Acasa Top SecretArmata Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene

Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Ziua Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Ministrul Apararii Nationale Gabriel Oprea a participat marti, incepand cu ora 09.00, la ceremonia militara si religioasa organizata la Monumentul Eroilor Aerului din Piata Aviatorilor din Bucuresti, cu ocazia Zilei Aviatiei Romane si a Fortelor Aeriene. In semn de omagiu adus eroilor aviatori, formatii de aeronave militare vor survola monumentul. Incepand cu ora 20.30, in Piata Aviatorilor, va avea loc apelul solemn si un ceremonial de retragere cu torte pe traseul Piata Aviatorilor – Piata Victoriei.


Sfantul Mare Prooroc Ilie Tesviteanul este pomenit in calendarul crestin-ortodox pe 20 iulie. Aparator inflacarat al credintei in Dumnezeul revelat profetilor Vechiului Testament, Sfantul Ilie Tesviteanul era fiul lui Sovac, unul dintre profetii Legii Vechi, care locuia in cetatea Tesve, dincolo de Iordan. El a trait pe vremea lui Ahab, regele evreilor, care a domnit in tinutul Samariei din Israel, timp de 22 de ani, transmite Agerpres.

Acest rege s-a casatorit cu Isabela, o printesa feniciana din Sidon, care se inchina zeului Baal. Ahab, pretuind frumusetea femeii mai mult decat credinta in Dumnezeul unic al iudeilor, si-a obligat poporul sa se inchine zeului Baal, incurajand in acest fel idolatria si a inaltat totodata un jertfelnic. Toate aceste fapte au atras mania divina. Dumnezeu i-a incredintat lui Ilie misiunea de a-l mustra pe rege pentru faptele necugetate savarsite si de a intoarce poporul la credinta monoteista. Mustrandu-l pe Ahab, Ilie i-a spus: „Viu este Domnul Dumnezeul lui Israel, inaintea caruia slujesc eu; in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie, decat numai cand voi zice eu”. Dupa o rugaciune adresata lui Dumnezeu, Sfantul Ilie s-a retras pe malul raului Cherit. in urma lui, seceta si foametea au cuprins toata tara. Dupa trei ani si jumatate, dovedindu-se prin aceste minuni ca numai credinta in Dumnezeul unic este cea adevarata, poporul iudeu si-a recunoscut greseala de a se fi inchinat zeului Baal, strigand: „Dumnezeul lui Ilie este Dumnezeul cel adevarat!”. Rugandu-se atunci Ilie, o ploaie a racorit pamantul si foametea a incetat. Proorocului Ilie nu i-a fost data moartea, el a fost ridicat la cer intr-un car de foc. Sfanta Scriptura ne spune ca Sfantul Ilie se va intoarce iarasi pe pamant la sfarsitul veacurilor, inaintea celei de-a doua veniri a lui Hristos, pentru a se lupta cu Antihristul.

 

 

Peste 127.900 de romani isi serbeaza onomastica de Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul, cunoscut drept Carutasul Raiului, cel care fulgera si trasneste. Potrivit statisticilor existente la nivelul Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), din cei 127.944 de romani care isi sarbatoresc onomastica pe 20 iulie, 113.932 sunt barbati, majoritatea acestora purtand numele de Ilie (110.632). Alaturi de acestia, vor sarbatori si cei care poarta numele de Iliuta (3.202), Iliut (83) si Ilius (15). Dintre 14.012 femei sarbatorite la aceeasi data, cele mai multe poarta numele de Ilinca (13.927), alaturi de care vor petrece si persoanele care raspund la numele Ilia (85).

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult