Acasa Top SecretArmata Scutul american antiracheta ar putea fi activat in Bulgaria si Turcia

Scutul american antiracheta ar putea fi activat in Bulgaria si Turcia

scris de Ziua Veche
2 afisari

Armata Statelor Unite se apropie de momentul activarii unui sistem antiracheta partial in sud-estul Europei, probabil in Bulgaria si Turcia, parte a actiunilor de intensificare a eforturilor pentru contracararea amenintarii iraniene, afirma surse oficiale, citate de editia online a Washington Post. Potrivit unor oficiali de la Pentagon, Statele Unite se apropie de un acord in vederea instalarii unui radar terestru, probabil in Turcia sau Bulgaria. Instalatia ar permite ca prima parte a sistemului antiracheta sa devina operationala anul viitor, transmite Mediafax.

 

 

In acelasi timp, armata americana colaboreaza cu Israelul si cu aliatii din zona Golfului Persic pentru construirea si modernizarea capacitatilor de aparare antiracheta. Statele Unite au instalat un radar terestru in Israel, in 2008, si intentioneaza sa monteze o instalatie similara intr-o tara araba. Astfel de radare ar urma sa semnaleze eventuale lansari de rachete din Iran.

Sistemele antiracheta din Europa, Israel si din Golful Persic sunt separate din punct de vedere tehnic, insa toate sunt proiectate sa fie coordonate si operate de armata americana. Spre exemplu, radarul israelian este operat de personal american si este deja functional, transmitand informatii navelor militare americane stationate in Marea Mediterana.

Luate impreuna, aceste initiative constituie o incercare de contracarare a amenintarii iraniene cu rachete impotriva Orientului Mijlociu si Europei.

In septembrie 2009, administratia Barack Obama anunta ca va schimba abordarea fostului presedinte George W. Bush. Noua administratie americana a ordonat construirea unui sistem antiracheta mai extins si mai flexibil in Europa, care urmeaza sa devina operational in mod etapizat, pana in 2020.

Urmatoarea etapa a activarii sistemului ar urma sa inceapa in 2015, Romania acceptand sa gazduiasca sisteme terestre Aegis. In 2018, sistemul se va extinde prin activarea unei alte instalatii Aegis in Polonia si a unor interceptoare SM-3 suplimentare.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult