Acasa Top SecretArmata Reglementări noi pentru animalele din armată

Reglementări noi pentru animalele din armată

scris de M.A.B.
1 afisari

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a semnat un act normativ cu caracter intern privind gestionarea în MApN a animalelor de serviciu, acestea, în situaţia în care îşi pierd aptitudinile unei categorii de serviciu, urmând să fie reîncadrate şi menţinute în activitate pe perioada vieţii.

Max, Luptă în Afganistan. Câinele care salvează viaţa militarilor români

Max, câinele care a salvat viaţa militarilor români (foto: Valentin Ciobârcă / MApN)

Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşă, a semnat în această săptămână actul normativ cu caracter intern privind gestionarea în MApN a animalelor de serviciu. Instrucţiunile din domeniu au fost modificate prin reformularea unei secţiuni, instituindu-se astfel reguli specifice privind gestionarea animalelor (caii şi câinii de serviciu)”, se arată într-un comunicat transmis duminică de MApN.

Conform noilor prevederi, animalele de serviciu care îşi păstrează capacitatea de muncă şi au o stare de sănătate bună se menţin în aceeaşi categorie de serviciu în care sunt încadrate, chiar dacă depăşesc limita de vârstă prevăzută de instrucţiuni.

„În situaţia în care animalele îşi pierd aptitudinile unei categorii de serviciu sau nu mai îndeplinesc anumite standarde cerute pentru categoria în care sunt încadrate, acestea vor fi reîncadrate în alte categorii de serviciu (corespunzătoare aptitudinilor curente – pază, însoţire etc) şi vor fi menţinute în activitate pe perioada vieţii, beneficiind de drepturile aferente”, se menţionează în comunicat.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a dispus, în 8 decembrie, constituirea unui colectiv de lucru care să elaboreze un set de acte normative, privind utilizarea în MApN a animalelor de serviciu, în urma reacţiilor din mass-media apărute despre situaţia lui Max, câinele-veteran al Armatei române.

Presa a prezentat, după parada Armatei organizată cu ocazia Zilei Naţionale, situaţia dificilă a lui Max, câinele-veteran al Armatei Române, care a fost diagnosticat cu o boală gravă, dirofilarioză şi ar fi ajuns într-un adăpost public dacă o iubitoare de animale nu l-ar fi luat în grijă. De asemenea, în această perioadă s-au deschis conturi în care se pot dona sume pentru tratamentul lui Max.

Max este singurul câine al Armatei antrenat să detecteze explozibili în tetrele de operaţiuni. A efectuat două misiuni în Afganistan în cadrul Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni” şi a Batalionului 300 Infanterie “Sf. Andrei”. Născut în 2009, el a fost dresat şi antrenat de mic pentru misiuni de plutonierul major Roşioara Valentin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult