Acasa Top SecretArmata Sistemul antirachetă: România „dă lecţii” Poloniei

Sistemul antirachetă: România „dă lecţii” Poloniei

scris de M.A.
506 Afisari

România este dispusă să împărtăşească Poloniei experienţa acumulată în contextul instalării pe teritoriul naţional a elementelor sistemului de apărare antirachetă.

scut antiracheta

Sistemul antirachetă: România dă lecţii Poloniei

Declaraţia a fost făcută de secretarul de stat Bogdan Aurescu, în timpul întrevederii cu Stanislaw Koziej, consilierul prezidenţial polonez pe probleme de securitate. Cu acest prilej, au fost abordate probleme de actualitate de pe agenda de securitate, un accent aparte fiind atribuit punerii în aplicare a deciziilor Summit-ului NATO de la Chicago şi consolidării Politicii de Securitate şi Apărare Comune a Uniunii Europene (PSAC). Totodată, a fost trecut în revistă stadiul cooperării bilaterale, informează MAE.

“Secretarul de stat român a remarcat calitatea şi substanţa deosebite ale Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia, precum şi intensificarea relaţiilor economice dintre cele două state, care au ajuns în 2011 la 3,24 miliarde de euro. Bogdan Aurescu a evidenţiat totodată că Summit-ul de la Chicago a consolidat relevanţa globală a NATO, reînnoind vitalitatea legăturii transatlantice. A arătat că, urmare deciziei Aliaţilor de declarare a capabilităţii interimare a NATO în domeniul apărării antirachetă, Alianţa va beneficia de capabilităţi îmbunătăţite, pe lângă cele tradiţionale reprezentante de palierul nuclear şi convenţional”, precizează MAE, într-un comunicat.

“La rândul său, consilierul polonez pe probleme de securitate a confirmat dorinţa Poloniei de aprofundare a cooperării cu ţara noastră în cadrul Parteneriatului Strategic, remarcând convergenţa poziţiilor şi intereselor de securitate ale celor două state. În context, a subliniat importanţa menţinerii relevanţei operaţionale a NATO şi a împărtăşit evaluarea părţii române în ceea ce priveşte importanţa declarării la Chicago a capabilităţii interimare a Alianţei în domeniul apărării antirachetă. Oficialul polonez a exprimat disponibilitatea de a coopera strâns cu partea română în vederea revizuirii Strategiei Europene de Securitate”, afirmă Ministerul Afacerilor Externe.

Şeful Statului Major General, general-locotenent Ştefan Dănilă, s-a întâlnit luni, 18 iunie, la sediul Ministerului Apărării Naţionale, cu profesorul Stanislaw Koziej, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Republicii Polonia. În cadrul convorbirilor, cei doi oficiali au discutat despre procesul de transformare din forţele armate ale celor două ţări, precum şi despre preocupările comune privind evoluţia şi dezvoltarea cooperării militare bilaterale, în cadrul NATO şi al Uniunii Europene

1 comentariu

Marius Z. 18-06-2012 - 22:33

Poate ne dau si polonezii lectii pe achizitia de avioane de lupta si pe cum se revitalizeaza industria de aparare si economia prin offset si fonduri UE.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS