Acasa Top SecretArmata UPDATE – RĂZBOI. SUA au atacat Siria

UPDATE – RĂZBOI. SUA au atacat Siria

scris de D.S.S.
341 Afisari

UPDATE – SUA au afirmat sâmbătă că au ”lovit cu succes” toate ţintele siriene prevăzute în cadrul operaţiunii coordonate cu Franţa şi Marea Britanie ca represalii la presupusa folosire de arme chimice de către regimul de la Damasc împotriva populaţiei siriene, transmite AFP.

”Nu încercăm să intervenim în conflictul din Siria, dar nu putem permite astfel de încălcări ale dreptului internaţional”, a declarat Dana White, purtătoare de cuvânt a Pentagonului, într-o conferinţă de presă.

”Am lovit cu succes fiecare ţintă”, a precizat ea.

În aceeaşi conferinţă de presă, un înalt responsabil al Pentagonului, generalul Kenneth McKenzie, a afirmat că loviturile occidentale au fost ‘precise, importante şi eficace’. Ele au dat o asemenea lovitură programului chimic sirian, încât acesta va avea nevoie ”de ani pentru a se reface”, a indicat generalul McKenzie.

Potrivit acestuia, apărarea antiaeriană rusă nu a fost activată, iar cea a regimului sirian a fost declanşată de-abia după sfârşitul operaţiunii.

”Niciunul din avioanele sau rachetele utilizate în această operaţiune nu a fost atins de apărarea antiaeriană siriană”, a afirmat McKenzie, remarcând că, lansând rachete neghidate după loviturile aeriene, regimul sirian a riscat să facă victime printre civili.

”Nu avem niciun indiciu că apărarea antiaeriană rusă a fost utilizată”, a precizat reprezentantul Pentagonului.

Ofensiva lansată în noaptea de vineri spre sâmbătă de Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa împotriva regimului lui Bashar al-Assad a constat în trei atacuri asupra instalaţiilor utilizate pentru producerea şi depozitarea armelor chimice, a informat Pentagonul, citat de agenţia EFE.

Primul dintre aceste atacuri, desfăşurat aproape de Damasc, a vizat un centru de cercetare ştiinţifică utilizat, conform şefului Statului Major american, generalul Joseph Dunford, pentru „cercetarea, dezvoltarea, producerea şi testarea armelor chimice şi biologice”.

Al doilea obiectiv al SUA şi aliaţilor lor europeni a fost un depozit de arme chimice situat la vest de Homs, care, potrivit lui Dunford, adăpostea principalele rezerve de gaz sarin ale guvernului sirian.

Totodată, occidentalii au atacat un alt depozit cu arme chimice şi un „important centru de comandă”, situate aproape de cele de-al doilea obiectiv de la vest de Homs.

Obiectivele care au fost atacate şi distruse erau legate de programul de arme chimice al regimului sirian. De asemenea, am selectat obiective care să reducă la minim riscul pentru civilii nevinovaţi”, a spus Dunford într-o conferinţă de presă.

Atacul a avut loc sâmbătă la ora 1,00 GMT şi a durat o oră.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor.

El a precizat că a ordonat lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale regimului de la Damasc.

Loviturile occidentale din zorii zilei de sâmbătă au vizat baze militare şi centre de cercetare ştiinţifică din Damasc şi împrejurimile capitalei, în cadrul operaţiunii declanşate de SUA, Marea Britanie şi Franţa, a informat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), transmite AFP.

Ofensiva în curs combină atacuri aeriene şi lansări de rachete de pe nave aflate în Marea Mediterană, conform unor surse militare citate de CNN şi preluate de EFE.

Un oficial din administraţia americană, citat de AFP, a precizat că operaţiunea vizează ţinte multiple şi este realizată cu diferite tipuri de muniţie, notând că au fost folosite şi rachete de croazieră Tomahawk.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat sâmbătă că a lovit un „complex militar” din apropiere de Homs, în vestul Siriei.

„Contribuţia britanică la acţiunea coordonată a fost realizată cu patru avioane de vânătoare Tornado GR4 ale Royal Air Force”, a precizat ministerul, într-un comunicat. „Acestea au lansat rachete Storm Shadow asupra unui complex militar – o fostă bază de rachete – la 24 km vest de Homs”, adaugă sursa menţionată, citată de AFP.

Operaţiunea militară desfăşurată de Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa în Siria este ”legitimă”, ”proporţionată” şi ”ţintită”, a transmis sâmbătă ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, potrivit AFP.

„Escaladarea chimică din Siria este inacceptabilă”, a adăugat Le Drian într-o declaraţie de presă la Palatul Elysée împreună cu ministrul apărării, Florence Parly.

La rândul său, ministrul apărării a precizat că Franţa a participat la operaţiunea militară comună din Siria cu fregate şi avioane de vânătoare.

„Fregate capabile să desfăşoare mai multe misiuni, însoţite de o navă de protecţie şi de sprijin, au fost desfăşurate în Marea Mediterană. În acelaşi timp, un raid aerian a fost lansat în primele ore ale nopţii de la mai multe baze aeriene din Franţa pentru a ajunge în zona coastelor Siriei”, a detaliat Florence Parly.

„Aceste diferite mijloace au lansat în mod perfect coordonat rachete de croazieră (…) în strânsă coordonare cu aliaţii noştri americani şi britanici”, a adăugat ea.

Florence Parly a precizat de asemenea că atacurile desfăşurate în noaptea de vineri spre sâmbătă de SUA, Marea Britanie şi Franţa au vizat „principalul centru de cercetare” şi „două centre de producţie” din „programul chimic clandestin” al regimului sirian.

„A fost atacată capacitatea de a dezvolta, de a pune la punct şi de a produce arme chimice”, a adăugat ea în declaraţia de presă de la Palatul Elysée.

„Obiectivul este simplu: să împiedicăm regimul să folosească din nou arme chimice”, a spus ea.

Loviturile efectuate de SUA, Franţa şi Regatul Unit împotriva programului de arme chimice al Siriei s-au încheiat, a indicat, la Washington, vineri seara (ora locală, sâmbătă dimineaţa – ora României), generalul Joe Dunford, şeful Statului Major american, citat de AFP.

Generalul, care l-a avut alături la Pentagon pe ministrul Apărării, Jim Mattis, a indicat că nicio altă operaţiune nu era prevăzută pentru moment. El a precizat că aliaţii au avut grijă să evite să atingă forţele ruse, prezente masiv în Siria, dar că Moscova nu a fost avertizată înainte de intervenţie. Regimul de la Damasc a denunţat sâmbătă operaţiunea militară a SUA, Franţei şi Marii Britanii.

„Agresiunea tripartită asupra Siriei este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional (…) şi va fi sortită eşecului”, a informat agenţia oficială siriană SANA, citată de AFP.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri seara (ora locală) într-un discurs de la Casa Albă, o operaţiune militară contra Siriei, împreună cu Franţa şi Regatul Unit, pentru a pedepsi regimul lui Bashar al-Assad pe care îl acuză de atac cu armă chimică contra civililor.

El a precizat că a ordonat lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale regimului de la Damasc.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS