Acasa Top SecretArmata Schimbări în relaţia NATO-Rusia

Schimbări în relaţia NATO-Rusia

scris de D.S.S.
17 afisari

Consolidarea NATO în țările din Europa de Est și din Marea Baltică, aflate la frontiera cu Rusia, capătă forma unor pregătiri militare împotriva Moscovei, a avertizat ambasadorul rus pe lângă Alianța Nord-Atlantică, Aleksandr Grușko, într-un interviu publicat luni de agenția de presă Interfax, citată de EFE.

rusia natoNATO a revenit la politica de îndiguire a Rusiei, la instrumentele de confruntare pentru a-și garanta securitatea. Toate acestea iau forma unor pregătiri militare concrete în jurul frontierelor Rusiei și va fi dificil de inversat această tendință chiar și în cazul în care va exista voință politică’ în acest sens, a deplâns Grușko.

În opinia sa, Alianța Nord-Atlantică și-a pus ‘armura Războiului Rece și nu are intenția să o dea jos‘. Mai mult, diplomatul rus a acuzat NATO că, în încercarea de a demonstra că este capabilă să-și apere interesele, ar intenționa să ridice o nouă Cortină de Fier în Europa, impunându-le europenilor schemele de securitate din perioada Războiului Rece.

Cu toate acestea, Rusia pledează pentru o ‘arhitectură de securitate comună bazată pe indivizibilitatea securității„, a afirmat șeful misiunii Rusiei la NATO, care și-a exprimat convingerea că ‘mai devreme sau mai târziu și cei de la Bruxelles își vor da seama de aceasta’. ‘Astăzi nimeni nu mai poate să creeze insule de securitate’, a concluzionat el.

Statele Unite au confirmat în iunie 2015 planurile lor de transfer temporar de tancuri, vehicule blindate și artilerie în Bulgaria, Polonia, România, Estonia, Letonia și Lituania, scrie EFE.

Relațiile dintre Rusia și NATO s-au deteriorat în ultimii ani la un nivel fără precedent de la dezintegrarea Uniunii Sovietice, în urma planurilor Washingtonului de a implementa un scut antirachetă în Europa de Est și apoi în contextul crizei din Ucraina. NATO și-a consolidat în mod semnificativ prezența militară după anexarea Crimeii de către Rusia în martie 2014 și a rebeliunii proruse în estul Ucrainei.

Alianța Nord-Atlantică și-a deschis, în același timp, șase noi cartiere generale în Europa, în ceea ce secretarul general Jens Stoltenberg a calificat drept proiectul cel mai important al NATO de după Războiul Rece. Aceste cartiere generale, care funcționează pe post de centre de planificare și coordonare a misiunilor de instruire a forței de reacție rapidă, au fost deschise în Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, România și Polonia, țările cele mai preocupate de implicarea Rusiei în Ucraina, apreciază EFE.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult