Acasa Top SecretArmata Rusia acuzǎ SUA: Instalarea de sisteme antirachetǎ ȋn Romȃnia și Polonia ȋncalcǎ tratatul INF

Rusia acuzǎ SUA: Instalarea de sisteme antirachetǎ ȋn Romȃnia și Polonia ȋncalcǎ tratatul INF

scris de Laurentiu Banches
4 afisari

Ministerul rus al Afacerilor Externe a acuzat la rândul luii Washingtonul de violarea tratatului INF prin instalarea de sisteme antirachetă în România și Polonia.

Rusia acuzǎ SUA: Instalarea de sisteme antirachetǎ ȋn Romȃnia și Polonia ȋncalcǎ tratatul INF (foto:m.obiective.info)

MAE rus a denunțat miercuri, 30 iulie, ca „nefondate” acuzațiile Washingtonului, pentru care Moscova a violat un tratat de control al armelor din 1987 prin testarea unei rachete de croazieră, acuzând la rândul său Statele Unite că nu respectă acest Tratat asupra Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin instalarea de sisteme antirachetă în România și Polonia.”Aceste declarații sunt la fel de nefondate ca toate celelalte pe care le-am auzit recent din partea Washingtonului în legătură cu alte subiecte. Nu există nicio dovadă în sprijinul lor”, a declarat într-un comunicat ministerul rus, potrivit Agerpres. „În ultimul timp, desfășurarea în cadrul scutului american antirachetă de rampe de lansare MK-41 de către Statele Unite în Polonia și România este un subiect ce ia amploare”, a acuzat ministerul. „Aceste sisteme pot lansa rachete de croazieră cu rază medie, iar versiunea terestră poate fi considerată o încălcare directă a Tratatului INF„, subliniază ministerul.

Rusia, pentru care instalarea scutului antirachetă american în Europa este o amenințare directă la adresa securității sale, încearcă să obțină abandonarea lui sau dacă nu, să fie strâns asociată la proiect. „Am adunat mai multe plângeri legate de SUA în contextul Tratatului asupra Forțelor Nucleare Intermediare. Acestea includ… producția de drone armate de către americani, care se încadrează în categoria de rachete de croazieră de la sol așa cum sunt definite de Tratat„, a mai declarat ministerul în acest comunicat, remis de Reuters.

Statele Unite sunt îngrijorate la rândul lor de dezvoltarea unei noi rachete de către Moscova din 2008, așa cum a afirmat un articol publicat joi de The New York Times, citând surse oficiale americane. Marți, 29 iulie, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Jenifer Psaki a cerut Rusiei „să elimine orice element interzis în mod verificabil”, în timp ce Casa Albă a dat asigurări că nu există nicio legătură între această problemă și criza din Ucraina ce îi opune în prezent pe ruși occidentalilor. Intrat în vigoare la 1 iunie 1988 între Statele Unite și URSS, înainte de a deveni un tratat multilateral la destrămarea Uniunii Sovietice, tratatul INF „obligă ambele state părți să distrugă, cel mai târziu în trei ani de la data intrării în vigoare a Tratatului, toate rachetele lor balistice și de croazieră lansate de la sol cu rază de acțiune cuprinsă între 500 și 1.000 km și cele cu bătaie între 1.000 și 5.500 kilometri”, potrivit ONU.

1 comentariu

Titircă Inimăbună 31-07-2014 - 14:16

Orisice roman are datoria sa aiba O PUNGULITZA DE PAMANT RUSESC

– in sens mnemonic si istoric – caci sunt navalitori in Europa si pamanturile nu le apartin

– in sens medicinal – de ai durere de burta presari un pic de tot in WC inainte, si iti faci treaba. DEar trebuie sa tragi apa cu scarba!

– in sens chirilic – caci nu e nevoie sa inveti ruseste la demnstratii in fata ambasadei ruse, le arati saculetul si stiu ei care e chestia.

Si, sa nu uitam: +PUTIN, D-zeu sa-l odihneasca repede

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult