Acasa Top SecretArmata SUA: Rusia a intensificat zborurile militare în apropierea Americii de Nord

SUA: Rusia a intensificat zborurile militare în apropierea Americii de Nord

scris de Laurentiu Banches
5 afisari

Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a anunțat joi, 13 noiembrie, că aviaţia militară rusă şi-a intensificat în ultimele luni zborurile în apropiere de coastele Americii de Nord.

SUA: Rusia a intensificat zborurile militare în apropierea Americii de Nord (Foto:en-maktoob.net)

SUA: Rusia a intensificat zborurile militare în apropierea Americii de Nord (Foto:en-maktoob.net)

Întrebată despre intensificarea activităţii Marinei şi Forţelor Aeriene ruse în apropierea Europei şi Americii de Nord, Jennifer Psaki, a precizat că a fost observată „o creştere a numărului de zboruri în apropierea Americii de Nord în ultimele luni”. Purtătoare de cuvânt a afirmat însă că administraţia americană „recunoaşte” dreptul Rusiei de a întreprinde „o activitate obişnuită de exerciţii militare”, sugerând totodată că Washingtonul ar fi discutat pe această temă cu Moscova. „O astfel de activitate trebuie să respecte dreptul internaţional, drepturile altor naţiuni şi securitatea altor aeronave şi nave”, a avertizat Psaki.

Aceste declaraţii prudente ale diplomaţiei americane apar la câteva zile după publicarea unui raport al centrului de reflecţie European Leadership Network care detaliază mai multe incidente aeriene între Rusia şi Statele Unite în ultimele luni, după escaladarea tensiunilor în Ucraina. Potrivit raportului European Leadership Network, bombardiere ruseşti au efectuat, spre exemplu, la începutul lui septembrie exerciţii militare în apropiere de coastele Canadei.

Jennifer Psaki a reacţionat faţă de luarea de poziţie a Ministerului rus al Apărării, care a apreciat joi că Moscova trebuie să menţină o prezenţă militară deasupra Atlanticului şi Pacificului, dar şi în Caraibe şi în Golful Mexic, ape internaţionale din apropierea coastelor Statelor Unite. „Apreciem că mediul de securitate nu justifică o astfel de activitate militară (…). Aceasta nu pare a fi necesară”, a menționat purtătoarea de cuvânt. Conform mediafax, în acelaşi timp, Australia supraveghea joi patru nave ruseşti în largul coastelor sale de nord, într-un context tensionat între cele două ţări de la prăbuşirea zborului MH17 în Ucraina.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult