Acasa Top SecretArmata Tinte in uniforma: Impuscati in Afganistan, improscati cu noroi acasa

Tinte in uniforma: Impuscati in Afganistan, improscati cu noroi acasa

scris de Ziua Veche
187 Afisari

.Demagogi in blana de deontologi, jurnalisti cu aere de mari intelepti, detinatori ai secretelor Universului, analisti nascuti peste noapte si politicieni de televiziune s-au intrecut in ultima vreme sa arunce cu noroi in Armata Romana. Militarii nostri au fost facuti “mercenari”, “bugetari de lux” si posesori ai unor “pensii nesimtite”. Ce i-a derminat sa faca asta? Pe unii, probabil, lipsa de informare, pe altii, reaua vointa. Rasfoind vineri cea mai recenta editie a Observatorului Militar, mi-a atras atentia un titlu: ”Senzatia tintei”.Ca militari, toti am executat numeroase sedinte de tragere in poligoane. Toti cunoastem senzatiile prilejuite de armare, de luarea liniei de ochire si executarea focului asupra unei tinte, de caderea acesteia, strapunsa de glont. Dar cati vor fi trait senzatiile din postura de tinta? Putini. Dar, cu siguranta, niciunul nu isi doreste o asemenea postura. In teatrul de operatii din Afganistan, inamicul nu tine cont de astfel de intrebari si de senzatiile traite de militarii din Fortele de Coalitie sau ANA. Insa fiecare militar este o tinta”, scrie capitanul Sorin Lungu.

 “

In data de 07 aprilie, ziuaveche.ro scria ca plutonierul Bida Ionel Eugen, din Echipa Operationala de Consiliere si Legatura (OMLT) nr. 1, tip Batalion, dislocata in provincia Zabul din Afganistan, a fost ranit, in jurul orei 09.00 (ora Romaniei).Subofiterul facea parte dintr-o echipa mixta romano-afgana care a fost atacata de insurgenti cu foc de infanterie in timp ce executa o misiune de patrulare la 40 km N-V de Qalat, in provincia Zabul.

In prima decada a lunii aprilie, Echipa Tactica ECHO, dislocata in FOB Mizan, a executat, debarcat, impreuna cu militari americani si afgani, o misiune de scotocire in Valea Takhom, zona populata de insurgenti (…) Ceea ce parea a fi doar un simplu schimb de ‘amabilitati’ intre fortele implicate, s-a transformat intr-o lupta continua pentru mai mult de 18 ore (…) Militarii OMLT, veniti in sprijinul militarilor americani, au fost atacati, la randul lor, cu armament usor de infanterie si AG-7, insurgentii tragand foc continuu, din mai multe directii (…) Desi a fost impuscat, plutonierul Ionel Bida s-a retras, tarandu-se pe spate, continuand sa execute foc asupra insurgentilor. Sergentul Razvan Olteanu l-a ajutat sa se adaposteasca, tragandu-l de vesta antiglont, si i-a aplicat imediat garoul deasupra ranii, oprindu-i hemoragia abundenta care ii punea viata in pericol”. Acestea sunt doar cateva fragmente din descrierea evenimentelor de atunci. Mai multe detalii pot fi citite in nr.17 (28 aprilie-4 mai 2010) al revistei Observatorul Militar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS