Acasa Top SecretArmata R Moldova – Schimbări în Armată: Nou şef la Marele Stat Major

R Moldova – Schimbări în Armată: Nou şef la Marele Stat Major

scris de M. BÂTCĂ
57 afisari

Generalul de brigadă Vitalie Stoian a fost numit şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din Republica Moldova. Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri, 13 iunie, un proiect de decret prezidenţial în acest sens, ne-a declarat şeful Serviciului Relaţii Publice al MAp, lt.col. Diana Grădinaru.

Generalul de brigadă Vitalie Stoian a fost numit şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din Republica Moldova

Generalul de brigadă Vitalie Stoian a fost numit şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale din Republica Moldova (foto: Timpul.md)

Generalul de brigadă Vitalie Stoian s-a născut la 10 iunie 1970 în oraşul Chişinău. Şi-a început cariera militară în anul 1992 în funcţia de comandant de pluton geniu şi a îndeplinit pînă în prezent diferite funcţii de comandă şi stat major. Vitalie Stoian este absolvent al Şcolii militare superioare de comandă a trupelor de geniu din Kamenets-Podolsk, Ucraina. Totodată, generalul a studiat la Universitatea Naţională de Apărare, specialitatea comandă şi stat major, şi Colegiul Naţional de Apărare din Bucureşti, România, precum şi la Institutul Militar de Limbi Străine din Hurt, Germania.

Generalul de brigadă Vitalie Stoian a fost comandantul a două contingente de genişti detaşaţi în operaţiunea post-conflict de restabilire a Irakului şi a participat la numeroase operaţiuni de deminare a teritoriului Republicii Moldova. Funcţia de comandant al Armatei Naţionale a devenit vacantă în septembrie 2011. În această perioadă, interimatul a fost asigurat de Vitalie Stoian.

Generalii Igor Cutie si Ariton Ionita

Generalii Igor Cutie si Ariton Ionita

În altă ordine de idei, săptămâna trecută, general de brigadă Igor Cutie, şeful Forţelor Terestre din Armata Naţională a Republicii Moldova, a efectuat o vizită oficială în România, la invitaţia şefului Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Ariton Ioniţă. Activitatea a avut drept scop evaluarea activităţilor bilaterale planificate şi efectuate până la această dată, la nivelul forţelor terestre, precum şi identificarea domeniilor în care poate fi extinsă cooperarea militară.

Programul vizitei a cuprins vizite la sediul Statului Major al Forţelor Terestre, la unităţi din Divizia 2 Infanterie „Getica” şi din Brigada 10 Geniu „Dunărea de Jos”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult