Acasa Top SecretArmata Tensiuni între Ankara şi Moscova

Tensiuni între Ankara şi Moscova

scris de D.S.S.
15 afisari

Încălcarea spațiului aerian turc de către Rusia nu este accidentală, a declarat luni un important oficial american din domeniul apărării după mai multe incidente în care au fost implicate avioane rusești și turcești la granița turco-siriană, relatează AFP.

Turkish-Air-Force‘Nu cred că a fost vorba despre un accident’, a declarat oficialul american la Madrid, sub rezerva anonimatului. ‘Acest lucru confirmă profunda noastră îngrijorare cu privire la acțiunile lor și ridică întrebări cu privire la intențiile, comportamentul și profesionalismul lor în acțiunile lor aeriene’, a adăugat el.

Potrivit responsabilului american, Washingtonul a început discuții urgente cu Turcia și partenerii săi din cadrul NATO la Bruxelles.

Pentagonul și Rusia au discutat la începutul lunii octombrie cu privire la modul de a evita incidente în spațiul aerian sirian în condițiile în care Moscova bombardează de șase zile poziții ale opozanților lui Bashar al-Assad, lovituri aeriene care au loc în paralel cu cele lansate de coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic.

‘Este exact genul de comportament neprofesional pe care căutăm să-l evităm’, a insistat oficialul american.

La Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunțat luni ‘încălcările spațiului aerian al Turciei de către avioane de luptă ruse‘, acțiuni pe care le-a calificat drept ‘inacceptabile’, și a convocat cele 28 de state aliate pentru o reuniune de urgență a Consiliului Atlanticului de Nord ce urmează să aibă loc luni seara, pentru a fi discutată situația din Siria.

Turcia își va reactiva regulile sale de angajament, dacă nu îi va fi respectat spațiul aerian, a avertizat luni premierul turc, Ahmet Davutoglu, după incidentul de la granița siriană provocat de un avion rus.

„Regulile noastre de angajament sunt clare pentru oricine ne violează spațiul aerian”, a declarat Davutoglu într-un interviu la o televiziune privată. El a mai spus că forțele armate turce au primit ordin să intercepteze „chiar și o pasăre”.

A fost convocat ambasadorul Rusiei la Ankara, iar autoritățile turce i-au comunicat faptul că „protestează cu tărie” față de acest incident, subliniază un comunicat al MAE turc.

Ankara a cerut Rusiei să evite repetarea unui astfel de incident, avertizând că, în caz contrar, Federația Rusă „va fi considerată responsabilă pentru orice eveniment nedorit” care ar putea avea loc.

Ministrul turc al afacerilor externe, Feridun Sinirlioglu, l-a sunat pe omologul său rus, Serghei Lavrov, și i-a transmis acest punct de vedere, precizează comunicatul MAE turc.

De asemenea, șeful diplomației turce va discuta pe acest subiect cu secretarul general al NATO.

Regimul de la Ankara se împotrivește intervenției Rusiei în Siria.

Campania de bombardamente ruse în Siria este „inacceptabilă”, declarase duminică președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, care a apreciat că Moscova comite „o gravă eroare”.

Rusia și Turcia au puncte diferite în ceea ce privește conflictul din Siria, izbucnit în 2011. Ankara cere plecarea președintelui Bashar al-Assad, care beneficiază, în schimb, de sprijinul Moscovei.
Avioane de vânătoare F-16 turcești au interceptat sâmbătă un avion de luptă rusesc ce intrase în spațiul aerian turc, la granița cu Siria, a anunțat luni Ministerul de Externe de la Ankara. Avionul rusesc a fost constrâns să se întoarcă și să părăsească spațiul aerian al Turciei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult