Acasa Top SecretArmata SUA au început transferul de arme nucleare din Turcia în România

SUA au început transferul de arme nucleare din Turcia în România

scris de D.S.S.
23 afisari

SUA au început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România, pe fondul deteriorării relațiilor dintre Washington și Ankara, afirmă joi EurActiv.com, citând două surse independente, același portal precizând că MAE român neagă cu fermitate informația.
arme nucleare racheteDouă surse independente ar fi declarat pentru EurActiv că Statele Unite au început deja transferul armelor sale nucleare, din silozurile din Turcia în România, ca urmare a înrăutățirii relațiilor dintre Washington și Ankara.

Potrivit uneia dintre surse, transferul armelor nucleare reprezintă o provocare atât din punct de vedere tehnic cât și politic.

„Nu este ușor să muți peste 20 de focoase nucleare”, a declarat sursa, sub protecția anonimatului.

Potrivit unui raport recent al Simson Center, în jur de 50 de arme nucleare tactice au fost staționate, din perioada Războiului Rece, în Turcia, la baza de la Incirlîk, la circa 100 de kilometri de frontiera cu Siria.

În timpul puciului eșuat din 15 iulie, curentul electric a fost tăiat la Incirlîk, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să decoleze sau să aterizeze. Comandantul bazei a fost arestat fiind acuzat că a fost implicat în lovitura de stat.

Dacă Statele Unite vor fi capabile să-și păstreze controlul asupra armelor nucleare de la Incirlîk în cazul unei recidive a unui conflict civil în Turcia reprezintă o întrebare la care nu se poate răspunde, se specifică în raportul Simson Center.
O altă sursă a declarat pentru EurActiv că relațiile dintre Statele Unite și Turcia s-au deteriorat atât de mult după puciul din 15 iulie, încât Washingtonul nu mai are înccredere în regimul de la Ankara pentru a-i găzdui armele nucleare.

Acestea vor fi mutate de la Incirlîk la baza aeriană de la Deveselu, a precizat sursa citată. Aici se află instalat scutul anti-rachetă, pus în funcțiune de curând.

Deși România a fost un aliat al URSS, după al doilea război mondial, ea nu a găzduit niciodată arme nucleare sovietice.

Staționarea de arme nucleare americane atât de aproape de granița cu Rusia va înfuria serios regimul de la Moscova, apreciază EurActiv, care a solcitat reacții de la Departamentul de Stat și de la ministerele de Externe român și turc.

Oficialii americani și turci au promis că vor răspunde. După câteva ore, Departamentul de Stat a emis un comunicat în care spune că întrebarea trebuie adresată Departamentului american al Apărării.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS