Acasa Top SecretArmata Romanii in Afganistan. Cele mai socante secrete scoase la iveala

Romanii in Afganistan. Cele mai socante secrete scoase la iveala

scris de Ziua Veche
2 afisari

In “Protocoalele afgane” publicate duminica apar numeroase relatari despre actiunile militarilor romani in Afganistan. Peste 90.000 de dosare provenind de la militarii americani din Afganistan au fost publicate de pagina electronica www.wikileaks.org. Se banuieste ca responsabil pentru aceasta scurgere masiva de secrete ar fi Bradley Manning, un ofiter analist de doar 22 de ani, care ar fi descarcat din serverele Pentagonului peste 260.000 de dosare. Manning a fost arestat in urma cu trei saptamani si isi asteapta procesul.
Romanii in Afganistan

Deutsche Welle a identificat intre cele 90.000 de rapoarte si doua care se refera la romani. Pe 22 martie 2007, trupa speciala Diablo raporteaza o misiune „loveste si fuge” executata de militari romani: detalii tehnice despre operatiune, intre care si informatia ca, cel mai probabil, in apropierea bazarului Puli Alam, convoiul a lovit mortal un copil afghan – „de nationalitate locala” sau, pe scurt, LN, in transcrierea militara americana. Politia afghana, ANP, a oprit convoiul si, in rezumat, romanii se aflau, la ora transmiterii raportului, la centrul districtual Muhammad Agha.

Un alt raport, difuzat pe 7 noiembrie 2006, vorbeste despre planurile de rapire puse la cale de mullahul Dadullah, identificat ca aflandu-se in Waziristanul pakistanez – iar printre cei vizati de liderul insurgentilor dintr-un grup NFI (adica neidentificat) se numara diplomati straini si militari romani din regiunea Khandahar.

Secrete socante

Lista celor mai socante secrete din aceste documente secrete cuprinde:

1. Serviciul de informatii al Pakistanului este unul din principalii sustinatori ai insurgentilor din Afganistan, permitand ofiterilor sai sa se intalneasca in secret cu talibanii, carora le ofera consiliere strategica, organizeaza grupuri care sa lupte impotriva coalitiei si complotand pentru asasinarea unor membri ai guvernului afgan.

2. Exista un grup ultra-secret al trupelor americane, poreclit “unitatea neagra” care este insarcinat cu urmarirea sefilor talibani si uciderea sau capturarea lor.

3. Trupele NATO se bazeaza din ce in ce mai mult pe dronele Predator, controlate de la o baza din Nevada, pentru a-i contracara pe talibani.

4. Talibanii detin rachete ghidate termic si le-au folosit impotriva aeronavelor americane, o chestiune care pana acum nu a fost recunoscuta public.

5. Este documentata disparitia mai multor fonduri destinate ajutoarelor umanitare in Irak.

6. Numarul victimelor civile se afla in crestere constanta, talibanii aplicand o campanie de succes cu dispozitive explozive improvizate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult