Acasa Top SecretArmata Şedinţa CSAT. Reduceri la MAI, avioanele multirol şi fregata din Oceanul Indian

Şedinţa CSAT. Reduceri la MAI, avioanele multirol şi fregata din Oceanul Indian

scris de D.S.S.
12 afisari

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la Cotroceni, că în CSAT s-a discutat despre restructurarea MAI, menţionând că disponibilizările la această instituţie vor continua şi precizând că cele care s-au făcut până acum nu au afectat capacitatea operativă a Ministerului.

Traian Basescu a prezentat hotararile CSAT

Să nu vă aşteptaţi decât la un proces normal de restructurare în M.A.I. Specialiştii din minister ştiu unde au excedente, unde au personal insuficient. Eu sper că disponibilizările vor fi pe criterii de performanţă”, a anunţat şeful statului după şedinţa CSAT . “Procesul de restructurare va merge înainte pentru după ce se adoptă Statutul Poliţistului. Unele structuri vor fi transferate către autorităţi”, a adăugat Traian Băsescu.

S-a făcut (în şedinţa CSAT – n.r.) o analiză legată de procesul de restructurare a Ministerului Administraţiei şi Internelor. Acest proces a inclus desfiinţarea a 35.056 de posturi care erau neocupate, dar generau finanţare de fond de salarii. În acelaşi timp, au fost disponibilizaţi 9.330 de angajaţi, în urma selecţiei făcute de Ministerul de Interne – şi acest proces va continua. Toate elementele care au fost prezentate arată că nu a fost diminuată cu nimic capacitatea operativă a Ministerului de Interne, fie că vorbim de poliţie, jandarmi, pompieri sau alte structuri ale MAI, prioritate la disponibilizare având cei care au venit din afara sistemului. Au fost acele procedee de angajare din afară, fără şcoli de poliţie, fie că erau de ofiţeri sau subofiţeri. Aceştia au fost primii care au părăsit MAI. În orice caz, procesul va continua„, a afirmat şeful statului.

Cât priveşte informaţiile potrivit cărora procesul de restructurare din MAI a ţinut cont şi de anumite „interese de familie„, Băsescu a precizat că ministrul Igaş l-a convins că presa nu a avut dreptate în legătură cu acest subiect. „Deci, ministrul m-a convins că presa nu avea dreptate atunci când spunea că s-au menţinut familiile. Cei care dacă din familie sunt din tată în fiu poliţist, dacă fiica unui poliţist a făcut Academia, nu poţi s-o dai afară doar fiindcă este fiica unui poliţist şi urmează tradiţia familiei„, a subliniat şeful statului.

Reduceri la Academia de Poliţie 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că i-a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, să ia măsuri de corectă calibrare a promoţiei care va intra în 2012 la Academia de Poliţie ‘Alexandru Ioan Cuza’ şi în alte şcoli ale MAI.

‘Ce am observat şi nu se justifică a mai continua, promoţii mari din şcolile de subofiţeri şi de la Academia ‘Alexandru Ioan Cuza’ care nu pot fi angajate. Practic, se generează locuri de muncă pentru instructori, profesori în aceste şcoli şi se produc absolvenţi pe care MAI nu-i poate absorbi. De aceea am cerut ministrului de Interne să ia măsuri de corectă calibrare a promoţiei care va intra în 2012 atât în Academia ‘Alexandru Ioan Cuza’, cât şi în alte şcoli ale MAI. Până la urmă, nu înţeleg de ce se scot absolvenţi pe bandă rulantă, care sunt şi absolvenţi de drept în acelaşi timp, iar MAI nu are posturi să-i angajeze, de aceea promoţia anului 2102 trebuie corect calibrată. Se impune, însă, un efort al MAI pentru a da o soluţie promoţiei care a terminat în 2011 şi nu este angajată. Totuşi, în aceşti oameni s-a investit’, a afirmat şeful statului, după şedinţa CSAT.

DGIPI şi colaborarea cu SRI

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că are exigenţa ca structurile de informaţii să îndeplinească misiunile pentru care au fost create, menţionând că DGIPI va trebui să se concentreze în mod fundamental să furnizeze poliţiştilor şi procurorilor informaţii legate de crima organizată, iar atunci când depistează subiecte care vizează securitatea naţională, să le transfere SRI.

SRIUn alt subiect discutat şi stabilit în această şedinţă a Consiliului a fost legat de aprobarea planului de priorităţi informative pentru structurile de informaţii, fie că vorbim de SRI, SIE şi structurile de informaţii ale Ministerului de Interne. Aici am dorit să precizez foarte clar pentru structurile de informaţii că în următorul CSAT, când vom aproba dispersarea misiunilor pe fiecare structură de informaţii, am exigenţa extrem de fermă ca fiecare să se ocupe şi să îndeplinească misiunile pentru care a fost creată. Şi aici vizez, în primul rând, cooperarea între SRI şi DGIPI, DGIPI urmând să se concentreze în mod fundamental să furnizeze poliţiştilor şi procurorilor informaţii legate de crima organizată, iar atunci când depistează subiecte, acţiuni care vizează securitatea naţională, să le transfere imediat SRI-ului. Ţin foarte mult ca în planurile de detalii pentru fiecare structură DGIPI să rămână pentru misiunea sa fundamentală, pentru ce a fost creat “, a afirmat şeful statului.

România are nevoie urgentă de avioane multirol

F-16În 2015 avioanele de luptă din dotarea armatei îşi epuizează resursa, iar România nu este încă în poziţia de a spune că îşi va respecta obligaţiile asumate atunci când a intrat în NATO, a afirmat Traian Băsescu, completând că o concluzie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a fost că trebuie găsite “în cel mai scurt timp”  formule pentru revitalizarea forţelor aeriene.

Vă pot spune şi o temă care n-a primit încă o decizie, pentru că nu are soluţii de finanţare pentru moment, dar CSAT a abordat şi problema capacităţii forţelor noastre aeriene, capacităţii viitoare de apărare a spaţiului aerian al ţării. Să nu fie vreo confuzie: nu vorbim de capacităţile de transport şi de proiectare, forţe în afara teritoriului sau în teritoriu, vorbim de aviaţia de vânătoare, sau de avioanele multirol, cele destinate să apere spaţiul aerian. Se prefigurează o situaţie critică: în 2015, avioanele pe care le avem îşi epuizează resursa, iar România nu este încă în poziţia de a spune că îşi va respecta obligaţiile asumate atunci când a intrat în NATO, şi anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la forţele NATO, dar şi la apărarea propriului teritoriu. În orice caz, ce trebuie să evite România pentru a nu se decredibiliza ca stat membru NATO este să ajungem la situaţia în care alte ţări să vină să ne facă patrularea aeriană. Ea este şi costisitoare şi umilitoare din punct de vedere al capacităţii forţelor armate în general şi al forţelor aeriene în special”, a spus Băsescu, într-o declaraţie susţinută după şedinţa CSAT.

El a menţionat că deşi nu există finanţare în momentul de faţă, concluzia CSAT a fost că trebuie găsite “în cel mai scurt timp“ formule pentru revitalizarea forţelor aeriene, în perspectiva epuizării resursei actualelor aeronave de luptă de care dispun Forţele Aeriene Române.

Aici am cerut să se ia în calcul şi faptul că o prelungire de resurse a actualelor avioane este extrem de scumpă, iar dacă ajungem la situaţia în care alte state NATO ne-ar asigura patrularea aeriană, am fi în situaţia de a plăti această prestaţie şi trebuie să avem în vedere că cele două soluţii s-ar putea să fie mai costisitoare decât găsirea unei soluţii de finanţare pe termen lung a achiziţiei de aeronave, a completat şeful statului. El a precizat că nu poate spune câte avioane va putea România să cumpere, în cazul în care se va găsi o soluţie de finanţare.

“România s-a angajat ca atunci când face înlocuirea MIG-urilor să o facă cu 48 de avioane multirol. În mod categoric este exclus să ne putem angaja într-un contract pentru 48 de avioane, dar trebuie să începem acest proces, fie că începem cu un avion pe an. (…) V-am spus că nu avem finanţare pentru ele, dar nu pot să nu informez publicul că România se apropie de un moment în care forţele ei aeriene nu vor fi operaţionale, ceea ce este grav din punctul de vedere al securităţii naţionale’, a mai afirmat Traian Băsescu.

Câţi militari vor fi trimişi în misiuni externe în 2012 

 

FREGATA REGELE FERDINAND

FREGATA REGELE FERDINAND

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării  (CSAT) a aprobat joi planul de forţe pentru misiuni în străinătate pentru 2012, a anunţat preşedintele Traian Băsescu. “Astăzi s-a aprobat planul de forţe pentru misiuni în străinătate, forţe ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale Administraţiei şi Internelor. Misiunile vor fi îndeplinite din punctul de vedere al MApN de un număr de 2.348 de militari, aflaţi simultan în teatrele de operaţii. Deci, avem o diminuare cu 177 de militari comparativ cu anul care se încheie. Se menţine însă participarea în Afganistan cu 1.940 de militari, tot într-o misiune NATO, KFOR, în Kosovo cu 64 de militari şi în Bosnia-Herţegovina – 71 de militari”, a declarat şeful statului. El a anunţat că MApN va disloca o fregată de tip T 22, cu elicopter şi având la bord o echipă, un grup pentru operaţiuni speciale în Oceanul Indian, în operaţiunea UE “Atlanta”. “ Este vorba despre zona Golfului Aden, în Oceanul Indian, pentru protejarea navelor comerciale de actele de piraterie”, a spus Băsescu.

În ceea ce priveşte rezervele pentru anul 2012, Băsescu a spus în ţară vor fi gata de intervenţii unităţi cumulând un efectiv de 1.210 militari, forţe dislocabile în orice moment, la dispoziţia NATO. “În ceea ce priveşte forţele operative, ştiţi foarte bine, atunci când ai în teatre 2.348 de militari, de fapt trebuie să ai patru seturi de 2.348, un set la odihnă, un număr echivalent la pregătire, un număr echivalent în teatru şi, de asemenea, să poţi înlocui oricând efectivele întregului grup, în orice moment, în oricare dintre cele trei situaţii se află”, a afirmat Băsesc.
Cât priveşte forţele MAI pentru misiuni în străinătate, şeful statului spune că acestea înregistrează o creştere cu 36 de persoane faţă de anul 2011. Astfel, vor fi dislocaţi în total 382 de poliţişti şi jandarmi.

Asta, în condiţiile în care, începând cu 24 decembrie 2011, retragem cei 106 jandarmi pe care îi avem în misiunea EULEX din Kosovo, mai rămân doar cinci jandarmi, pentru predarea materialelor şi a cazărmilor pe care le-au utilizat jandarmii români. Vom creşte însă participarea noastră la misiunile europene din Afganistan, din EULEX şi Europol, unde ne creştem participarea cu jandarmi şi poliţişti pentru a răspunde comandamentelor de instruire a structurile de ordine publică din această ţară. De asemenea, menţinem un efectiv de 51 de persoane în misiuni ONU. Nu în ultimul rând, la dispoziţia agenţiei Frontex, în misiuni destinate protejării frontierelor UE vom avea 134 de poliţişti de frontieră pe nave “, a declarat Băsescu. El a adăugat că vom mai avea şi poliţişti militari dislocaţi, ca observatori, în zone precum Africa.

7 comentarii

Pribeagul 15-12-2011 - 20:03

„Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că are exigenţa ca structurile de informaţii să îndeplinească misiunile pentru care au fost create, menţionând că DGIPI va trebui să se concentreze în mod fundamental să furnizeze poliţiştilor şi procurorilor informaţii legate de crima organizată,…”

Tot romanu stie care este cea mai mare organizatie de crima organizata. Miliarde de euro sunt palmate anual din bugetul de stat de baietii destepti, cu ajutorul direct ori sub privirile vigilent adormite ale tuturor structurilor de forta ale statului.

Va rog, furati mai putin, mai cu… mila. Alo, se aude?

Pribeagul 15-12-2011 - 20:12

„România nu este încă în poziţia de a spune că îşi va respecta obligaţiile asumate atunci când a intrat în NATO, şi anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la forţele NATO, dar şi la apărarea propriului teritoriu. În orice caz, ce trebuie să evite România pentru a nu se decredibiliza ca stat membru NATO este să ajungem la situaţia în care alte ţări să vină să ne facă patrularea aeriană. Ea este şi costisitoare şi umilitoare din punct de vedere al capacităţii forţelor armate în general şi al forţelor aeriene în special”, a spus Băsescu,…”

Abordare gresita.

Se pare ca Grecia a cheltuit in ultimii ani? ca 100 mld euro cu inarmarea. Este clar pentru toata lumea cit de aparata si cit de bine se simte acum?

Si Romania a contribuit in ultimii ani la „apararea comuna si a propriului teritoriu” importind produse de la prieteni de cca 100 mld euro. Nu-i deajuns?

Pribeagul 15-12-2011 - 20:20

„În mod categoric este exclus să ne putem angaja într-un contract pentru 48 de avioane, dar trebuie să începem acest proces, fie că începem cu un avion pe an.”

Ce aparare poti sa faci cu unu, doua… zece avioane. Sa fim seriosi, aparea s-o faca cine-i in stare s-o faca, ca nu-i un joc.

Regret ca noi trebuie sa contribuim cu… carnea de tun, este o datorie de onoare…

Cine vrea sa facem importuri de fel de fel cu miliarde de euro sa asigure amaritele alea de avioane…

Deci, pentru binele comun, trebuie abordata altfel situatia.

ParpanghElE : M a n d r i a NATIONALA 15-12-2011 - 22:04

In loc de fregata de tip 22 ar fi mai indicat ca E.S domnul Traian Basescu in calitate de comandant de nave sa navigheze doar cu koorweta iar elicopterul din dotare sa aibe rezervor suplimentar de combustibil ! Sa nu patim ca in cazul precedent, cand combustibilul, era doar pina la ..Targoviste. Ce aden, si ce Dar -e- Salam ar fi iarasi pe bulevardele tarisoarei!

descultul 16-12-2011 - 08:51

Misiunea ue ATLANTA? parca era:
European Union Naval Force (EU NAVFOR) Somalia – Operation ATALANTA

EU NAVFOR Operation ATALANTA was launched on 8 December 2008 and is conducted in accordance with United Nations Security Council’s resolutions. The Operation has been extended by the European Council until December 2012 and has the following objectives:

protect vessels of the World Food Programme, humanitarian aid and African Union Mission in Somalia (AMISOM) shipping
help deter, prevent and repress acts of piracy and armed robbery
protect vulnerable shipping
also monitor fishing activities off the coast of Somalia

To date the following countries have contributed to EU NAVFOR Operation ATALANTA: Belgium, Bulgaria, Cyprus, Czech Republic, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Italy, Ireland, Luxembourg, Malta, The Netherlands, Poland, Portugal, Romania, Slovenia, Spain, Sweden, United Kingdom (also hosting the EU NAVFOR Operational Headquarters), Lithuania, Latvia as well as non-EU countries such as Croatia, Montenegro, Norway, Switzerland, and Ukraine.

Fenchea Marius 16-12-2011 - 09:29

Dar Gripen JAS 39 C/D propuse de Suedia ce au? Sunt prea iesftine la 1 miliard si mai vin si cu finantare pe 15 ani cu perioada de gratie de 3 ani in care nu platesti nimic, numai bine iesim din criza pana atunci si putem plati! Cei care spun ca vor veni neinarmate sa se gandeasca ca rachetele Python 3 si Matra Magic 2 de pe Mig 21 Lancer C /A /B nu si-au epuizat resursa, si la o adica SAAB a sups ca poate integra si R 73, deci minimal inarmarea aer-aer s-ar face cu ce gasesti in depozite la fel e problema si aer-sol, bombele neghidate pot fi folosite cele de pe LanceR iar bombele ghidate laser Opher achizitionate din Israel pot fi utilizate mai departe! Singura problema este racheta BVR unde nu avem optiuni decat sa luam de la USA AIM 120 AMRAAM sau de la israelieni Derby, dar tineti minte ca nici acum nu avem aceasta capabilitate si cum nu se prefigureaza un conflict in regiune putem astepta si un an doi cu ce avem. In fond necesarul minim de rachete BVR te duce undeva la 50 de milioane de euro maxim – bani pe care Romania ii cheltuie aiuria prin teatre de operatiuni departe de casa si care nu au legatura directa cu Romania.
A si sa mai adaug la asta ca SAAB face offset de 100% in economia romaneasca! Acest lucru duce la creerea de locuri de munca in domenii cu calificare mult mai inalta decat ar fi cele de la Rosia Montana si nu ar aduce cianurile in casa sa ni le lase noua pe cap.

Fenchea Marius 16-12-2011 - 09:38

As mai putea adauga ca SAAB vine cu offset si banii dati pe avioane in cazul acestei achizitii ar duce la crearea de locuri de munca in sectoare cu inalta calificare, locuri de munca care sunt apreciate ca vor fi de peste 6000! Acest lucru duce la alti bani incasati la buget din taxe si impozite puse pe afacerile SAAB in Romania cu care se pot face scoli, spitale, autostrazi, investitii in infrastructura, si chiar cumpara alte servicii si lucruri costisitoare pentru cetatenii romani.
Mentionez ca locurile de munca sunt mult mai calificate si mai bine platite decat cele propuse de Gold Corporation la Rosia Montana si nu vin cu cianurile pe care ni le lasa astia in muntii nostri!
Hai daca tot facem achizitia de multirol sa o facem cum trebuie transparent, si sa ne mai uitam si ce au cumparat altii sau vor cumpara si in ce conditii,
Elvetia nici macar nu a evaluat F 16 considerandu-l tehnologie ajunsa la capatul dezvoltarii si in final a castigat Gripen datorita costului. Daca si Elvetia s-a uitat la costuri noi de ce nu am face-o.
Ce ar fi sa cerem acelasi lucru de la americani? Daca acorda finantare si offset s-ar putea sa le facem un favor si sa luam de la ei daca nu multumesc frumos exista si alti producatori, inclusiv concernul Eurofighter GMBH abia asteapta sa faca afaceri cu noi!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult