Acasa Top SecretArmata Sistemul antirachetă de la Deveselu va deveni operaţional în 2015

Sistemul antirachetă de la Deveselu va deveni operaţional în 2015

scris de D.S.S.
4 afisari

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a luat decizia de a da curs invitaţiei făcute de către Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, privind implicarea României în dezvoltarea sistemului american de apărare antirachetă în Europa.

European-based Phased, Adaptive Approach for Missile Defense

European-based Phased, Adaptive Approach for Missile Defense

 

Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a reprezentat un pas important pe linia creşterii nivelului de securitate naţională, contribuind, în acelaşi timp, la substanţierea parteneriatului strategic româno-american şi la consolidarea profilului României ca partener de încredere, furnizor net de securitate pentru statele membre NATO şi ale Uniunii Europene.

 

Decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind implicarea României în sistemul american de abordare, adaptivă în etape, a apărării antirachetă în Europa, din 4 februarie 2010, este în deplin acord cu ceea ce s-a stabilit la nivelul NATO, fiind înscrisă, deocamdată, în registrul bilateral al cooperării.

România consideră că noua abordare, adaptivă în etape, a Statelor Unite în domeniul apărării antirachetă scoate în evidenţă rolul esenţial al NATO în apărarea antirachetă a teritoriului aliat. Această abordare va impulsiona preocupările NATO în domeniul apărării antirachetă, pe baza principiilor indivizibilităţii securităţii Aliate şi solidarităţii colective.

 

Lansarea unei rachete interceptoare SM-3 de pe o navă echipată cu sistemul Aegis. Sursa: Missile Defense Agency

 

Dezvoltarea sistemului de apărare antirachetă în Europa, cu stabilirea unor interceptori şi în România, presupune patru etape de implementare, după cum urmează:

 

 – Etapa I (orizont de timp 2011):

 Protecţia unor porţiuni ale Europei de Sud-Est, prin desfăşurarea de sisteme radar şi interceptori SM-3 amplasaţi pe nave. De asemenea, este avută în vedere amplasarea unei baze radar înaintate, care va detecta lansarea rachetelor încă din faza ascendentă a traiectoriei.

 – Etapa II (orizont de timp 2015):

 Extinderea protecţiei aliaţilor NATO prin operaţionalizarea unei noi generaţii de interceptori SM-3 (care să permită lansarea de la sol) şi a noi baze radar. Acestea vor fi amplasate în baze terestre din Europa de Sud-Est.

  Etapa III (orizontul de timp 2018):

 Extinderea acoperirii sistemului la toate statele membre NATO din Europa, prin amplasarea unei noi baze terestre în nordul Europei (în Polonia), precum şi prin continuarea procesului de dezvoltare a unor noi rachete SM-3, amplasate pe mare şi pe uscat.

 – Etapa IV (orizontul de timp 2020):

Asigurarea unei protecţii crescute a teritoriului SUA împotriva unor atacuri cu rachete intercontinentale, inclusiv prin dezvoltarea în continuare a rachetelor SM-3 şi a sistemelor radar.

Implicarea României va avea loc în etapa a II-a a programului american. Aceasta presupune găzduirea de interceptori tereştri (rachete de interceptare SM-3, Standard Missile 3, tip Block 1B). Sistemul din România de la Deveselu va deveni operaţional începând din anul 2015.

Noua abordare, adaptivă în etape, va garanta acoperirea integrală a teritoriului României împotriva ameninţărilor legate de eventuale atacuri cu rachete balistice.

Etapa I a programului a demarat la 7 martie 2011, când SUA au început desfăşurarea sistemului antirachetă în Europa prin trimiterea în Marea Mediterană a navei „USS Monterey”.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult