Acasa Top SecretArmata SUA: Unitate de control al rachetelor nucleare, notată cu „nesatisfăcător”

SUA: Unitate de control al rachetelor nucleare, notată cu „nesatisfăcător”

scris de L.M.
2 afisari

O inspecţie a forţelor aeriene americane a acordat marţi calificativul „nesatisfăcător” unei unităţi însărcinate cu controlul rachetelor nucleare intercontinentale (ICMB), un nou regres pentru forţele strategice americane, în urma unui incident similar în mai, a anunţat US Air Force.

SUA: Unitate de control al rachetelor nucleare, notată cu "nesatisfăcător"

SUA: Unitate de control al rachetelor nucleare, notată cu "nesatisfăcător"

În cursul unei inspecţii efectuate în perioada 5-13 august, menită să „evalueze capacitatea de a executa operaţiuni respectând regulile de securitate nucleară”, 341st Missile Wing (Regimentul 341 Rachete) a primit calificativul „nesatisfăcător„, anunţă forţele aeriene într-un comunicat.

Această unitate de la Baza Malmstrom, în Montana (nord-vest), controlează 150 de rachete de tip Minuteman III, reprezentând o treime dintre rachetele nucleare intercontinentale americane.

Fără să precizeze conţinutul reproşurilor la adresa unităţii, forţele aeriene precizează că aceasta a comis „erori de nivel tactic în cursul unuia dintre exerciţii”, transmite Mediafax.

„Un eşec nu înseamnă că unitatea nu este capabilă să îşi îndeplinească misiunea”, subliniază generalul Jim Kowalski, un purtător de cuvânt al forţelor strategice aeriene. „Aceste inspecţii sunt făcute astfel încât să fie greu de trecut”, a apreciat el.

Este pentru a doua oară în acest an când US Air Force se confruntă cu regrese ale echipelor sale însărcinate cu controlul rachetelor nucleare. La începutul lui mai, unui număr de 17 ofiţeri de la Baza Minot, în North Dakota (nord), altă bază de rachete, le-a fost retrasă certificarea în urma unei nereuşite la evaluarea capacităţilor acestora de a efectua operaţiuni de lansare.

Deşi nu este un lucru rar ca un ofiţer însărcinat cu controlul operaţional la lansarea unor rachete de tip ICMB să îşi piardă abilitarea în acest sens şi să fie trimis la antrenament, faptul că 17 cazuri au fost înregistrate în acelaşi moment este considerat „fără precedent”, a declarat pentru AFP locotenent-colonelul John Dorrian, un purtător de cuvânt al US Air Force.

Aceşti ofiţeri au putut fi certificaţi din nou, după un antrenament de 60 de zile. În cazul Bazei Malmstrom, o nouă inspecţie urmează să aibă loc în termen de 90 de zile.

Silozurile de rachete sunt dispersate pe o suprafaţă reprezentând peste 10% din teritoriul Franţei.

1 comentariu

memnon 15-08-2013 - 07:59

Dezinformare, la fel ca si interceptorii SM-3 care rateaza tintele

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult