Acasa Top SecretArmata Reacţia Casei Albe şi a Pentagonului la înlocuirea comandantului armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni

Reacţia Casei Albe şi a Pentagonului la înlocuirea comandantului armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni

scris de D.P.
222 Afisari

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are dreptul să aleagă pe cine doreşte să conducă armata ucraineană, iar Statele Unite vor lucra eficient cu noul său comandant militar, au transmis, joi, Casa Albă şi Pentagonul, după ce Kievul a anunţat că generalul Valeri Zalujni a fost înlocuit în fruntea forţelor armate ucrainene de generalul Oleksandr Sîrski.

„Preşedintele Zelenski este comandantul suprem al forţelor sale armate; el este în măsură să decidă pe cine pune la conducerea armatei. Asta înseamnă să ai control civil (al armatei)”, a declarat la un briefing de presă John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională de la Casa Albă. „Vom lucra cu oricine va fi la conducerea armatei sale.  Vom continua să lucrăm cu omologii noştri ucraineni”, a dat aisgurări John Kirby. 

Întrebat dacă Statele Unite sunt îngrijorate în privinţa unei eventuale instabilităţi în Ucraina ca urmare a acestei schimbări la vârful armatei, Kirby a spus că nu. 

Pe de altă parte, oficialul a spus că nu are cunoştinţă de nicio discuţie la nivel înalt între oficialii americani şi ucraineni cu privire la această decizie, înainte de a fi luată, deşi Reuters a afirmat, pe surse, săptămâna trecută, că Zelenski l-a informat pe Biden cu privire la decizia de a-l schimba pe Zalujni.

„Vorbim cu omologii noştri ucraineni tot timpul. Dar dacă se pune întrebarea că am fi fost cumva implicaţi, că am fi avut vreun fel de drept de a da un vot pozitiv sau negativ, nu este adevărat.  Aceasta este decizia preşedintelui Zelenski. Aşadar, nu a existat nicio cerinţă ca guvernul ucrainean să ne-o prezinte nouă”, a dat asigurări Kirby, potrivit transcriptului de la briefing postat pe site-ul Casei Albe.

Un mesaj asemănător a fost transmis, joi, şi de un oficial cu rang înalt al Pentagonului, scrie Reuters: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski are dreptul să aleagă cine conduce armata ucraineană, iar Statele Unite vor lucra eficient cu noul său şef militar. „Preşedintele Zelenski este preşedintele ţării sale şi Ucraina, spre deosebire de Rusia, are un control civil democratic al armatei”, a declarat Celeste Wallander, secretarul adjunct al apărării pentru afaceri de securitate internaţională. Wallander a spus că Sîrski este „un comandant experimentat şi de succes”.

„Statele Unite respectă şi vor lucra cu oricine alege guvernul ales în mod democratic, liderul, preşedintele Zelenski, să fie comandantul său şef şi vom lucra eficient cu generalul Sîrski, deja am făcut-o”, a adăugat Wallander.

1 comentariu

neacsum 09-02-2024 - 11:22

Nu sunt specialist in antropologie, dar privindu-l, vad in el bunatate, inteligenta, un deosebit simt al echilibrului, calm si spirit umanitar. Nici nu se putea o alegere mai buna pentru Zelensky.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult