Acasa Top SecretArmata Siria: SUA a livrat armament kurzilor din Kobane asediați de SI

Siria: SUA a livrat armament kurzilor din Kobane asediați de SI

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Comandamentul american pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală (CENTCOM) a anunțat cǎ armata SUA a efectuat mai multe parașutǎri de materiale, furnizate de către autorităţile kurde din Irak menite să-i ajute pe asediaţi să reziste în faţa ofensivei grupării Statul Islamic (SI) asupra oraşului Kobane.

Siria: SUA a livrat armament kurzilor din Kobane asediați de SI (foto:geocaching.com)

Siria: SUA a livrat armament kurzilor din Kobane asediați de SI (foto:geocaching.com)

Aceastǎ operațiune realizatǎ prin intermediul unui avion cargo de tip C-130 este prima de acest fel efectuatǎ de cǎtre armatat americanǎ, fiind trimise kurzilor armament, muniţie şi material medical. Inițiativǎ SUA ar putea ȋnsǎ să nu fie pe placul aliaților turci, potrivit CENTCOM. SUA şi aliaţii lor occidentali exercită presiuni asupra Turciei să participe mai direct în lupta împotriva SI la Kobane, dar Ankara este reticentă faţă de ideea înarmării kurzilor şi unei intervenţii armate împotria jihadiştilor.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a angajat să consolideze lupta împotriva SI, a respins duminică îndemnurile ca ţara sa să le furnizeze armament combatanţilor kurzi din Siria, potrivit mediafax. El acuză principalul partid kurd din Siria, PYD, că este o „organizaţie teroristă” şi că are legături cu partidul turc PKK, care poartă de aproximativ 30 de ani o insurecţie, reclamând autonomia părţii de sud-est a Turciei. Departamentul de Stat a dezvăluit joi, 16 octombrie, că oficiali americani s-au întâlnit în weekendul trecut, pentru prima dată, cu kurzi sirieni din cadrul PYD.

CENTCOM a mai anunțat cǎ 11 atacuri aeriene au fost efectuate la Kobane sâmbătă şi duminică, cu scopul de a-i ajuta pe combatanţii kurzi să respingă o nouă încercare a SI de a le întrerupe liniile de aprovizionare din Turcia. Până în prezent, forţele americane au efectuat peste 135 de tacuri aeriene împotriva SI la Kobane.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult