Acasa Top SecretArmata SUA va folosi baze militare ale Turciei ȋn lupta ȋmpotriva SI

SUA va folosi baze militare ale Turciei ȋn lupta ȋmpotriva SI

scris de Laurentiu Banches
8 afisari

Turcia a autorizat SUA să folosească bazele sale militare în campania împotriva jihadiștilor Statului Islamic (SI).

SUA va folosi baze militare ale Turciei ȋn lupta ȋmpotriva SI (foto:voanews.com)

SUA va folosi baze militare ale Turciei ȋn lupta ȋmpotriva SI (foto:voanews.com)

Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Susan Rice, a declarat că SUA salută noul acord, care include folosirea bazei aeriene Incirlik din sudul Turciei. Susan Rice a adǎugat că Turcia a acceptat recent să permită SUA să folosească bazele aeriene și teritoriul Turciei „pentru a antrena forțele moderate de opoziție siriene” și „pentru a se angaja în acțiuni în interiorul Irakului și Siriei„.

Coaliția condusǎ de SUA desfășoară atacuri aeriene împotriva SI, care a ocupat în ultimele luni zone mari din Irak și Siria. Turcia are granițe atȃt cu Irak, cȃt și cu Siria, însă până acum a exclus orice operațiune terestră și nu le-a permis kurzilor de pe teritoriul său să treacă frontiera în Siria pentru a lupta împotriva jihadiștilor.

În ultimele zile, combatanții SI au avansat spre orașul Kobane, care are un punct de trecere a frontierei cu Turcia. Coaliția internațională, în frunte cu SUA, le oferă sprijin aerian kurzilor din Siria care luptă cu SI în apropierea orașului Kobane. Conform Agerpres, de la începerea ofensivei SI asupra orașului, la mijlocul lunii septembrie, aproximativ 500 de persoane au fost ucise și până la 200.000 au fugit și trecut granița în Turcia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS