Acasa Top SecretArmata Raportul Pentagonului despre Afganistan

Raportul Pentagonului despre Afganistan

scris de D.S.S.
18 afisari

Condițiile de securitate din Afganistan s-au deteriorat în ultimele șase luni, cu o creștere a numărului atacurilor comise de insurgenți și un bilanț mai grav al victimelor talibane sau afgane, a informat Pentagonul marți într-un raport, citat de AFP.

afganistanÎn urmă cu un an, la 31 decembrie, NATO și-a încheiat misiunea de luptă în Afganistan. O misiune a forțelor străine de aproximativ 12.500 de soldați (dintre care 9.800 de americani) a preluat ștafeta pentru a consilia și pregăti forțele afgane, în prezent singure în fața insurecției talibane.

Talibanii au rămas foarte activi în bastioanele lor tradiționale, în special la Helmand în sud, Logar și Wardak în est și au generat, de asemenea, un sentiment de instabilitate pentru scurte perioade de timp în alte locuri din țară, cum ar fi la Kunduz în nord”, a menționat Pentagonul în raportul său semestrial prezentat Congresului.

Cucerirea pentru trei zile la sfârșitul lunii noiembrie a localității Kunduz de către talibani a dat o grea lovitură forțelor de securitate afgane. Despre acest oraș s-a vorbit și după bombardarea de către armata americană a spitalului organizației Medici fără Frontiere.

Cu toate că talibanii au fost respinși în cele din urmă de soldații afgani sprijiniți de avioane americane și soldați NATO, observatorii și-au exprimat via îngrijorare legată de rapiditatea și eficiența cu care talibanii au cucerit orașul.

Ei chiar s-au întrebat dacă țara nu este în pragul prăbușirii în același mod cum gruparea Statul Islamic (SI) a cucerit vaste regiuni din Siria și Irak.

Considerând forțele afgane încă prea fragile, președintele Barack Obama a fost nevoit să renunțe în octombrie la retragerea soldaților americani din Afganistan la sfârșitul lui 2016. El a anunțat menținerea mai multor mii de soldați dincolo de această dată.

Soldații afgani „au nevoie de mai mult timp și ajutor pentru a deveni o forță credibilă și independentă capabilă să protejeze populația afgană și să contribuie la securitatea regională și internațională”, a subliniat Pentagonul.

Insurecția talibanilor este „rezistentă”, dar forțele afgane au obținut victorii, a menționat Departamentul american al Apărării, notând că „guvernul afgan păstrează controlul asupra celor mai populate zone și îi împiedică pe talibani să cucerească regiuni strategice în interiorul țării”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult