Acasa Top SecretArmata Siria a utilizat masiv armament cu submuniție

Siria a utilizat masiv armament cu submuniție

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Un raport publicat de Coaliţia asupra armelor cu submuniție aratǎ cǎ Siria foloseşte „pe scară largă” arme cu submuniţie de la jumătatea lui 2012.

Siria a utilizat masiv armament cu submuniție (foto:manager.ro)

Raportul oferă o vedere de ansamblu a implementării Convenţiei cu privire la armamentul cu submuniţie adoptată în 2008 şi intrată în vigoare în 2010.  Raportul 2013 „detaliază utilizarea masivă a armamentului cu submuniţie de către guvernul sirian în cursul celei de-a doua jumătăţi a anului 2012 şi a primi jumătăţi a lui 2013″, indică experţii.

Utilizarea de către Siria, stat nesemnatar, a unor mari cantităţi din acest tip de arme a provocat „numeroase victime civile”, cel puţin 165, din cele 190 de victime clar identificate în lume. Raportul notează de asemenea că este „probabil” ca arme cu submuniţie egiptene şi ruseşti, utilizate de Siria, să fi fost transferate în trecut şi nu în cursul conflictului recent. „Utilizarea masivă a armelor cu submuniţie de către Siria a cauzat victime civile inutile, însă condamnarea generală a utilizării acestor arme interzise arată că stigmatizarea armelor cu submuniţie este puternică”, afirmă Mary Wareham de la ONG-ul Human Right Watch care a participat la redactarea raportului.

Conform mediafax, la 31 iulie 2013, un total de 112 state semnaseră sau aderaseră la Convenţia privind armamentul cu submuniţie, care interzice complet utilizarea, producerea, transferul şi stocarea acestor arme. 27 de state, în special în Asia şi Europa, continuă să producă acest tip de arme sau îşi rezervă dreptul de a le produce pe viitor. Printre statele producătoare, doar trei sunt cunoscute că ar fi utilizat aceste arme în trecut: Statele Unite, Israel şi Rusia.

Raportul 2013 este publicat în vederea celei de-a patra reuniuni a statelor care iau parte la Convenţie, care va avea loc la Lusaka, în Zambia, între 9 şi 13 septembrie. În timpul utilizării acestor arme, un container (bombă, obuz, rachetă) transportând până la mai multe sute de mini-bombe, lansate pe cale aeriană sau terestră (tun, lansator de rachete, vehicule de luptă), dispersează submuniţiile pe un perimetru vast şi explodează, în principiu, la impact. Însă numeroase dintre acestea nu explodează la primul impact şi se transformă în mine antipersonale, mortale pentru populaţia civilă.

1 comentariu

BULA 05-09-2013 - 16:22

Stam acum sa tinem socoteala daca la razboi se omoara intre ei cu sulite sau cu toporisti ?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult