Acasa Top SecretArmata UPDATE Scandalul F-16: Suedezii contesta hotararea CSAT. Gripen nu mai zboara la Bucuresti. Nici Eurofighter nu mai vine

UPDATE Scandalul F-16: Suedezii contesta hotararea CSAT. Gripen nu mai zboara la Bucuresti. Nici Eurofighter nu mai vine

scris de Ziua Veche
6 afisari

 

.

 

 

Nu mai vine nici Eurofighter

Eurofighter a anuntat in cursul zilei de miercuri ca renunta sa participe la expozitia „Black Sea Defence and AeroSpace”, organizata de autoritatile romane la Bucuresti.  Marco Valerio Bonneli, seful Directiei de Comunicare si PR al concernului european Eurofighter, a declarat la Realitatea FM ca decizia de a nu mai participa la expozitia din 13-16 aprilie este cauzata de recomandarea CSAT de achizitionare a 24 de avioane F16 vechi. Reprezentantii companiei spera ca Parlamentul Romaniei nu va fi de acord cu recomandarea CSAT si va lua în calcul si celelalte oferte.

 

 . 

Grupul suedez SAAB a decis sa nu mai participe la Black Sea Defense & Aerospace 2010, cea mai mare expozitie de armament care va avea loc, intre 13-15 aprilie, la Bucuresti. Reactia suedezilor vine ca raspuns la decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tari de a se achizitiona 24 de avioane F-16 vechi.

SAAB acuza autoritatile de la Bucuresti ca nu doresc sa “cumpere avioane multirol printr-un proces concurential, bazat pe Codurile Uniunii Europene pentru Transparenta in Achizitiile Militare si Offset”. Richard Smith, Directorul de Marketing al Saab pentru Romania,.a precizat, marti seara, pentru ziuaveche.ro ca, “Saab planuia sa sponsorizeze participarea a doua avioane Gripen Jas 39 moderne, apartinand Fortelor Aeriene Ungare, la spectacolul aerian de la BSDA, unde avioanele Gripen ar fi putut sa fie revazute de catre publicul roman, la patru ani de cand prezenta si evolutia lor au impresionat la evenimentul ROIAS 2006 de la Constanta”.

Hotararea adoptata de membrii CSAT pe marginea achizitiei unui nou avion de lupta pentru Fortele Aeriene Romane a declansat un imens scandal international. La ora actuala, reprezentantii companiilor Eurofighter si SAAB, precum si reprezentantii Agentiei Europene de Aparare asteapta explicatii oficiale de la autoritatile romane privind motivele pentru care Romania a decis sa aleaga varianta dotarii Ministerului Apararii Nationale cu avioane F-16 vechi si nu a organizat un proces transparent pentru acest contract evaluat in prima faza la peste 4,5 miliarde de euro.

 

 

 

Potrivit unui comunicat primit marti seara de ziuaveche.ro,”Grupul Saab a fost surprins de recomandarea CSAT catre parlament de a dezbate si adopta o decizie bazata numai pe o singura oferta (cea de avioane F-16 vechi) „din cauza lipsei resurselor financiare necesare achizitionarii de avioane de lupta noi.”
Compania suedeza spera ca Romania va lua totusi in considerare toate ofertele primite si isi va alege noul avion multirol printr-un proces concurential si transparent, in care contribuabilii sa fie siguri ca oferta aleasa este cea mai buna posibila.
 
„Speram ca toate ofertele trimise sa fie prezentate Parlamentului, care este cel care va dezbate si va decide achizitia noului avion multirol,” a declarat Richard Smith, Directorul de Marketing al Saab pentru Romania.
 

„Fara ca Parlamentul sa vada toate ofertele si sa poata face o comparatie, este clar ca nu poate lua cea mai buna decizie, in interesul publicului roman si al fortelor sale armate”, a precizat Smith. 

Pana atunci, compania suedeza a decis sa nu mai participe la expozitia BSDA din aprilie si sa isi amane planurile de a sponsoriza participarea unor forte aeriene membre NATO cu avioane multirol de lupta Gripen la spectacolele aeriene care au loc in Romania.

Saab planuia sa sponsorizeze participarea a doua avioane Gripen Jas 39 moderne, apartinand Fortelor Aeriene Ungare, la spectacolul aerian de la BSDA, unde avioanele Gripen ar fi putut sa fie revazute de catre publicul roman, la patru ani de cand prezenta si evolutia lor au impresionat la evenimentul ROIAS 2006 de la Constanta.

Cu toate acestea, Smith a declarat ca grupul suedez ar putea aduce din nou avioanele Gripen la expozitiile aeriene din Romania, daca tara noastra va decide sa cumpere avioane multirol printr-un proces concurential, bazat pe Codurile Uniunii Europene pentru Transparenta in Achizitiile Militare si Offset.


”Daca Romania va decide sa organizeze un proces transparent si competitiv, vom aduce din nou avioanele Gripen la expozitiile din Romania, pentru ca specialistii si publicul roman sa le poata evalua din nou,” a mai declarat Smith.

Compania suedeza ramane increzatoare ca oferta sa este foarte avantajoasa pentru Romania, mai ales in contextul lipsei resurselor financiare datorita crizei economice, deoarece oferta
Gripen pentru Romania include avioane NATO multirol noi-noute, offset peste cerintele legii romane, finantare guvernamentala cu dobanzi mici si o lunga perioada fara niciun fel de plati, precum si livrarea si integrarea rapida a noilor avioane multirol de care au nevoie Fortele Aeriene Romane.

„Ne dorim un proces in care toate ofertele sa fie comparate intre ele in mod transparent, iar cea mai buna oferta sa fie cea aleasa, in avantajul industriei si economiei romanesti si al contribuabililor romani,” a mai declarat Smith.
  

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult