Acasa Top SecretArmata RĂZBOI. SUA au atacat Siria (video)

RĂZBOI. SUA au atacat Siria (video)

scris de D.S.S.
58 afisari

UPDATE – Armata siriană a anunțat că loviturile americane împotriva unei baze aeriene din centrul Siriei s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale, fără a preciza dacă victimele sunt din rândul civililor sau al militarilor.

Statele Unite au lansat rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria, au declarat oficiali americani citați de Reuters, ca răspuns la atacul chimic pentru care Washingtonul învinuiește forțele președintelui sirian Bashar Al-Assad.

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza „Shayrat”.

Armata americană dispune de forțe puternice în jurul Siriei. Trump și-a informat personal invitatul, președintele chinez Xi (responsabil american). Forțele SUA le-au prevenit pe cele ruse de atacul cu rachete asupra bazei aeriene din Siria (Pentagon).

SUA au lansat peste 50 de rachete de croazieră contra unei baze aeriene din Siria (oficiali americani)

Unul dintre oficiali a precizat că mai mult de 50 de rachete de croazieră Tomahawk au fost trase de pe distrugătoare ale marinei americane din estul Mediteranei împotriva mai multor ținte din baza „Shayrat”.

Lovitura a fost efectuată cu „59 de rachete”, a arătat un repsonsabil al Casei Albe, citat de AFP, indicând că baza aeriană Shayrat este „asociată programului” sirian de arme chimice și „direct legată” de evenimentele „oribile” de marți.

Cel puțin 86 de persoane, printre care 30 de copii și 20 de femei, au fost ucise marți într-un presupus atac chimic în nord-vestul Siriei. Mai multe țări, inclusiv Franța și Marea Britanie, au denunțat regimul președintelui Bashar al-Assad ca fiind responsabil pentru acest atac.

„Ceea ce a făcut Assad este teribil”, a declarat joi președintele american, apreciind că ” asta nu ar trebui să se poată petrece”.

„Ce s-a petrecut în Siria este o rușine pentru umanitate iar el este la putere, deci cred că ceva ar trebui se se întâmple”, a adăugat Trump, refuzând să dea detalii despre ce intenționează să întreprindă.

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a promis joi un „răspuns adecvat” prezumtivului atac chimic de marți din Siria, fără a evoca totuși o acțiune precisă.

Donald Trump a declanșat joi lovituri contra Siriei ca răspuns la un atac chimic prezumtiv imputat „dictatorului Bashar Al-Assad”, președintele american cerând „națiunilor civilizate” să oprească masacrul din această țară în război, scrie vineri dimineața AFP.

Aceste lovituri, prima operațiune militară a Statelor Unite contra regimului sirian, au fost efectuate cu „59 de rachete” de croazieră Tomahawk, a anunțat Casa Albă, precizând că acestea au vizat baza aeriană Shayrat „asociată programului” de arme chimice al Damascului și „direct legată” de evenimentele „oribile” de marți.

Marți, un raid imputat armatei siriene contra localității Khan Cheikhoun în nord-vestul Siriei a făcut cel puțin 86 de morți, dintre care 27 de copii, și a provocat o indignare internațională. Imaginile cu victime, femei și copii agonizând, au șocat lumea.
Într-un discurs solemn la televiziune de la reședința sa din Florida, Donald Trump a afirmat că operațiunile americane sunt „în interesul vital al securității naționale”.

Cu fața gravă, președintele republican a afirmat că America este „sinonimă cu justiția”, chemând „națiunile civilizate” să pună capăt băii de sânge din Siria, devastată de un război care a făcut 320.000 de morți din martie 2011, milioane de refugiați și a provocat cea mai mare criză umanitară după cel de-al Doilea Război Mondial.

Trump l-a acuzat pe „dictatorul sirian Bashar Al-Assad (de a fi) lansat un oribil atac cu arme chimice contra unor civili nevinovați utilizând un agent neurotoxic mortal”.

De cealaltă parte, televiziunea siriană a calificat loviturile americane ca „agresiune”, o sursă militară siriană evocând „pierderi”.

Coaliția opoziției politice siriene, în schimb, și-a exprimat satisfacția.

Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, tot din Florida, a justificat intervenția militară atunci când țările „depășesc o linie”, acuzând Rusia, aliata Siriei, de a fi eșuat în privința responsabilităților sale. Potrivit Pentagonului, Washingtonul a prevenit Moscova de atacul asupra bazei aeriene.

Președintele Trump a amenințat de miercuri cu trecerea la acțiune pentru acest atac „odios”, un „afront adus umanității”.
Sosind joi în Florida pentru a-l primi pe omologul său chinez, Xi Jinping, pe care l-a informat personal asupra loviturii ordonate, Donald Trump a denunțat încă o dată atacul de marți din Siria ca fiind o „rușine pentru umanitate” și a reclamat că „ceva trebuie să se întâmple”.

Dar, chiar înaintea loviturilor de joi noaptea, Rusia a pus în gardă Statele Unite.

La ieșirea dintr-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care dezbătea de două zile o rezoluție de condamnare a atacului, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat asupra „consecințelor negative” în cazul unei intervenții militare.

În vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renunțat să lovească regimul sirian după un atac chimic aproape de Damasc care a făcut peste 1.400 de morți.

Joi, Rex Tillerson a pledat pentru plecarea președintelui Assad.

Fosta secretară de Stat democrată, Hillary Clinton, care militase pentru o abordare mai agresivă a administrației Obama față de Damasc, s-a arătat favorabilă loviturilor pentru „distrugerea” bazelor aeriene siriene.

Intervenția ordonată de Donald Trump a fost bine primită de numeroși aleși republicani și democrați, dar mulți au cerut președintelui SUA să consulte Congresul și să clarifice strategia sa.

Perceput ca un izolaționist și ostil intervenționismului Americii în Orientul Mijlociu, Donald Trump a recunoscut miercuri că atacul chimic a avut „un enorm impcat” asupra sa și că atitudinea lui „vizavi de Siria și Assad s-a schimbat în mod clar”.
Indignarea internațională a luat amploare după imaginile cu copii în convulsie sub masca de oxigen sau cu persoane întinse pe străzi și cuprinse de spasme, cu spume la gură. Caracterul chimic al atacului părea să se precizeze, chiar dacă circumstanțele rămân controversate.

Turcia, țară unde numeroși răniți au fost evacuați, a menționat o expunere a victimelor la un „agent chimic”. Medici și ONG-uri precum Medici fără frontiere au vorbit de asemenea de „agenți neurotoxici”, în particular gaz sarin.

Acest gaz este inodor și invizibil. Chiar dacă nu este inhalat, simplul contact al acestuia cu pielea blochează transmiterea influxului nervos și antrenează moartea prin stop cardio-respirator.

Regimul sirian a fost acuzat că ar fi utilizat gaz sarin pe 21 august 2013 în atacul asupra unor localități aflate în mâinile rebelilor la periferia Damascului, care a făcut cel puțin 1.429 de morți, dintre care 426 de copii, potrivit SUA.

Dar șeful diplomației siriene, Walid Mouallem, a reafirmat că armata țării sale „nu a utilizat și nu va utiliza vreodată” arme chimice contra propriului popor, „nici măcar contra teroriștilor”, exprimarea folosită de regim în privința rebelilor și jihadiștilor.

Potrivit acestuia, aviația a lovit marți „un depozit de muniții aparținând” jihadiștilor și „conținând substanțe chimice”. O explicație deja avansată de armata rusă dar considerată „fantezistă” de experți militari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult