Acasa Top SecretArmata Șeful Pentagonului ȋngrijorat de progrsele Rusiei și Chinei ȋn domeniul militar

Șeful Pentagonului ȋngrijorat de progrsele Rusiei și Chinei ȋn domeniul militar

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Secretarul american al apărării, Chuck Hagel, a atras atenția cǎ Rusia și China încearcă să elimine decalajul tehnologic în domeniul militar față de SUA.

Șeful Pentagonului ȋngrijorat de progrsele Rusiei și Chinei ȋn domeniul militar (foto:businessinsider.com)

Șeful Pentagonului ȋngrijorat de progrsele Rusiei și Chinei ȋn domeniul militar (foto:businessinsider.com)

Prezent la forum privind industria apărării care a avut loc la Rhode Island, Chuck Hagel s-a arǎtat ȋngrijorat cǎ „Deși SUA au în prezent un avantaj militar și tehnologic decisiv în fața oricărui adversar potențial, superioritatea noastră în viitor nu este un fapt garantat”. Hagel a adǎugat cǎ „Pentagonul își relansează eforturile de reorganizare a relațiilor cu industria apărării”, scopul fiind „de a promova o mai mare inovație, necesară pentru ca SUA să-și păstreze avansul tehnologic, chiar și într-un moment de restricții bugetare”.

Moscova și Beijingul au testat o serie de arme sofisticate, de la avioane nedetectabile de radar și rachete anti-nave care zboară cu viteze mult mai mari decât viteza sunetului, la sisteme integrate de apărare aeriană. Hagel este de pǎrere cǎ „China și Rusia încearcă să acopere diferența tehnologică prin derularea și finanțarea de programe de modernizare militară comprehensive”, sublinind cǎ „ele dezvoltă de asemenea capabilități anti-nave, antiaeriene, spațiale, cibernetice, electronice și de operațiuni speciale care par menite a contracara avantajele militare tradiționale ale SUA„.

Deși cheltuielile de circa 500 de miliarde de dolari ale Departamentului Apărării sunt încă mai mari decât ale următoarele cinci-șase țări luate împreună, bugetul pentru cercetare și dezvoltare a scăzut cu peste 20% de la preluarea funcției de către președintele Barack Obama. Comparativ, China și Rusia și-au sporit rapid cheltuielile cu securitatea și au înregistrat avansuri tehnologice importante în ultimii ani, potrivit mediafax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult