Acasa Top SecretArmata SIPRI: Vânzările grupurilor de armament rusesți, în creștere continuuă

SIPRI: Vânzările grupurilor de armament rusesți, în creștere continuuă

scris de Laurentiu Banches
18 afisari

Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI) a anunțat că vânzările grupurilor de armament rusești cresc încontinuu, stimulate de cheltuielile militare ale Moscovei, în timp ce în altă parte bugetele armatelor se restrâng.

SIPRI: Vânzările grupurilor de armament rusesți, în creștere continuuă (foto:radiochisinau.md)

SIPRI: Vânzările grupurilor de armament rusesți, în creștere continuuă (foto:radiochisinau.md)

„Creșterea semnificativă a vânzărilor grupurilor de armament rusești în 2012 și 2013 se datorează în mare măsură investițiilor neîntrerupte în echipament militar făcute de guvernul rus în anii 2000″, a declarat un cercetător de la SIPRI, Siemon Wezeman. Conform comunicatului de presă al SIPRI, cifra de afaceri a marilor companii rusești din acest sector a crescut cu 20% în 2013. În schimb, pentru toate din cele mai mari 100 de grupuri de apărare din lume (fără China), ea a scăzut pentru al treilea an consecutiv, cu 2% la 402 miliarde de dolari.

În lipsa unor date fiabile, SIPRI exclude din studiul său companiile chineze, care totuși beneficiază de al doilea cel mai mare buget militar din lume. În Rusia, Tactical Missiles Corporation (KTRV n.r.) a cunoscut cea mai mare creștere în 2013 (118%), urcând pe locul 46 mondial, urmată de Almaz-Antey (+34%). Iar Almaz-Antey, locul 12 mondial, ar putea intra în top 10 „care este compus exclusiv din producători americani sau europeni de la sfârșitul Războiului Rece”, a remarcat SIPRI.

Retragerea trupelor americane din Afganistan și Irak a fost unul dintre motivele vânzărilor în declin de 4,5% ale grupurilor americane, potrivit Agerpres. Dar acestea păstrează șase societăți în top 10, dintre care Lockheed Martin care a rămas numărul unu în 2013 în fața Boeing. Între 2004 și 2013, Rusia a reușit mai mult decât dublarea bugetului său militar, al treilea din lume, potrivit SIPRI. Occidentalii îi impun un embargou asupra armelor din cauza anexării Crimeii și sprijinului acordat separatiștilor proruși din estul Ucrainei.

SIPRI, creat în 1966 și finanțat în parte de statul suedez, este specializat în cercetare în legătură cu conflictele, armamentele și dezarmarea. Definiția sa de vânzări de arme include pe cele de „bunuri și servicii către clienți militari inclusiv comenzile interne și exporturile”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult