Acasa Top SecretArmata Serviciile secrete ale armatei au iesit la rampa

Serviciile secrete ale armatei au iesit la rampa

scris de Ziua Veche
8 afisari

DGIALa sediul Ministerului Apararii Nationale s-a desfasurat  vineri, 10 septembrie, ceremonia de constituire a Brigazii de Informatii Militare, mare unitate din subordinea operationala a (DGIA).  In cadrul ceremoniei, ministrul apararii nationale Gabriel Oprea a inmanat Brigazii Drapelul de Lupta, iar militarii au depus juramantul de credinta fata de drapelul acestei mari unitati.Militarii din compunerea Detasamentului Special de Protectie si Interventie, din subordinea DGIA, in cooperare cu Serviciul Medical Militar de Urgenta al MApN (SMMU), au prezentat, cu acest prilej, exercitii demonstrative constand in proceduri specifice de actiune din aria de responsabilitate si a fost testata capacitatea de reactie a elementelor specializate ale SMMU in acordarea primului ajutor medical de urgenta personalului, pe timpul desfasurarii activitatilor militare.

 

La eveniment au participat ministrul administratiei si internelor Vasile Blaga, ministrul justitiei Catalin Predoiu, ministrul finantelor publice Gheorghe Ialomitianu, ministrul muncii, familiei si protectiei sociale Ioan Nelu Botis, consilierul prezidential Iulian Fota, senatori si deputati, reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale si ai Bisericii Ortodoxe Romane, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, directorul structurii de informatii a NATO, Karen Laino, atasati ai apararii din statele membre NATO, personalitati civile si militare din conducerea institutiilor sistemului de aparare, ordine publica si siguranta nationala.

Detasamentul Special de Protectie  

 Istoria DGIA

 In cei peste 150 de ani de existenta, activitatea de informatii militare a avut o contributie importanta in promovarea si apararea intereselor statului roman. Dupa infiintarea sa, in anul 1999, Directia Generala de Informatii a Apararii (DGIA) a parcurs un amplu proces de transformare, adaptandu-si fortele si misiunile la noile caracteristici ale mediului de securitate. Rezultatele acestui proces s-au reflectat in succesul structurilor HUMINT, IMINT si SIGINT ale DGIA, participante in teatrele de operatii din Afganistan, Irak si Balcanii de Vest. Misiunile indeplinite au impus, ca o necesitate obiectiva, constituirea Brigazii de Informatii Militare, structura integrata, caracterizata prin flexibilitate si capacitate ridicata de reactie, destinata intaririi sprijinului cu informatii a factorilor de decizie. Trei militari din cadrul detasamentelor de informatii, sublocotenentii post- mortem Iosif-Silviu Fogorasi, Mihail-Anton Samuila si Narcis sonei, si-au sacrificat viata sub culorile drapelului national, in timpul executarii unor misiuni de tip HUMINT in teatrul de operatii din Afganistan.

Brigada de Informatii MilitareHUMINT: HUman INTelligence – informatii militare culese si furnizate de surse umane.

IMINT: IMagery INTelligence – informatii militare rezultate din culegerea, prelucrarea si analiza fotogramelor si imaginilor.

SIGINT: SIGnals INTelligence – informatii militare obtinute prin analiza comunicatiilor din spatiul electromagnetic.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult