Acasa Top SecretArmata UPDATE – RĂZBOI. Israelul, BOMBARDAMENTE masive în Siria. Reacția Rusiei

UPDATE – RĂZBOI. Israelul, BOMBARDAMENTE masive în Siria. Reacția Rusiei

scris de D.S.S.
34 afisari

UPDATE – Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că aviaţia israeliană, care a întreprins sâmbătă o serie de raiduri în Siria, a dat o ‘lovitură severă’ forţelor iraniene şi celor ale regimului sirian, transmite AFP.

‘Am aplicat sâmbătă o lovitură grea forţelor iraniene şi siriene. Vom continua să-i lovim pe toţi cei care ne atacă’, a avertizat Netanyahu, într-un comunicat difuzat duminică de biroul său de presă.

‘Aceasta este politica noastră şi aceasta va rămâne politica noastră’, a subliniat şeful guvernului.

Potrivit versiunii armatei israeliene, o dronă pilotată de la distanţă de experţi iranieni aflaţi în Siria a pătruns sâmbătă în spaţiul aerian al Israelului, unde a fost doborâtă. Drept represalii, aviaţia israeliană a atacat baza ‘iraniană’ din Siria de unde a decolat drona.

Unul din aparatele israeliene care au participat la operaţiune a fost lovit de o rachetă trasă de pe teritoriul sirian şi s-a prăbuşit în Israel. Aviaţia acestei ţări a replicat ulterior lansând raiduri împotriva a circa 12 ţinte siriene şi israeliene.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), şase soldaţi sirieni şi paramilitari aliaţi au fost ucişi în aceste lovituri aeriene, iar alţii au fost răniţi.

Armata israeliană a bombardat masiv sâmbătă sistemele antiaeriene din Siria după ce un avion militar israelian a fost doborât în timpul unui raid precedent, anunţă armata israeliană, precizând că este vorba de „cel mai semnificativ atac” antisirian din ultimele decenii.

Un avion israelian de vânătoare de tip F-16 a fost doborât în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă de sistemele antiaeriene siriene în timp ce efectua raiduri aeriene în Siria ca reacţie la infiltrarea unei drone de fabricaţie iraniană în partea de nord a Israelului. Cei doi piloţi ai avionului israelian s-au catapultat şi au reuşit să ajungă în nordul Israelului. Armata israeliană susţine că avionul de vânătoare israelian a fost doborât de artileria siriană cu rachete de fabricaţie rusească.

În replică la aceste incidente, Israelul a lansat sâmbătă după-amiază o nouă serie de raiduri aeriene în Siria. Riposta a fost „cel mai mare şi cel mai semnificativ atac efectuat împotriva sistemelor antiaeriene siriene de la Operaţiunea Pace în Galileea”, efectuată în 1982, în timpul Primului Război din Liban, afirmă generalul de brigadă Tomer Bar, un comandant al Forţelor Aeriene israeliene, citat de cotidianul Times of Israel.

Israelul efectuează frecvent raiduri aeriene în Siria, argumentând că vizează transporturi de armament iranian spre mişcarea fundamentalistă şiită Hezbollah, activă în sudul Libanului, dar care oferă susţinere militară Administraţiei Bashar al-Assad în conflictul cu grupuri insurgente şi teroriste. La rândul lor, Iranul şi Siria sunt principalii susţinători politici şi militari ai regimului de la Damasc.

Benjamin Netanyahu: Israelul vrea pace, dar se va apăra de atacurile lansate de Iran prin Siria

Israelul doreşte pace, dar va continua să se apere de acţiunile militare lansate de Iran de pe teritoriul sirian, a avertizat sâmbătă seară premierul israelian, Benjamin Netanyahu, precizând că a discutat telefonic cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, un susţinător al Administraţiei din Siria.

„I-am reiterat (preşedintelui Vladimir Putin -n.red.) obligaţia şi dreptul nostru de a ne apăra de atacurile lansate de pe teritoriul Siriei. Am stabilit ca măsurile de coordonare între armatele noastre să continue”, a declarat Benjamin Netanyahu, citat de site-ul Ynetnews.com.

Premierul israelian a discutat şi cu secretarul de Stat american, Rex Tillerson. „Israelul vrea pace, dar vom continua să ne apărăm constant de orice atac şi de tentativele Iranului de a acumula prezenţă militară în Siria împotriva noastră”, a subliniat Netanyahu.

SUA susţin că nu au participat la raidurile din Siria,dar consideră justificate atacurile Israelului

Statele Unite nu au participat la raidurile aeriene efectuate în Siria, dar consideră că Israelul are dreptul de a se apăra, anunţă Departamentul american al Apărării.

„Departamentul american al Apărării nu a participat la această operaţiune militară. Israelul este cel mai apropiat partener al nostru în această regiune şi susţinem în totalitate dreptul Israelului de a se apăra de ameninţările care vizează teritoriul israelian şi cetăţenii”, a declarat Adrian Rankine-Galloway, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de site-ul Ynetnews.com.

Iranul şi mişcarea fundamentalistă Hezbollah ameninţă cu atacuri contra Israelului şi Statelor Unite

Administraţia islamistă de la Teheran şi mişcarea şiită libaneză Hezbollah au transmis sâmbătă seară Israelului că „terorismul” şi „ingerinţele” în afacerile altor ţări nu vor oferi rezultate, avertizând că pot distruge baze militare israeliene şi americane.

„Dacă vreo ţară crede că poate obţine rezultate prin intensificarea terorismului, prin ingerinţe în afacerile altor ţări sau prin bombardarea statelor vecine, greşeşte”, a declarat Hassan Rouhani, preşedintele Iranului, potrivit site-ului Ynetnews.com.

„Acţiunile militare, intervenţiile străine ori transferul de arme puternice în regiune nu reprezintă soluţii”, a subliniat Rouhani.

La rândul său, Hossein Salami, adjunctul comandantului Gardienilor Revoluţiei iraniene, a ameninţat că „Iranul poate distruge toate bazele militare americane” din Orientul Mijlociu şi poate crea probleme grave pentru „regimul sionist”.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a anunţat că doborârea unui avion militar israelian reprezintă „eşecul complet al tuturor ecuaţiilor” şi „începutul unei noi etape strategice care poate pune capăt raidurilor efectuate în Siria”. În plus, Hezbollah a denunţat susţinerea oferită de Israel „organizaţiilor teroriste şi apostate”, precum şi „ingerinţele prin agresiuni în criza siriană”.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut sâmbătă stingerea imediată a conflictului din Siria. Potrivit AFP, Guterres a subliniat că toate părţile implicate trebuie să respecte rezoluţiile internaţionale şi a cerut ca toate părţile să se implice pentru „dezarmorsarea imediată şi necondiţionată a violenţelor”.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon a cerut Consiliului de Securitate să condamne acţiunile Iranului şi să-i oprească „provocările”, declarâd că Organizaţia Naţiunilor Unite nu poate „să stea impasibilă în timp ce Iranul instigă la escaladări periculoase şi încălcă rezoluţiile ONU”.

Israelul a anunţat că, după bombardamentele masive de sâmbătă, sistemul de apărare anti-aeriană sirian a fost puternic afectatat.

Oferind mai multe detalii despre desfăşurarea evenimentelor, purtătorul de cuvânt al Forţelor Armate israeliene, Jonathan Conricus‏,a declarat pentru CNN că a fost trimisă o dronă iraniană fără pilot cu o anumită misiune din interiorul Israelului. Drona a intrat în spaţiul aerian israelian la ora 4:50- ora locală, sâmbătă, după ce a fost urmărită de armata israeliană de la lansarea sa de la centrul de comandă iranian T-4 lângă Palmyra, Siria. Forţele armate israeliene au interceptat-o ​​cu un elicopter de atac Apache, iar aceasta s-a prăbuşit la nord de oraşul israelian Beit She’an.

Oficialul a refuzat să dea detalii cu privire la misiunea presupusă a dronei sau dacă aceasta era armată. El a confirmat însă că a fost prima dată când o dronă iraniană a trecut în spaţiul aerian israelian de la începutul războiului civil din Siria în 2011.

Jonathan Conricus a postat pe contul său de Twitter şi imagini cu drona, dar şi din timpul atacului asupra poziţiilor siriene.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul israelian Benjamin Netanyahu au discutat telefonic, sâmbătă, despre atacurile aeriene desfăşurate de către forţele israeliene asupra unor ţinte din Siria, iar liderul de la Moscova a făcut apel la evitarea intensificării tensiunilor, relatează Tass.

CONFLICTUL din Siria: Vladimir Putin i-a transmis lui Benjamin Netanyahu să evite escaladarea tensiunilor

„Cei doi lideri au discutat despre situaţia din jurul acţiunilor forţelor aeriene israeliene, care au desfăşurat atacuri cu rachete asupra unor ţinte din Siria. Partea rusă a cerut evitarea oricăror paşi care ar putea declanşa o nouă spirală periculoasă pentru toate confruntările din regiune”, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

Oficiul de presă al premierului Israelului a transmis că Netanyahu şi Putin au convenit asupra continuării colaborării dintre armatele celor două state.

„Am vorbit recent cu preşedintele rus Vladimir Putin. Am convenit că va continua coordonarea securităţii între ţările noastre. Am subliniat, în cadrul discuţiei cu Putin, că este dreptul şi datoria noastră [a Israelului] să ne apărăm de atacurile din Siria”, a transmis Benjamin Netanyahu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult