Acasa Top SecretArmata Rusia și-a sporit cu 50% exporturile de armament

Rusia și-a sporit cu 50% exporturile de armament

scris de D.S.S.
208 Afisari

Producătorii occidentali de armament continuă să domine piața mondială, dar vânzările lor sunt în declin comparativ cu cele ale concurenților din Rusia, care și-au sporit cota de piață, relevă un raport publicat de Institutul Internațional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), comentat luni de agențiile AFP și EFE.
exporturi armeAstfel, deși dețin peste 80% din piața mondială, valoarea vânzărilor societăților din SUA și Europa Occidentală a scăzut cu 3,2% în anul 2014 comparativ cu anul anterior, scăderea fiind mai pronunțată în cazul celor europene față de cele americane.

În schimb, vânzările companiilor producătoare de armament din restul lumii au crescut anul trecut cu 25%, iar în rândul acestora se distinge Rusia, care și-a sporit valoarea exporturilor de armament cu 50%, cota ei de piață ajungând la 10%, având ca principali clienți China și India. În plus, 19 companii din cadrul complexului militar-industrial rus sunt înscrise în topul primilor 100 de producători mondiali de armament, întocmit de SIPRI.

Prima în acest clasament rămâne compania americană Lockheed Martin, cu o cifră de afaceri de 37,5 miliarde de dolari. Ea este urmată de Boeing, cu 28,3 miliarde de dolari, și de compania britanică BAE Systems, cu 25,7 miliarde de dolari. Cea mai importantă societate rusă din acest top este Almaz-Antei, cu o cifră de afaceri de 8,8 miliarde de dolari, ea fiind plasată pe locul 11.

Pe ansamblu, valoarea exporturilor de armament la nivel mondial a fost anul trecut de 401 miliarde de dolari, cu 1,5% mai puțin față de anul anterior, companiile din SUA deținând mai mult de jumătate din piață (54,4%).

Se pare că sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma destabilizării Ucrainei nu au afectat semnificativ industria rusă de apărare, deși companiile din acest sector au fost direct vizate. Mai mult decât atât, experți în domeniu afirmă că aceste sancțiuni au încurajat Rusia să se bazeze pe forțe proprii în perfecționarea tehnologiilor militare.

Cât despre Ucraina, exporturile ei de armament au scăzut în anul 2014 cu 37,4%, societatea care asigură cea mai mare parte a acestor livrări, UkrOboronProm, ajungând pe locul 90 în topul SIPRI, după ce în anul 2013 a fost pe locul 58.

O scădere importantă, de 11,3%, a înregistrat și Franța, dar se anticipează o îmbunătățire a poziției acesteia în anii următori, mai ales datorită recentelor contracte de vânzare a avionului multirol Rafale.

Raportul nu analizează și vânzările Chinei, din cauza lipsei datelor fiabile. Totuși, documentul semnalează că, potrivit informațiilor obținute, nouă dintre principalele zece societăți chineze producătoare de armament ar putea intra în topul primelor 100 mondiale, iar între patru și șase dintre ele s-ar putea număra chiar printre primele 20.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS