Acasa Top SecretArmata Republica Moldova a suspendat relaţiile cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău

Republica Moldova a suspendat relaţiile cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău

scris de D.S.S.
15 afisari

Republica Moldova a suspendat orice relaţii diplomatice cu ataşatul militar al Rusiei la Chişinău, după ce acesta a participat la o paradă militară prin care Tiraspolul a marcat 25 de ani de „independenţă”, a anunţat ministrul moldovean al Apărării Anatol Salaru într-o emisiune televizată.

ministrul moldovean al Apărării Anatol Salaru

ministrul moldovean al Apărării Anatol Salaru

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a sistat orice relaţie cu ataşatul militar al Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău. Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării, Anatol Şalaru, în cadrul unei emisiuni tv, anunţă Unimedia şi Mediafax.

„Eu calific acest gest ca un act neprietenesc, fiindcă toţi au fost avertizaţi să nu participe la această paradă fiidncă nu este o paradă legală”, a declarat ministrul Şalaru în faţa ziariştilor.

Ministrul de Externe, Natalia Gherman, a anunţat că la minister a fost convocat reprezentantul ambasadei Federaţiei Ruse din Republica Moldova, căruia i-a fost exprimată îngrijorarea şi i-a fost atrasă atenţia asupra „carcterului inadmisibil” al participării la parada militară prin care Tiraspolul a marcat 25 de ani de „independenţă”.

Tiraspolul a organizat miercurea trecută o paradă militară prin care a marcat 25 de ani de la „independenţa” Transnistriei. Toţi militarii şi toate blindatele din autoproclamata republica Transnistria au defilat prin centrul Tiraspolului.

În 1989, Republica Sovietică Socialistă Moldovenească a introdus limba română ca limba de stat şi alfabetul latin. Decizia a stârnit proteste în localitătile de peste Nistru, unde oamenilor li se spunea că Moldova se va uni cu România. Separatiştii au organizat în 1990 alegeri locale, iar pe 2 septembrie şi-au autoproclamat independenţa. Doi ani mai târziu, după ce rebelii au atacat posturile de poliţie de pe Nistru, a început războiul.

Rebelii au avut tancuri şi armament de la trupele sovietice. Şi deşi majoritatea populaţiei s-a opus separatismului, prin campania de intimidare şi violenţe, separatiştii au preluat controlul în toată regiunea din stânga Nistrului. Cei care au scăpat cu viaţă din războiul de pe Nistru, retrăiesc zilnic coşmarul de atunci.

Aceleaşi blindate ale armatei a 14 a Rusiei, care în ’92 au tras în oameni, au defilat, miercuri, prin centrul Tiraspolului.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult