Acasa Top SecretArmata România: F-16 second-hand din Olanda şi Portugalia?

România: F-16 second-hand din Olanda şi Portugalia?

scris de M.A.
3 afisari

România are în prezent posibilitatea de a opta între achiziţionarea de avioane F-16 în uz, din dotarea forţelor aeriene olandeze şi portugheze, sau achiziţionarea de avioane F-16 noi, care însă sunt prea scumpe, a declarat joi vicepreşedintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, George Scutaru.

F-16„România are de optat între soluţia avioanelor în uz F-16, aflate în prezent in dotarea forţelor aeriene olandeze şi portugheze şi care pot fi disponibilizate pentru ţări interesate, sau între avioane noi F-16, dar ale căror costuri depăşesc actualele posibilităţi financiare ale Guvernului”, a declarat George Scutaru, citat de Mediafax. Deputatul PNL a precizat că CSAT trebuie să dea în şedinţa de joi „un răspuns clar privind cel mai important subiect de pe agenda Armatei României”, respectiv dotarea cu avionul multirol.

Dacă CSAT evită în şedinţa de joi să ia o decizie, „există riscul ca, din cauza agendei electorale, acest subiect să fie amânat în 2013, fapt ce va avea grave consecinţe asupra securităţii naţionale”, consideră George Scutaru.

„În următorii doi ani, actualele avioane MiG-21 Lancer îşi vor epuiza resursa de zbor, iar la graniţa de răsărit a NATO va apărea o zonă lipsită de protecţie aeriană”, a spus Scutaru, menţionând că, în acest caz, România va fi obligată să ceară, precum Albania sau Ţările Baltice, ca alte state NATO să execute, prin rotaţie, misiuni de poliţie aeriană în spaţiul românesc.

El a spus că acest lucru ar pune România într-o situaţie „absolut umilitoare, iar multe dintre beneficiile de imagine câştigate de Armata României, inclusiv cu preţul militarilor căzuţi în Irak şi Afganistan, vor fi anulate de lipsa de decizie a preşedintelui Băsescu, a Guvernului şi CSAT„.

În acest context, Scutaru a reamintit că există o decizie CSAT din 2009, avizată de Comisiile de Apărare din Parlament, privind dotarea etapizată cu avioane multirol, începând cu un prim lot de avioane în uz şi terminând peste 15 ani cu avioanele F-35 de generaţie a V-a.

„Cu toate că în bugetul MApN sunt prevăzute sumele necesare pentru demararea antrenamentului piloţilor şi pentru iniţierea procesului de dotare, Guvernul nu ia nici o decizie. Această amnezie este cu atât mai ciudată cu cât sunt convins că premierul Ungureanu conştientizează mult mai bine decât predecesorul său, Boc, efectele deosebit de grave asupra securităţii naţionale în cazul în care se mai amână luarea unei decizii”, a mai spus George Scutaru.

El a mai spus că „atât PNL, cât şi USL în ansamblu, s-au pronunţat în favoarea programului de înzestrare cu avioane multirol pentru Forţele Aeriene Române”.

9 comentarii

urbos 29-03-2012 - 14:56

Mizeriile de F16 nu trebuie luate. Toata schema este ca sa le dea apoi la firme evreiesti, care cica sa le faca „imbunatatiri”.
Auzi la ei, Romania are de optat intre F16 de cacat si F16 si mai de cacat. De alte oferte n-au auzit tradatiorii astia.

MG5052 29-03-2012 - 15:51

URBOS AI DERAIAT DE PE SINE?
VAI DE POPORUL ASTA DACA MAI SUNT MULTI CA SI TINE

digital 29-03-2012 - 15:58

să-și disloce unități de aviație,kh-kh-ații de americani,nu să ne vândă jaf-urile lor,că doar no facem,decât pentru tomi și ghașka lui!
proști mai suntem!

urbos 29-03-2012 - 16:01

Nu e de prostie, e tradare.

digital 29-03-2012 - 16:09

poate că ai freptate,dar oricum e pe bani,mulți,mulți bani!
pe care acești zeci de milioane de amărâți îi plătesc,în conturile acestor tomi!

- प्रिंस Parpanghel Carpathian 29-03-2012 - 16:08

Aviatia americana si RAF -ul au o experienta jenanta privin survolul la mare inaltime deasupra teritoriului national, pilotii se plangeau de disparitia ceasurilor ,si a obiectelor particulare permise la purtator !

s 29-03-2012 - 16:51

nu americanii ne obliga sa cumparam, politicienii nostri doresc asta
cumparand avioane second-hand banii pot fi sifonati foarte usor, acesta este principalul motiv pt care nu o sa fie avioane noi
la astfel de tranzactii atat opozitia cat si puterea isi au partea lor, nu se supara nimeni, toti tac, stiu ei de ce

goe 29-03-2012 - 21:33

ASTIA NU STIU CA ATUCI CAND ESTI SARAC NU ITI PERMITI SA CUMPERI LUCRURI IEFTINE……………………….

TOM Cc 30-03-2012 - 11:12

Sa vedeti cat ne vor costa aceste SH ,mentenanta lor este foarte scumpa ,consumul de combustibil este enorm .Pacat ca mancatorii de RAHAT,adica politicienii romani nu s-au gandit ,sau nu au vrut sa gandeasca ca aceste avioane (Mig-21) li se termina resursa si trebuie inlocuite cu ceva mai performant .Suntem o tara plina de SH ,pe sosele vezi SH,in aer SH,populatia se imbraca de la SH , Romania o tara de SH !!!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult