Acasa Top SecretArmata Republica Moldova nu e interesatǎ sǎ adere la NATO

Republica Moldova nu e interesatǎ sǎ adere la NATO

scris de Laurentiu Banches
19 afisari

Premierul moldovean Iurie Leancǎ a anunțat cǎ Republica Moldova vrea sǎ pǎstreze statul de neutralitate stipulat de Constituție și nu intenționeazǎ sǎ adere NATO.

Republica Moldova nu e interesatǎ sǎ adere la NATO (foto:cursdeguvernare.ro)

Republica Moldova nu e interesatǎ sǎ adere la NATO (foto:cursdeguvernare.ro)

Ȋntr-un interviu acordat agenției ruse ITAR-TASS, Iurie Leancǎ, afirma cǎ nu existǎ  nicio necesitate pentru Republica Moldova sǎ adere la NATO reiterȃnd cǎ vecinii noștrii sunt „o țarǎ neutrǎ”.  „Neutralitatea noastră este un pilon fiabil pentru rezolvarea conflictului transnistrean și eliminarea tuturor temerilor posibile din partea Rusiei pe probleme de securitate. Aceasta este una dintre dovezile practice ale faptului că apropierea Moldovei de Uniunea Europeană nu reprezintă o amenințare la adresa intereselor de securitate ale Federației Ruse”, a explicat Leancă.

Premierul moldovean a ținut sǎ punǎ ȋn luminǎ faptul cǎ Republica Moldova  nu intenționeazǎ sǎ provoace tensiuni și complicații inutile și cǎ pledeazǎ pentru „dialog cu Rusia și partenerii săi occidentali în această problemă în scopul eliminării tuturor preocupărilor”. Referitor la declarațiile recente ale unor politicieni din Republica Moldova despre nevoia de a adera la NATO, premierul Iurie Leancă a menționat ȋncǎ o datǎ că guvernul de la Chișinău acționează în conformitate cu prevederile Constituției țării.

Mai mult, potrivit Agerpres, sondajele recente de opinie aratǎ cǎ ideea aderării Republicii Moldova la NATO este susținută de numai 14% dintre cetățenii moldoveni. Aproximativ 52% dintre persoanele intervievate consideră neutralitatea cea mai bună opțiune pentru securitatea țării, iar 12% se pronunță pentru aderarea la Organizația Tratatului de Securitate Colectivă din CSI (Comunitatea Statelor Independente — toate fostele republici sovietice cu excepția celor trei state baltice și a Georgiei).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult