Şedinţă CSAT cu scântei şi avioane F-16 la mâna a treia | Ziua Veche
Acasa Top SecretArmata Şedinţă CSAT cu scântei şi avioane F-16 la mâna a treia

Şedinţă CSAT cu scântei şi avioane F-16 la mâna a treia

scris de Doru Dragomir
35 afisari

După o şedinţă cu scântei, Administraţia Prezidenţială a emis un comunicat de presă referitor la şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării din data de 27 septembrie 2012. În respectivul comunicat de presă se specifică faptul că premierul Victor Ponta a participat la şedinţa CSAT, dar nu se spune nimic despre conflictul avut cu şeful statului şi nici de faptul că liderul PSD a părăsit şedinţa CSAT înainte de terminarea acesteia.

Aeronave F-16 din dotarea Fortelor Aeriene Portugheze

Principalul punct pe ordinea de zi a şedinţei CSAT, cel referitor al achiţia de avioane F-16 de la armata portugheză, a fost dezbătut de membrii CSAT şi a fost adoptată „Concepţia de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană” în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene” în concordanţă cu interesele esenţiale de securitate ale ţării şi cu angajamentele asumate de România în cadrul organizaţiilor europene şi nord-atlantice.
Faptul că nu se menţionează explicit în comunicatul oficial de presă că avioanele vor fi cumpărate din Portugalia poate să lasă o portiţă pentru ceilalţi competitori aflaţi în cursa pentru dotarea forţelor aeriene române cu un avion multirol.

Din declaraţiile anterioare ale ministrului Apărării, România ar putea plăti în jur de 600 de milioane de dolari, în cinci ani, pentru 12 avioane de tip F-16 achiziţionate din Portugalia, iar prima tranşă pe care statul român ar trebui să o plătească anul viitor ofertanţilor este de 70 de milioane de dolari.

Culmea e că se discută despre avioane F-16 cumpărate la mâna a doua, dar dacă acest contract se va semna între Guvernul României şi Guvernul Portugaliei vom avea de fapt nişte avioane cumpărate la mâna a treia, deoarece aeronavele au fost luate la mâna a doua de portughezi de la americani. Ele au fost folosite de Fortele Aeriene din SUA si au stat si la rezerva de avioane AMARC aproximativ 5 ani, inainte de a fi vandute/donate Portugaliei in 1999, in cadrul programului Peace Atlantis II.

Dupa cum se poate verifica pe f-16.net, avioanele F-16 block 15, au o istorie interesanta…. Portugalia le-a facut un upgrade şi mai tarziu le-a scos la vanzare (în 2006), dar pana acum nu a găsit clienţi. Avioanele portugheze, cu nr. de inventar cu tot, pot fi vazute aici, unde sunt trecute absolut toae informaţiile despre fiecare aparat, de cand a fost produs pana acum.

Ce s-a mai discutat în CSAT şi cine a participat

Sedinta CSAT 27 septembrie 2012

În cadrul şedinţei s-a analizat starea Armatei României, punându-se în discuţie capacitatea de luptă pe timp de pace și de război, precum şi participarea la misiunile internaţionale. Membrii CSAT au concluzionat că Armata României are capacităţi limitate de a-şi îndeplini misiunile ce-i revin şi au decis ca, la viitoare şedinţă a Consiliului, Guvernul României să prezinte un program multianual de restabilire a capacităţii de luptă a acesteia.

O altă temă pe agenda şedinţei a constituit-o evaluarea riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale, ca fundament pentru întocmirea „Planului Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2013”.  De asemenea, s-au evaluat ameninţările la adresa securităţii naţionale şi vulnerabilitățile de securitate identificate în contextul atentatului de la Burgas (Bulgaria).

În finalul şedinţei, membrii CSAT au fost informaţi cu privire la proiectul de hotărâre a Guvernului României pentru aprobarea strategiei de privatizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă S.A.”, modalitatea concretă şi procedura de privatizare fiind în responsabilitatea Ministerului Transportului şi Infrastructurii şi a Guvernului României.

Sedinţa  Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a fost condusă de preşedintele României, domnul Traian Băsescu. La şedinţă au participat prim-ministrul Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministrul Guvernului României, ministrul Finanţelor Publice, domnul Florin Georgescu; ministrul Administraţiei şi Internelor, domnul Mircea Duşa; ministrul Apărării Naţionale, domnul Corneliu Dobriţoiu; ministrul Justiţiei, doamna Mona-Maria Pivniceru; ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, domnul Daniel Chiţoiu; directorul Serviciului Român de Informaţii, domnul George-Cristian Maior; directorul Serviciului de Informaţii Externe, domnul Teodor-Viorel Meleşcanu; şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă; consilierul prezidenţial pentru Securitate Naţională, domnul Iulian Fota; secretarul CSAT, general Ion Oprişor, și purtătorul de cuvânt al Preşedintelui României, domnul Bogdan Oprea. La şedinţă au mai participat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, domnul Ovidiu-Ioan Silaghi şi secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu.

55 comentarii

US 27-09-2012 - 15:56

Sa speram ca pana la urma nu vom lua mizeriile astea.

jan dinu 28-09-2012 - 01:26

Desigur ca nu domnu urbos, pentru voi ajung doua trei planoare, doar n-o sa zburati cu acele mizerii de F16 cele mai bune avioane din lume, tot nu ati fi in stare sa le pilotati. Ca sa zburati de la Ploiesti la Scortisoara ajunge planorul.
JD-USA (adevarat original )

Ghita Bizonu' 28-09-2012 - 14:38

Bre JD 50m milioane pe vechituriel alea e exagerat. Mai ales daca cati pretul unui F18 Super Hornet nou!!! Si care sunt ceva mai „creditate” decat F16!! Oricum mi se pare ca seszi in Amerlocia… asa ca poa ar fi bine sa sugerzi reprezentantului tau ion Congres ca pana la urma Romania in calitate de alita care a dat destui bani pe „excursiile” voastre ar merita si ea niste ajutor militar .. acolo macar o escadrila de avioane bune d ezbor si d eluopta. Ca Egiptu primeste, ca si Iordanuia primeste samd.

Marius Z. 27-09-2012 - 16:03

http://www.rumaniamilitary.ro/petitie-pentru-avioane-noi-si-offset

Doriti investitii de miliarde de euro in economia romaneasca?
Doriti zeci de mii de slujbe bine platite in Romania?
Doriti impulsionarea cercetarii si transferul de tehnologii de ultima ora in tara?
Doriti dezvoltare economica sustinuta in urmatorii 10 ani?
Doriti inzestrarea armatei romane la cele mai inalte standarde?

Raspunsul este – ACHIZITII MILITARE DE PRODUSE NOI INSOTITE DE OFFSET!
Romania va CHELTUI oricum MILIARDE DE EURO in urmatorii zece ani pentru inzestrarea armatei, daca se doreste ca aceasta sa mai existe. Important este insa CUM va cheltui acesti bani!!!

tacheul 27-09-2012 - 21:21

12 avioane, 600 de milioane de dolari cu care se puteau mai bine renova vreo 300 de şcoli; cumpăra multe microbuze şcolare; sau renova vreo 1000 de secţii spitaliceşti; sau salva Institutul Cantacuzino…
Dar, vai, pentru educaţia şi sănătatea noastră nu sunt bani la buget. Nu e aprobare de la FMI, CE, Banca Mondială, Licurici şi tot neamul lor!

Marius Z. 28-09-2012 - 09:38

Sper ca s-a inteles ca daca achizitia asta era facuta cu offset, banii ar fi revenit prin fabrici deschise de partenerii celor care vindeau aviaonele, si ar fi crescut PIB-ul ca sa avem si bani de scoli, spitale, cercetare, etc!

geek-a-contra 28-09-2012 - 10:07

suna f frumos. poti, te rog, sa specifici ce fel de fabrici ar fi (fost) deschise in Ro de catre partenerii cu pricina? ca referinta, ce fabrici au fost deschise in cehia si ungaria?

p.s. ca sa fie clar: grippen varianta NG pare a fi net superior lui F16 9care este muuuult mai vechi conceptual), dar mai scump, insa inferior lui rafalle si eurofighter. cred ca in clipa de fata, lasind deoparte criteriile politice este vorba despre cit se investeste ACUM si care va fi inlocuitorul peste 10-15 ani cind F35 va deveni avion (aproape) standard ptr nato….

Marius Z. 28-09-2012 - 11:06

Exemple aici, oferta Saab (2 oferte de fapt):

http://www.rumaniamilitary.ro/despre-sanse-ratate-si-avioane-multirol

Daca tot zice CSAT-ul ca Romania trebuie sa cumpere de urgenta avioane multirol si in acelasi timp vor sa dea si aparenta unui targ cinstit, in sensul ca nu s-a stabilit nimic inca, noi cu multa umilinta ne luam curajul in dintisorii nostri de lapte si vom prezenta pe larg, adica pe cel mai larg posibil, oferta reala depusa de Saab pentru avioane Gripen C/D.

Datele prezentate acum sunt 100% reale, neinterpretate absolut deloc. Date concrete, asa cum a ajuns propunerea suedeziilor pe masa Guvernului Roman.

geek-a-contra 28-09-2012 - 11:32

loads and loads of bullshit. este doar o oferta generala impanata cu promisiuni vagi. macar gramatical sa fi fost corecta…. poti numi la modul concret in ce anume s-a concretizat oferta similara in ungaria si cehia?

Marius Z. 28-09-2012 - 12:25
geek-a-contra 28-09-2012 - 13:09

f. frumos. acum a mai ramas un lucru, nu chiar minor: capacitatea de absorbtie a offsetului tinind cont de potentialul, dotarea si nivelul de dezvoltare a industriei cehe, aici incluzind si calificarea fortei de munca, vs cel al industriei Ro

Marius Z. 28-09-2012 - 14:52

pai asta e unul dintre scopurile negocierii…

geek-a-contra 28-09-2012 - 15:06

ca sa poti negocia trebuie sa ai pe ce si cu ce 🙂

GeoprgeGMT 28-09-2012 - 19:55

Ca sa poti negocia trebuie sa fi doar un pic destept…Intotdeauna ai pe ce si cu ce, dar trebuie sa si vrei, sau si mai bine, sa te duca capul.
Si apropo de offsetul Saab. Ungaria fabrica integrata a Electrolux, 2500 de angajati, exporturi foarte mari si cu produse competitive.
Iar oferta Saab nu este loads and loads of bullshit, ci era o oferta angajanta, o oferta oficiala. Si este impropriu sa ceri cuiva sa-ti arate investitile de offset care se vor face intr-un contract nesemnat…Este ilogic dpdv al modului cum functioneaza offsetul.

digital 28-09-2012 - 22:50

mai du-te mă-n pixu meu cu saa-bul tău!
o porcărie la bani mulți!
avioane pentru fufe care se duc la moll!

digital 28-09-2012 - 17:59

băi puleților,vă învârtiți ca potaia după coadă!
cele mai bune avioane, sunt cele care au făcut războiul,nu kkturi care se vând acu prin mall-uri,gen grpate și eurohoituri!
problema este că nici f-16 nu se mai fabrică,iar să iei vechituri iar ai o mare problemă!
dar până la urmă întrebarea este:de cine ne apărăm sau pe cine atacăm?!
împuțiții care ne conduc nici la astea nu sunt în stare să răspundă!,iar voi faceți licitații virtuale și top-uri cu mărci de avioane!
hahaha!
duceți-vă mă în week-end și distrați-vă,kkm-aș pe sfeclele voastre!

Pribeagul 27-09-2012 - 21:57

🙂 🙂 🙂

Auzi tu, Nenorocitul vrea sa… salveze tara.

Ce o fi insemnind tara pentru acest nenorocit? Pun aceasta intrebare pe considerentul ca daca la inceputul mandatului sau nu mai putea de dragul poporului, ba chiar il chema la intilniri lunare in Piata Universitatii 🙂 , in primul discurs adresat nu stiu cui, dupa ce Curtera Handicapatilor i-a oferit azil la Cotroceni, n-a scos macar o data din gura cuvintul popor.

Cit despre forte armate si bani pentru inzestrarea lor: este aberant sa crezi macar ca ar putea exista bani de asa ceva. De unde? Avem in fata cazul Greciei care s-a imprumutat si pentru a se inarma, si vedem unde ajuns si, inarmata 🙂 , de ce prestigiu se bucura acum. Nu mai este nevoie s-o cucereasca nimeni, se vinde singura.

A te gindi numai ca, in conditiile in care toate sistemele vitale ale tarii se prabusesc (economie, invatamint, sanatate, guvernare, justitie, un parlament de toata jena si un hahait la Cotroceni), ai da bani pe asemenea „prostioare” 🙂 inseamna – cu tot dezacordul lui ValVerde 🙂 – tradare de tara.

ValVerde, a gindi este o actiune. 🙂

ValVerde 27-09-2012 - 22:56

” ai da bani pe asemenea “prostioare” inseamna – cu tot dezacordul lui ValVerde – tradare de tara”

===

Asta de unde ai scos-o ??
In privinta avioanelor sint absolut neutru.
Treaba voastra ce decideti.

Bineinteles ca exista contraargumentul ca „tradare de tara” inseamna sa-ti lasi pantalonii in vine si cind se apropie vecinii de tine cu intentii sugubete, sa te rastesti la ei si sa-i scuipi pe senilele de tanc.
Un alt contrargument e ca daca vrei sa te joci cu baietii din grupa mare si sa fii in NATO, trebuie sa platesti.
Nu-ti place? Ia-ti jucariile si si iesi afara ! Apararea tarii nu se face cu discursuri si manifestatii in piata publica.

=========================================

„ValVerde, a gindi este o actiune”

===

Asa e, dar vazind cum gindesc multi de pe aici, nu ma pot abtine sa gindesc eu ca mai bine ar fi inactivi. Sa lase actiunile pentru altii.

BULA 28-09-2012 - 09:56

Plateam oricum, dar in loc sa cumparam aceste cazaturi de avioane, luam din alea noi. Si daca nu ne distrugeau vesticii industria (prin marionetele aduse la carma tarii), acum am fi fabricat 90% din armamentul necesar. Am fi dat la export si cu banii obtinuti am fi luat „specialitati” de la americani si de pe la toti care le fac.

Europeanuul 28-09-2012 - 11:36

ValVerde,

Ai dreptate, dupa atitia ani de aderare la Nato, pilotii romani se dau inca cu miguri sovietice (mai mare rusinea). Oferta Suedeza insa tine cont de mai multe considerente, oferind la aceiasi bani avioane noi, offset de 100% si modalitati de plata flexibile raportate la posibilitatile financiare ale Romaniei.

http://militar.infomondo.ro/actualitate/romaneasca/suedezii-reiau-ofertarea-romaniei-pentru-achizitionarea-de-avioane-multirol-jas-39-gripen.html

Fiind vorba de achizitii publice (si promovarea diverselor programe de austeritate pe timp de criza) ar fi bine ca Presedintele Romaniei, in aceasta situatie, sa dea dovada de mai multa transperanta si eventual sa explice contribuabililor motivul de ce a ales achizitionarea acestor aparate F16, la mana a doua sau a treia.

Europeanuul 28-09-2012 - 11:54

ValVerde,

eu nu-s un expert in technologii militare, dar daca aparatele Gripen sint compatibile cu standardele NATO (si din lincul de mai sus am inteles ca sint) atunci explicatia consilierului prezidential nu e satisfacatoare.

http://www.dw.de/dw/article/0,,16259498,00.html

Contribuabilii romani sint satui de gogoase umplute cu aer rece, ei probabil ca isi doresc multa seriozitate si transparenta.

Europeanuul 28-09-2012 - 13:11

@Bula, in ultimile doua decenii, in Europa numai doua tari au investit in dezvolatarea si construirea unor noi avioane militare (Franta si Suedia). Romania nu a avut resurse petru asa ceva.

@ ValVerde
un expert spune (la minutul 3:08 din lincul de mai jos) ca avioanele Gripen sint compatibile cu celelalte avioane de lupta din toate punctele de vedere (sisteme operationale, navigatie, comunicare, samd)

http://www.youtube.com/watch?v=Cy6DJSVolv0&feature=related

BULA 28-09-2012 - 21:11

Eu vorbeam de ce ar fi fost daca nu era distrusa industria, la ordinul sefilor NATO. Inainte de ’90 Romania avea capacitati de productie pentru o gama mare de scule de uz militar (blindate si mijloace de transport, avioane subsonice si urmau si cele supersonice, puscoace si mitraliere, piese de artilerie, munitie, grenade, mine, echipament electronic, explozivi si subtante toxice de lupta, nave, etc).
Cred ca iti amintesti ca atunci cand a ajuns Petre Roman sef de guvern, primul lucru pe care l-a facut a fost sa asiste personal la distrugerea unei instalatii de ghintuit tevi de mitraliera (poate si de tun), pe care Ceausescu o cumparase pe sestache de la o firma din Germania. Dar poate te supraevaluez, pentru ca ziceai ca in anii ’90 erai un pulete prin liceu.

ValVerde 28-09-2012 - 16:17

Doar citeva precizari pentru cei ca Bula care cred ca US „conspira” sa ne vinda vechituri:

1. Avioanele le cumparam de la portughezi, inclusiv o gramada de piese de schimb, asa ca America e relativ neutra la tranzactia asta.

2. Peste 30% din avioanele Gripen este de provenienta USA.
In termen de bani, si daca vorbiti de America asa, la gramada, cred ca le-ar iesi mai multi bani din Gripen decit din F16 portugheze.

In general, despre superioritatea avioanelor, fiecare are o opinie si o gaura’n cu..
Daca cei responsabili sa ia o decizie neutra si corecta nu sint in stare sa o faca, mai bine sa dea cu banu’
Ceea ce e sigur e ca indiferent ce vor cumpara, vor fi injurati de o parte sau de alta dintre romanii nostri care se pricep la toate.
(si bineinteles de Bula, care injura din principiu, atita timp cit are ceva de a face cu „occidentu’..”)

BULA 28-09-2012 - 17:02

Vorba asta urata, cu o gaura in cu.., am mai auzit-o pe la tara, prin Oltenia. Nu ma asteptam ca o distinsa doamna, ca ValVerde, sa foloseasca asemenea exprimari.

Iar SUA au corupt majoritatea guvernelor din tarile mici (mai ales de nivelul Portugaliei), asa ca portughezii ne vand noua vechiturile lor (obsolete de tot) si vor cumpara vechituri mai tinere de la americani.

US 28-09-2012 - 17:11

Scarboseie, japitele americanesti au dat portughezilor niste gioarse avand in schimb acces la baze si alte tampenii prin Portugalia. Portuighezii scapa acum de mizerii dar banii se duc tot la americanasi care cica le construiesc pe banii astia portughezilor nu stiu ce cacat de scut. Asa ca …………………………….

ValVerde 28-09-2012 - 18:39

Nu stiti sa pastrati proportiile…600 milione in cinci ani, e cit bugetul Pentagonului pentru hirtie igienica si acadele pentru trupe.

Numai voi va imaginati ca Romania si avioanele voastre trezesc mai mult de un gind fugar in capul ofiterilor de rang trei de pe acolo.

digital 28-09-2012 - 21:00

vitălău împuțit,tu ar fi indicat să sugi toată viața aia de kkt pe care o trăiești,numai acadelele tuturor românilor adevărați și nu ți-ar mai trebui aprovizionare de la market!
în ghâtu mătii de retardat!

Pribeagul 28-09-2012 - 22:13

ValVerde, ce te mai ratoiesti la mine! 🙂 Te-ai transformat cumva in ratusca cea urita? 🙂

Am legat visele de marire ale rahatului de la Cotroceni de conceptia ta referitor la faptul ca a vorbi nu-i un pacat, ci numai actiunea poate fi un pacat.
…………………………………………………………………………………
“Confunzi libertatea de a exprima o parere cu prejudiciul adus de aducerea in viata a acelei pareri.”

“Primul concept (a vorbi) trebuie sa fie neingradit si numai al doilea concept (a face) trebuie sa fie clar legiferat.
Nu-l poti limita pe primul in speranta ca ai sa reduci consecintele celui de-al doilea.”
………………………………………………………………………………….

Am scos in evidenta faptul ca in unele cazuri chiar si a gindi poate fi un pacat.

Reformulez:
In conditiile in care toate sistemele vitale ale tarii se prabusesc (economie, invatamint, sanatate, guvernare, justitie, un parlament de toata jena si un hahait la Cotroceni), a te gindi numai ca ai da bani pe asemenea “prostioare” inseamna… tradare de tara. Daca acest gind nu ti se pare chiar atit de condamnabil mai putem discuta.

Deci, a gindi, a vorbi, a face, toate aceste sunt actiuni, si fiecare dintre ele uneori pot fi mari pacate, justificat prohibite.

Cit despre joaca cu copiii din grupa mare: se pare ca nu stii ca ne jucam cam multisor cu ei pe cele mai neasteptate terenuri de joc, ori unde a fost necesar: Irak, Afganistan… Se pare ca distractia costa cam 1 mld euro/an. Cifra am retinut-o de undeva; daca cineva considera ca este cazul o poate confirma sau corecta.

ValVerde 28-09-2012 - 23:03

Pribege, e destul de simplu…nu credeam ca trebuie sa-ti silabisesc:

Libertatea de expresie garanteaza toturor cetatenilor dreptul de a gindi liber si de a-si exprima liber opiniile.

Seful statului e un cetatean, deci are dreptul sa gindeasca si sa spuna ce vrea, fara sa se teama ca exista vreo lege care sa ii interzica libertatea de expresie.

Dar: Presedintele tarii, si in general reprezentantii publici, mai au o obligatie autoimpusa, daca vrei: ei pot vorbi in numele lor (in care caz sint aparati de lege) sau pot vorbi in numele institutiei si ai alegatorilor care i-au pus acolo. Cind vorbesc in numele celor pe care ii reprezinta si o iau pe aratura, vor plati politic, nu legal.

Sa-ti dau un exemplu, ca sa fie mai simplu: Basescu ar putea fi rasist. Are tot dreptul sa-i urasca pe tigani, daca asa simte el. Dar daca se apuca sa vorbeasca in public despre crezul lui, va plati la urne. Daca in calitate de presedinte incearca sa forteze vreo lege cu caracter rasist, va plati la tribunal. Acum intelegi?
Personalitatile politice, desi se bucura de aceleasi drepturi, au responsabilitati mai mari, daca vor sa ramina politicieni.

Gindurile si vorbele sint libere si protejate. Faptele atrag consecinte.

Punctul urmator, daca nu-ti place in grupa mare, ti-am mai spus: aduna-ti jucariile in bocceluta, ridica doua degete si cere-te afara. Usa e deschisa si nu te impiedica nimeni sa ajungi la ea !!

Pribeagul 28-09-2012 - 23:24

ValVerde,

Sigur ca:

„Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.”

Dar,

„Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

Aproape toate pacatele de mai sus se fac „cu vorba”.

Si,

„Mărturisesc lui Dumnezeu Atotputernicul şi vouă fraţilor, că am păcătuit prea mult cu gândul, cuvântul, fapta şi omisiunea:
(bătându-şi pieptul continuă)
din vina mea, din vina mea, din prea mare vina mea. De aceea rog pe sfânta Maria pururea Fecioară, pe toţi îngerii şi sfinţii şi pe voi, fraţilor, ca să vă rugaţi pentru mine la Domnul Dumnezeul nostru.”

Concluzia este evidenta:

„…a gindi, a vorbi, a face, toate aceste sunt actiuni, si fiecare dintre ele uneori pot fi mari pacate, justificat prohibite.”

ValVerde 28-09-2012 - 23:33

“Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.”

====

Da, si nu sint de acord cu Constitutia care include restrictiile astea.

Dar ca sa fim drepti, legea de asemenea califica ce inseamna fiecare din conceptele respective, si ai sa vezi ca daca nu esti parte dintr-o organizatie (actiune) care inseamna trei persoane, (daca nu ma insel), esti liber sa indemni la razboi, la divizarea tarii la uciderea evreilor sau la juganirea tiganilor, asa cum face urbos pe aici.

In cazul asta asocierea este actiunea de care vorbeam

US 28-09-2012 - 23:53

Nu e nici un dar, oficialul e obligat sa spuna sau sa nu spuna lucruri in baza contractului pe care il reprezinta de fapt functia pe care o detine, cu atributiile ei.

A vorbi, a gandi(de ce bagi ca parsivu si pe „a face” caci nu de a face e ra vorba”), sint cu siguranta actiuni, insa ele sint actiuni intime, ce privesc NUMAI persoana in cauza. Exista si „a face” cu vorba, de exemplu instigarea, calomnia sau amenintarea. Dar toate astea devin fapte(care sa priveasca si pe ceilalti) numai cand au efecte dovedibile. Altfel nici instanta nu te poate condamna.
Pacatele privesc NUMAI persoana in cauza, iar pentru asta platesti pe lumea ailalta, daca crezi in ea, nu e treaba justitiei.

Pribeagul 29-09-2012 - 00:14

Departe de mine gindul de a fi ticalos cu tine. 🙂

a face = actiune,

pentru ca sa pot folosi, elegnt 🙂 , mai departe cuvintul actiuni (evitarea repetitiei).

a gindi, a vorbi, a actiona, toate sunt actiuni 🙂 , si daca aceste actiuni incalca legi, traditii, credinte… sunt condamnabile.

US 29-09-2012 - 00:25

Nu face tumbe d-astea logice cu mine ca nu tine. Plus ca nu esti prost ca valverde, sper, ca el are probleme d-astea. Or fi toate fapte in sine, dar sint clase diferite. Or in discutia de fata, asta ne intereseaza.
Cuvintele nu pot incalca nimic. Pentru ca libertatea ta este intacta. Totul se reduce la libertate. Daca nu-ti place ce auzi, te duci mataluta frumusel la psiholog, ca sa te invete de ce nu tebuie sa te afecteze vorbele. Altfel spus, daca te deranjeaza vorbele altuia, e problema TA!

US 29-09-2012 - 00:27

PS, in continuare trebuie adaugat si ce inseamna reactia matale la VORBA. Mataluta, dupa ce nea cutare a SPUS ceva, vrei sa ACTIONEZI asupra lui, luandu-i libertatea sau banii, sau mai stiu eu ce vrei matale sa pateasca respectivul. Cu forta! Ceea ce evident arata josnicia unui asemenea demers.

ValVerde 28-09-2012 - 18:33

Pribege,

am un plan de aparare al patriei mai bun si mai ieftin.
Nu mai cumparam nici un avion, nici un tanc, iesim din NATO, ca ne costa si stam cuminti si asteptam

Daca i se scoala vreunuia sa ne invadeze, il trimitem pe urbos sa-i injure de copii, pe degetel sa faca tumba la marginea drumului, pe Bula sa-i indoctrineze comunist, pe Huhu sa-i scuipe si pe Neacsu sa le ceara pensie mai mare.

In citeva luni, Comandamentul Suprem al Puterii invazoare va emite un comunicat strict secret in care vor trage concluzia ca Romania e usor de cucerit, da’ cine dracu’ o vrea….
„Stringem fieraria si mergem acasa.”

digital 28-09-2012 - 20:56

da bă,vitălăule,dacă mi se scoală mi-o sugi că mi s-a sculat,iar dacă doarme the same,ca să mi-o trezești!
în morții mătii de prostalău!

Pribeagul 28-09-2012 - 22:45

ValVerde, gindeste-te la ce se intimpla azi in lume referitor la confruntarea dintre cuceritori si cuceriti.

Dau niste exemple:

1. In Irak s-au infruntat unele dintre cele mai mari armate ale lumii.
In asemenea imprejurari ce conteaza 12 avioane? In conditiile de azi a avea chiar si 12 avioane 🙂 inseamna a te situa in zona bancurilor.

a) IDe ce submarinele albaneze ies din cand la suprafata ?
R: Ca sa mai respire si vaslasii.

b) Raport al amiralului albanez:
Flota noastra a suferit pierderi grele: s-a rupt o vâsla.

c) La Natiunile Unite:
– Cu ce dotare logistica poate participa Albania la fortele de mentinere a pacii?
– Va dam un tanc!
– Nu se poate, doar unul?
– Bine, vi le dam pe amandoua.

d) Dupa un raid aviatic asupra Bosniei, albanezii sunt întrebati:
-De ce flota voastra aviatica nu a participat?
-Era bolnav pilotul…

2. Afganistan. Acei care nu vor sa fie pacificati, utilizeaza in lupta… 12 avioane?

Si 12 avioane, chiar si 12 tancuri 🙂 inseamna… tot nimic.

Referendumul asta tie chiar nu ti-a spus nimic. N-ai inteles ca Romania si vecinii ei sunt in Europa, unii in UE, si in aceste conditii nu te mai poate viola nimeni, fara aprobare de sus.

A cheltui bani aiurea, in conditiile in care totul in jurul tau se darima, o poate face doar amaritul ala cu azilul la Cotroceni si inseamna… tradare de tara. El are grija Europei, a lumii intregi, nu de poporul lui, pe care acum nu-l mai iubeste. El vrea sa ia avioane, sa se angajeje pe toate fronturile lumii, sa faca datorii de zeci de mld de euro, si pe urma sa traga concluzii de genul: statul nostru-i prea social, deficitul este doar la bugetul de pensii, salariile si pensiile trebuie reduse, ajutoarele sociale sistate, taxele marite… si alte nebunii.

ValVerde 28-09-2012 - 23:15

„Referendumul asta tie chiar nu ti-a spus nimic. N-ai inteles ca Romania si vecinii ei sunt in Europa, unii in UE, si in aceste conditii nu te mai poate viola nimeni, fara aprobare de sus.”

===

Ceea ce se pare ca nu intelegi tu e ca apartenenta la Europa si includerea in NATO nu vin pe de-a moaca.
Om fi noi o natie cu mina intinsa, dar nu s-a intilnit hotul cu prostul.
Vrei in NATO ??
Iti faci lectiile si participi la efortul comun. Te costa ? Tough shit !!! Platesti sau iesi afara.
Pe lumea asta nimic nu e gratis, si daca vrei protectia Europei si a Americii, bagi mina in buzunar si cinti dupa partitura lor.

Daca crezi ca ai alte alternative, cu melodii mai frumoase, du-te in corul de la Rasarit !

PS Referendumul mi-a artat ca Romania e inca infantila politic si ca are aspiratii de republica bananiera. Europa a impiedicat-o sa-si dea cu stingu’n dreptu’.

Pribeagul 29-09-2012 - 00:01

Omule,
am primit noi ceva si n-am achitat?

1. „…ame¬ri¬canii de la Bechtel au construit 54 de kilometri din acest drum cu 1,25 miliarde de euro, adică un cost de circa 23 de milioane de euro pe kilome¬tru,”

2. Petrolul gazele si bancile sunt la austrieci, americani…, ina si telefonele sunt la cine?, la greci. 🙂 Toti au cistiguri de miliarde de euro: „Şi-s supte din sudoarea prostitului popor”

3. Iarak, Afganistan…

4. Efortul comun. Chiar ca esti hazos. Crezi ca toate automobilele de lux, iahturile, avioanele, elicopterul lui Danut etc, nu-s participate la efortul comun? Ce sunt? Nu crezi ca Germania se simte asa bine si datorita acestui „efort comun”?

Participarea la „efortul comun” a fost si este enorma si pe cele mai neasteptate cai.

Te asigur ca eu si alti 80% dintre romani n-am stat cu mina intinsa pentru a lua acele 100 mild euro care constituie datoria actuala a tarii.

„Om fi noi o natie cu mina intinsa” autoinsulta gratuita. De ce simti nevoia sa te autoflagelezi? 🙂

ValVerde 29-09-2012 - 00:28

Confunzi companiile private americane cu guvernul tarii.

Cind spui Bechtel, telefoanele etc, sint companii private. Daca privatizarile s-au facut cu cintec, (ca de aia cinta Danut) e problema guvernantilor romani si a unor companii care se intimpla sa fie americane.
De fapt nici nu stiu ce reprosezi, si in special cui ii reprosezi, dar nu poti acuza guvernul US pentru problemele tale.

Nu stiu unde s-a dus datoria tarii de care vorbesti. Intreaba-ti reprezentantii.

Cind vrei aparare nationala pe gratis prin NATO, aia vine de la guvernul SUA si de la guvernele Europene. Sa ceri asa ceva, e sa stai cu mina intinsa.

BULA 29-09-2012 - 09:10

Ba e problema americanilor, care prin CIA au rasturnat regimurile politice din Europa de Est si au pus la conducere marionete, prin care au distrus si au instrainat averea acelor tari. E vorba de un razboi neconventional, castigat de americani si de supusii lor din NATO.

BULA 29-09-2012 - 09:13

Era pentru coana agenta ValVerde, acest mesaj.

Huhu Ciu 29-09-2012 - 06:02

VacaVerde cu fiecare postare iti expui prostia-n public!
De unde si pina unde referendumurile fac dintr-o tara. republica bananiera, te pomeni ca Elvetia si alte tari vest europene-s bananiere din cauza referendumurilor!

rzv 28-09-2012 - 00:01

Mda, hai sa dam o gramada de bani pe niste vechituri, cand Suedezi ne vand Gripen mai ieftine, noi si avansate decat rablele alea. Chiorul a vandut cam tot la americani, de la tot petrolul pe care il exploateaza si ne obliga piloti sa zboare cu niste vechituri. Va veni o vreme cand se vor schimba multe, iar uni dintre noi nu vom uita. Se vor ridica multi ca sunt satui de toata mascarada astora si vor plati pt copiii si oamenii in varsta care sunt lasati sa moara.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 28-09-2012 - 00:44

Sa vina Bwullache ,el se da sef de tarla la orice tehnica . Se pricepe la toate ,este UNIVERSAL , si are si un MINSK 125!Ultimul racnet, da bouhl ia stricat filetul de la bujie ! A intors filetul !

maurul22 28-09-2012 - 09:57

Ponta vrea sa ia avioanele ca sa fie sigur ca americanii vor pune o vorba pe langa Basescu sa-l puna din nou premier dupa alegeri – pentru ca nu e deloc sigur ca USL va lua peste 50% iar Basescu se va prevala de asta ca sa puna el pe cine vrea.

Cam despre asta e vorba – e pretul pentru a ramane prim ministru.

Mai bine decat sa conteze pe aranjamente dubioase de culise isi facea treaba cat putea de bine si lua decizii corecte si daca pierdea, pierdea pe mana lui. Asa a facut o porcarie (sau va face) si tot nu se stie daca il pune Basescu. Ba o sa mai si scada in sondaje cand afla lumea ce rahaturi vrea sa cumpere.

Chiar azi am auzit la radio ca la TG Mures nu se mai fac operatii pentru nou-nascutii cu malformatii congenitale pentru ca nu sunt bani.

Ponta, vei avea niste copii pe constiinta daca dai banii pe avioane expirate, in care sa moara niste tineri, in loc de operatii pentru copii!

Ghita Bizonu' 28-09-2012 - 14:40

Sigur ca nu vrea basescul sa multumeasca barosului?!

Ghita Bizonu' 28-09-2012 - 14:30

Mishteaux! Adica face toata lumea misto de noi .. si noi asisderea!! Deci unu din .. alea ar face 50 milioane bucata. Insa pretul in dolari 1998 era de 14.6 ptr modelel A/B si 18.8 millioane ptr unu C/D. Acu stim ca azi $ nu mai e ce era in 98 da oricum Si nu-mi ziceti nici de upgrade ca nu tine … Ins alata e buna rau : F 18 Super Hornet costa 66.9 million (2012 flyaway cost) NOU!!!!
ma ropg suntem tara unde s-au intalnit hotii cu prostii .. spre marea satisfactie a prostilor !!!

geek-a-contra 28-09-2012 - 15:12

da-le o sansa 🙂 poate in alea 500mil intra si infrastructura, instruire, etc… la romanica nu conteaza: au reusit unii sa traga de la buget 500 milioane pe baza de scrisorele de garantie false, asa ca….

US 28-09-2012 - 23:14

Fratilor licitatia si sedinta voastra furtunoasa s-a tereminat. Am decis ca mai bine sa primim cele 10 jeturi F16 cadou din partea Israelului.

US 28-09-2012 - 23:35

Camarazi legionari, imi cer scuze pentru modul de adresare incompatibil cu morala fascista. Voi cere adunarii generale sa fiu donjenit aspru si promit sa sug poola tuturor membrilor legionari din brigada noastra.Si acum ne alaturam la sapat cu sobolanii, sa vada cit sintem de democrati.

jan dinu 28-09-2012 - 23:36

— JiJi BeckALLY a hotarit aprobarea acestor avioane ,
EL sperind ca le echipeaza cu munitia de la fabrica lui de armament !
Atzi vazut cum merge treaba : Tzack – Pack – !!!!! – :)))))
JD-USA

Jidax 30-09-2012 - 14:38

Ce SA FACEM CU ELeeee,.???Suhoi PAK FA (sau PAK-FA) este proiectul unui avion de luptă de generația a cincea dezvoltat de către Rusia. PAK FA provine de la formațiunea Perspectivnîi Aviațîonîii Complecs Frontovoi Aviațîi (Перспективный авиационный комплекс фронтовой авиации în rusă) care înseamnă Sistem Aviatic Promițător pentru Linia Frontului. PAK FA va înlocui MiG-29 Fulcrum și Su-27 Flanker în forțele aeriene ruse; este programat sa aibă primul zbor în 2009 și apoi să intre în serviciu pentru Rusia și India (versiunea indiană Suhoi/HAL FGFA fiind adaptată necesităților țării). Este considerat a fi la același nivel cu modelele americane de ultimă generație F-22 Raptor și F-35 Lightning II.
Repet, de ce trebuie sa aruncam banii pe ceva care…NU NE TREBUIE….?
Faptul ca multi din cei ce au postat aici, pe forum au mai mut habar despre eficienta,oportunitate si buna socoteala a banilor decit …(IRES)ponsabilii de la APARAREeste un fapt demonstart….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult