Acasa Top SecretArmata România, Bulgaria şi Turcia – avioane de luptă la comun?

România, Bulgaria şi Turcia – avioane de luptă la comun?

scris de M. BÂTCĂ
46 afisari

În timpul unei întâlniri cu secretarul general al NATO, oficialii de la Sofia au lansat din nou declaraţii surprinzătoare legate de o eventuală unificare a forţelor aeriene din România şi Bulgaria.

Boiko Borisov si Anders Fogh Rasmussen

Boiko Borisov si Anders Fogh Rasmussen

Potrivit premierului Boiko Borisov, Bulgaria ar putea achiziţiona avioane de luptă împreună cu România, Croaţia şi Turcia, scrie ziarul Monitor. O asemenea afirmaţie poate fi consultată şi într-un comunicat oficial postat pe siteul Consiliului de miniştri de la Sofia. Declaraţia este surprinzătoare, având în vedere că autorităţile de la Bucureşti au omis să menţioneze că există un asemenea plan, mai ales că premierul Borisov a adăugat faptul că, în prezent, se poartă negocieri. Însă, oficialii bulgari nu sunt la primele declarţii de acest gen, mai ales că, în ultimii ani, mai mulţi oameni politici şi experţi militari au declarat că varianta cea mai ieftină pentru achiziţionarea unor noi avioane de vânătoare de către România şi Bulgaria ar fi ca cele două ţări să-şi unească eforturile, cumpărând acelaşi tip de avioane, iar, în acest caz, întreţinerea avioanelor şi instruirea piloţilor vor costa mult mai puţin. Ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov, a mers chiar mai departe, propunând. unirea forţelor navale şi aeriene ale României şi Bulgariei. În luna martie, la solicitarea ZiuaVeche.ro, ministerele Apărării din România şi Bulgaria au confirmat doar existenţa unor discuţii bilaterale şi a unor proiecte de Acord privind operaţii comune de poliţie aeriană. În ceea ce priveşte posibilitatea unor negocieri legate de unificarea forţelor aeriene şi navale din România şi Bulgaria, instituţia de la Sofia a precizat că, la nivelul Ministerului Apărării, nu există negocieri bilaterale.

Cu toate acestea, declaraţiile prim-minstrului Borisov – făcute într-un cadru oficial – demonstrează că există negocieri de acest gen. „Dacă autorităţile relevante ajung la un consens, am putea împărtăşi noile avioane de luptă şi avea baze comune de antrenament pentru piloţi şi personalul tehnic”, a afirmat Boiko Borisov, potrivit cotidianului Standard, citat de Mediafax. La rândul său, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen, a menţionat potenţialul NATO ar trebui folosit mai eficient, iar interoperabilitatea statelor membre ar trebui consolidată. El a dat ca exemplu achiziţionarea a trei avioane C-17 de mai multe state NATO, care vor fi folosite în comun. El a recomandat ca proiecte similare să fie implementate şi în alte domenii. Boiko Borisov a subliniat că, în pofida crizei economice, Guvernul bulgar a mărit bugetul Apărării cu 300 de milioane de leva. Referitor la scutul antirachetă, premierul bulgar şi-a exprimat sprijinul pentru amplasarea unor elemente ale sistemului în Bulgaria. „Singura noastră cerinţă este ca sistemul să protejeze întreg teritoriul Bulgariei. După aceea, în ce ţări şi ce elemente sunt dislocate depinde numai de deciziile tehnice şi strategice ale NATO„, a precizat el.

2 comentarii

gogu 01-06-2011 - 03:39

Adio independenta nationala ! Adio Armata Nationala ! Adio ROMANIA! Vei fi o provincie a lagarului comunist european ! Iar regunile , viitoarele judete ale acestui monstru ! Asa iti trebuie !

YAAKOV 01-06-2011 - 06:34

Facatura numita UE nu va rezista mult timp. Este neocolonialism vest-european de cea mai infecta calitate. Fostele puteri coloniale, Anglia, Franta, Germania, Italia, Belgia, care in urma cu doua secole taiau si spanzurau pe oricine le sta in cale si care stapaneau toate continentele, ca urmare a avansului tehnic si militar, incearca din rasputeri sa se mentina „in top” prin jefuirea Europei de Est. Dar n-au nici o sansa in fata megaputerilor asiatice. Timpul vest-europenilor a cam trecut. Pacat de noi, ca am picat de prosti si am ramas fara industrie, fara specialisti, fara invatamant de calitate, fara resursele naturale si fara independenta politica.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult