Acasa Top SecretArmata Statele Unite ar putea furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană HAWK

Statele Unite ar putea furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană HAWK

scris de Misu Andrei
59 afisari

Statele Unite se gândesc să trimită în Ucraina sisteme de apărare aeriană HAWK mai vechi, care se află în depozite, pentru a sprijini Kievul să se apere împotriva bombardamentelor rusești cu drone și rachete de croazieră, au afirmat doi oficiali americani, marți, pentru Reuters, conform Agerpres.

Rachetele de interceptare HAWK ar fi o versiune mai îmbunătățită a sistemelor de rachete Stinger, un sistem de apărare aeriană mai mic și cu o rază de acțiune mai scurtă, pe care SUA le-au trimis deja Ucrainei după invazia rusă.

Administrația Joe Biden ar urma să utilizeze Presidential Drawdown Authority (PDA) pentru a transfera echipamentul HAWK, bazat pe o tehnologie din perioada Vietnamului, însă a fost modernizat de mai multe ori. PDA permite Statelor Unite să transfere rapid sisteme de apărare care se află în depozite, fără a fi nevoie de aprobarea Congresului, ca răspuns la o situație de urgență.

Sistemul HAWK este predecesorul sistemului de apărare antirachetă PATRIOT, produs de Raytheon Technologies, care rămâne în afara discuţiei pentru Ucraina, au afirmat oficialii americani pentru Reuters.

Liderul de la Casa Albă i-a promis președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, că Washingtonul va livra Ucrainei sisteme aeriene de apărare avansate după atacurile devastatoare cu rachete lansate de Rusia la începutul acestei luni.

În aceeași ordine de idei, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Spania are de gând să trimită Ucrainei patru lansatoare HAWK.

De la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, pe 24 februarie, SUA au trimis Ucrainei asistență de securitate în valoare de circa 17,6 miliarde de dolari.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult