Acasa Top SecretArmata România preia controlul aeroportului din Kabul-Afganistan

România preia controlul aeroportului din Kabul-Afganistan

scris de D.S.S.
55 afisari

Miercuri, 2 martie, la Flotila 90 Transport Aerian, a avut loc ceremonia militară prilejuită de plecarea în Afganistan a detaşamentului de militari aparţinând Forţelor Aeriene Române destinat să preia, începând cu luna aprilie, comanda Aeroportului Internaţional Kabul (KAIA).

Kabul Airport

Kabul Airport-misiunea KAIA

Un număr de 75 de militari vor lua în primire, de la contingentul maghiar, rolul de naţiune conducătoare a aeroportului afgan, încadrând funcţii din structura administrativă şi din cea de comandă ale aeroportului. Detaşamentul românesc îşi va desfăşura activitatea în cadrul Forţei de Asistenţă de Securitate din Afganistan, ISAF, aflată sub comanda operaţională a NATO.

În mesajul transmis militarilor, ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea a arătat: “Aţi muncit mult pentru a putea raporta că aveţi capacitatea să duceţi la îndeplinire această misiune de o importanţă deosebită pentru Forţele Aeriene, pentru Armată, pentru prestigiul României, ca ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice. Am convingerea că atenta selecţie a personalului şi perioada intensă de pregătire, care a precedat această ceremonie, au creat premisele unei misiuni de succes, la cele mai înalte standarde.”

Ştiu că aveţi înaintea dumneavoastră o misiune dificilă. Vă revine responsabilitatea de a coordona activităţile pe un aerodrom care deserveşte zilnic între 450 şi 500 de zboruri diferite, într-o zonă aflată în permanenţă sub semnul ameninţărilor teroriste, a mai precizat ministrul apărării naţionale, care şi-a exprimat convingerea că Forţele Aeriene Române vor înregistra, prin militarii selecţionaţi pentru complexa misiune la conducerea Aeroportului Internaţional din Kabul, rezultate remarcabile la încheierea misiunii.

 

Militarii detaşamentului KAIA la Flotila 90 Trasport Aerian Otopeni - foto Adrian Sultănoiu

România este prima ţară NATO care va executa această misiune pentru o perioadă de un an de zile, rotirea detaşamentelor realizându-se la un interval de şase luni.

KAIA 2006

Militar roman in turnul de control din aeroportul Kabul in 2006-KAIA 2006

Printre misiunile principale pe care militarii români le vor îndeplini la conducerea aeroportului se numără coordonarea operaţiilor aeriene zilnice, procesare aeroportuară sau prelucrarea informaţiilor meteo. De asemenea, militarii români vor asigura sprijinul logistic al operaţiunilor de pe aeroport, precum şi protecţia forţei – securitate aeroportuară, control acces, poliţie militară, descoperire şi neutralizare dispozitive explozive improvizate. 

În perioada 1 aprilie – 1 august 2006, militari ai Forţelor Aeriene Române au executat pentru prima oară o misiune fără precedent, constând în preluarea conducerii Aeroportului Internaţional Kabul (KAIA) în numele României, ca naţiune conducătoare. Primul contingent de militari români a decolat spre Afganistan în seara zilei de 21 martie 2006, la bordul unei aeronave C-130 Hercules, de la Baza 90 Transport Aerian, urmat de un al doilea, în data de 26 martie 2006.

În data de 30 martie 2006, Forţele Aeriene Române au preluat comanda Aeroportului Internaţional Kabul (KAIA), din Afganistan, de la Forţele Aeriene Elene. Ceremonia a fost prezidată de locţiitorul comandantului Forţei de Asistenţă de Securitate Internaţională în Afganistan (ISAF), generalul maior Hans-Werner Ahrens.

3 comentarii

batranu i 03-03-2011 - 11:49

MULTA BAFTA TUTUROR SI SA SE INTOARCA SANATOSI LA FAMILIILE LOR…DIN PACATE COMANDANTUL AEROPORTULUI KABUL CARE A CONDUS DETASAMENTUL KAIA IN 2006 NU MAI ESTE PRINTRE NOI ESTE VORBA DE CDOR.MARINESCU ADRIAN… DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA.INCA ODATA BAFTA MULTA CELOR CARE AU PLECAT IN MISIUNE.

Didos 03-03-2011 - 20:03

Nu sunt mandru; nu avem ce cauta acolo!

Denali 03-03-2011 - 20:10

Trebuia sa spui aceasta INAINTE de a te milogi de a intra in NATO…

Pe de alta parte ,de fioecare data cand Cea Mai Inselata Sotie din Lume se interfereaza in situatia din Rep > Moldova , eu spun la fel : Nu avem ce cauta acolo…la fel precum nu avem ce cauta la M. Kogalniceanu…sau prin europa…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult