Acasa Top SecretArmata Secretele Centrului de Conducere Operaţională din MApN

Secretele Centrului de Conducere Operaţională din MApN

scris de Cristian Vultureanu
1.380 Afisari

Centrul de Conducere Operaţională este o structură de elită a Armatei României, cu un profil unic, de o importanţă majoră pentru îndeplinirea misiunilor forţelor româneşti din teatrele de operaţii (TO). Principala misiune a Centrului de Conducere Operaţională (CCO) din Ministerul Apărării Naţionale este de asigurare a conducerii contingentelor naţionale participante la misiuni în afara teritoriului statului român. Centrul, aflat în subordinea Statului Major General, a fost înfiinţat în anul 2010, când a preluat misiunile desfăşurate până la acea dată de Comandamentul Operaţional Întrunit.

Secretele Centrului de Conducere Operaţională din MApN

CCO exercită, prin Componenta sa de conducere operaţii curente (CCOC), conducerea operaţională asupra structurilor militare şi personalului participant la misiunea ISAF din Afganistan. CCOC începe exercitarea actului de comandă asupra forţelor ce vor fi dislocate în Afganistan încă de pe teritoriul naţional, pregătind acest act prin acţiuni precum stabilirea şi elaborarea listei cu cerinţele esenţiale ale misiunii şi a listei cu cerinţele operaţionale pentru fiecare contingent în parte şi planificarea, organizarea, participarea şi conducerea evaluării structurilor militare care urmează să participe la misiuni în TO, pentru a fi siguri că la data transferului de autoritate dintre structurile generatoare ale forţei şi CCO trupele sunt pregătite şi dotate corespunzător pentru îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiţii. CCOC conduce apoi activităţile de introducere în TO a forţelor până la realizarea transferului de autoritate (TOA). După introducerea structurii militare, pentru prima dată, în TO sau când, în acelaşi teatru de operaţii, se schimbă misiunea sau operaţia, CCO predă controlul operaţional (OPCON) sau controlul tactic (TACON) asupra structurii respective comandamentului forţei în subordinea căruia va acţiona. În Afganistan ne referim la Comandamentul Regional Sud (RC-S) al ISAF. Singurul element asupra căruia CCO îşi exercită comanda operaţională (OPCOM) pe toată durata misiunii este Elementul naţional de sprijin. Desigur, CCOC se relaţionează permanent cu comandamentele care exercită OPCON asupra forţelor româneşti pentru a afla din timp cursurile de acţiune pe care acestea le propun şi a acţiona eficient, în consecinţă.

Comanda operaţională a forţelor româneşti se exercită prin emiterea de ordine de misiune (OPORD), de avertizare (WARNO), fragmentare (FRAGO), dar şi prin alte ordine şi dispoziţiuni. Din punct de vedere tehnic se utilizează toate mijloacele de comunicare avute la dispoziţie: legături radio şi satelitare, cu asigurare de servicii voce şi date, care permit inclusiv organizarea şi desfăşurarea de videoteleconferinţe, în mod regulat, cu personalul desemnat din TO, facilitate destinată atât informării reciproce, cât şi armonizării poziţiilor diferitelor structuri din TO privind problemele de interes comun. Pe parcursul misiunii, CCOC colaborează cu alte structuri pentru asigurarea sprijinului logistic şi de comunicaţii al structurilor militare participante până la repatrierea militarilor. CCOC organizează şi conduce repatrierea militarilor din TO în situaţii de urgenţă, în urma unor incidente sau evenimente regretabile, prin aplicarea unor proceduri simplificate, dar şi repatrierea normală, la sfârşitul celor 6 luni de misiune. Odată cu ceremonia de repatriere şi predarea contingentelor către categoriile de forţe, se încheie doar o etapă, căci, de fapt, misiunea continuă după acelaşi algoritm, dar cu alte unităţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS