Acasa Top SecretArmata Rusia – NATO şi un nou Tratat CFE

Rusia – NATO şi un nou Tratat CFE

scris de D.S.S.
6 afisari

Rusia este deschisă unui dialog cu Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) pe marginea noilor parametri ai Tratatului privind armele convenționale în Europa (CFE), însă doar în situația în care propunerile Alianței vor răspunde realităților zilei de azi, a declarat marți directorul Departamentului pentru neproliferare și control asupra înarmării din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, Mihail Ulianov, informează agenția de presă Interfax.

rusia nato tratat cfe‘În mod principial, suntem gata să discutăm un regim de control asupra înarmării în Europa care să corespundă realităților contemporane’, a declarat Ulianov.

Potrivit diplomatului rus, în forma sa actuală, Tratatul CFE este, pentru Rusia, ‘o pagină întoarsă’, însă Moscova ‘nu refuză un dialog pe acest subiect’.

‘Va trebui să vedem și să studiem propunerile lor, ca să fim pregătiți pentru discuții pe acest subiect. Însă nu este o certitudine că această discuție se va finaliza neapărat cu un acord, pentru că avem contradicții principiale’, a explicat diplomatul.

După cum subliniază Ulianov, pentru a elabora parametri principial noi ai Tratatului CFE este necesar să se înceapă un dialog, însă în condițiile actuale Moscova ‘consideră lipsit de sens’ să formuleze propuneri.

Rusia și-a suspendat participarea la Tratatului CFE în 2007, acceptând să continue colaborarea doar în cadrul Grupului consultativ comun, însă la 11 martie 2015 și-a suspendat participarea și la acest format.

Tratatul CFE limitează echipamentul militar greu — tancuri, avioane și armament greu — în Europa. Documentul a fost semnat în 1990, iar 17 ani mai târziu Vladimir Putin a promulgat o lege privind suspendarea participării Rusiei. Kremlinul anunța la vremea respectivă că nu mai tolerează o situație în care Moscova respectă tratatul, iar partenerii săi — nu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult