Acasa Top SecretArmata UPDATE – Spearhead Force, noua forţă de reacţie rapidă a NATO

UPDATE – Spearhead Force, noua forţă de reacţie rapidă a NATO

scris de D.S.S.
25 afisari

UPDATE – Marea Britanie va juca un rol de conducere în Forţa de reacţie rapidă a NATO din Europa Centrală şi de Est, urmând să trimită trupe în comandamentele regionale din România şi Polonia, anunţă ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, citat de BBC News online.

Marea Britanie va trimite 1.000 de militari şi patru avioane de vânătoare de tip Typhoon pentru noua Forţă de reacţie rapidă, a precizat Fallon.

„Credibilitatea NATO în contextul actualelor riscuri de securitate depinde de rolul jucat de fiecare ţară. Cuvintele dure trebuie susţinute prin acţiuni ferme”, a subliniat Fallon.

Miniştrii Apărării ai statelor membre NATO s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta detaliile creării Forţei comune de reacţie foarte rapidă (denumită şi „Vârf de lance”).

Noul dispozitiv militar, parte a Forţei de reacţie a NATO, va avea aproximativ 5.000 de militari şi capacitatea de intervenţie în cel 48 de ore.

„Marea Britanie va deţine comandamentul Forţei de reacţie rapidă în anul 2017, iar ulterior prin rotaţie”, a explicat Fallon, precizând că militari britanici vor fi trimişi la comandamentele regionale din România şi Polonia. Patru avioane de vânătoare Typhoon vor participa la misiuni de patrulare aeriană în perimetrul Mării Baltice.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, joi, că Spearhead Force, noua forţă de reacţie rapidă a Alianţei, va fi formată din circa 5.000 de militari, cu o capacitate de reacţie de cel mult două zile, decizia fiind luată ca urmare a agresiunilor sporite ale Rusiei asupra Ucrainei.

Spearhead Force

Spearhead Force

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, înaintea reuniunii miniştrilor apărării din statele membre, care va avea loc joi după-amiază la Cartierul General al NATO din Bruxelles, că una dintre deciziile care vor fi luate se referă la creşterea de la 13.000 la 30.000 a numărului militarilor din forţa de răspuns a Alianţei (NATO Response Force).

Jens Stoltenberg a mai anunţat că miniştrii apărării vor discuta despre capacităţile logistice ale unei noi forţe de reacţie rapidă a NATO, în urma deciziilor luate la summitul din Ţara Galilor, din septembrie anul trecut.

Această forţă, denumită „Spearhead Force”, va fi un „vârf de lance” format din trupe de răspuns imediat, din care vor face parte aproximativ 5.000 de militari, cu o capacitate de reacţie foarte rapidă, de cel mult două zile.

Spearhead Force urmează să devină operaţională din 2016.

Secretarul general al NATO a specificat că aceste măsuri sunt urmare a „agresiunilor sporite exercitate de Rusia asupra Ucrainei”.

„Nu vrea să anticipez concluziile Consiliului de astăzi, dar mă aştept ca miniştrii să fie de acord cu câteva elemente importante din acest pachet care să crească puterea noastră colectivă de apărare. Este o perioadă foarte critică pentru securitate în Europa şi peste tot în lume. În Ucraina, violenţele se accentuează şi criza se adânceşte. Rusia continuă să ignore regulile internaţionale şi să îi sprijine pe separatişti cu arme avansate, pregătire şi trupe. În Africa de Nord şi în Orientul Mijlociu extremismul violent se răspândeşte, iar acest tumult alimentează terorismul din propriile noastre ţări”, a afirmat Jens Stoltenberg.

El a mai spus că vor fi înfiinţate şase puncte de comandă şi control în ţările din flancul estic al Alianţei, iar unul dintre aceste puncte ar putea fi în România. În cadrul acestora, vor fi unităţi care vor face legătura între trupele de apărare naţională şi forţele mulţinaţionale ale NATO.

„Vor realiza planificări, vor organiza exerciţii şi vor fi importante pentru a putea conecta forţele naţionale cu întăririle oferite de trupele NATO. Încercăm să dezvoltăm punctul de comandă multinaţional din zona nord-est din Szczecin (n.r. – bază NATO din Polonia) şi încercăm, totodată, să dezvoltăm ceva similar sau paralel în partea de est a Alianţei„, a adăugat secretarul general al NATO.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS