul local de poliţie investighează cazul, în vederea identificării făptaşilor. Având în vedere că până în acest moment nu au fost identificaţi autorii, ministrul Cristian Diaconescu a cerut ambasadorului să se deplaseze la Călăraşi pentru a face o evaluare şi să contacteze direct poliţia şi procuratura din zonă.

Cimitirul Eroilor Români din oraşul Călăraşi din R.Moldova a fost vandalizat în noaptea de marţi spre miercuri de un grup de persoane necunoscute, relatează Jurnal de Chişinău în ediţia electronică de vineri. Agresorii au demontat cruci pe care le-au aruncat la întâmplare, iar pe una dintre ele au distrus-o definitiv. Primarul oraşului, Nicolae Melnic, a declarat că primele informaţii în legătură cu incidentul le-a primit de la un pădurar. „Ne-am deplasat la faţa locului şi am găsit un dezastru. Acum lucrează oamenii acolo. Crucile sunt reinstalate. Cea distrusă trebuie înlocuită. Costul unei cruci este de cel puţin 500 de lei (32 de euro). Este un sacrilegiu”, a afirmat el, adăugând că în cei trei ani de când a fost construit cimitirul acest lucru se întâmplă pentru prima dată.

Potrivit primarului, în urmă cu o lună, oraşul a fost bulversat de un alt scandal: o persoană a aruncat cu o cutie de vopsea în monumentul eroilor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.

În iulie 1941, pe locul unde a fost ridicat Cimitirul Eroilor Români şi-au pierdut viaţa 42 de militari români. Până în 1960, când aici a fost ridicată o troiţă, zona a fost acoperită de gunoaie şi mărăcini. Troiţa a fost demontată de autorităţile sovietice şi reinstalată după 1990.

Sâmbătă, 3 martie, cu ocazia şedinţei comune a guvernelor român şi moldovean desfăşurată la Iaşi, ministrul Apărării naţionale, Gabriel Oprea a semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind regimul juridic al mormintelor de război româneşti situate pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru partea moldoveană, acordul a fost semnat de către Vitalie Marinuţa, ministrul Apărării de la Chişinău.

4 comentarii

kapa 08-04-2012 - 10:38

zvacnirile imperiului rus,fosti tovarasi dar niciopdata prieteni.

securea 08-04-2012 - 12:06

sunt „fapte glorioase”, comise de „maldavenii” tovului varonka vladea, ultimile lepadaturi bolshevice care vor putrezi in veci de veci ! Rusine nemernicilor care se razboiesc cu mortii …

razvi 08-04-2012 - 13:09

Ascultati pe internet : RADIO VOCEA BASARABIEI, JURNAL FM, NOROC FM. Priviti pe internet la : UNIMEDIA, ZIARUL TIMPUL, ZIARULDEGARDA.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian 08-04-2012 - 13:30

Dar daca situatia este de asa natura ,unii dintre vocalisti de seama cum este dl. G . Damian de ce cotcodaceste peacilea, veghind cu strasnicie la linistea locatarului de la Dealul Cotrocenilor, iar la dansul in ogreada doar altii fac legea ???????????????

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult