UPDATE 12.15: Preşedintele Traian Băsescu le-a spus marţi militarilor români dislocaţi în Afganistan că forţele NATO, inclusiv cele româneşti, nu vor pleca din statul asiatic până când nu îşi vor îndeplini misiunea, şeful statului apreciind termenul propus pentru transferul de autoritate către forţele afgane în 2014 drept optimist, transmite Agerpres.
„Încep prin a vă mulţumi pentru ce faceţi pentru România, pentru ce faceţi pentru NATO, pentru ce faceţi pentru lumea civilizată. Aşa cum ne-am angajat la sosirea în Afganistan, nu vom pleca de aici decât după ce ne vom îndeplini misiunea. Sigur, veţi citi că la ultimul summit NATO alianţa îşi propune ca, în perioada 2011-2014, să facă transferul responsabilităţilor de securitate către forţele de securitate afgane. A fost obiectivul preşedintelui Karzai ca, în 2014, armata afgană să poată prelua integral controlul teritoriului afgan. Ce vă spun însă cu certitudine este că termenul 2014 nu trebuie să fie considerat un termen în care NATO se retrage din Afganistan”, a spus Băsescu.
El a precizat că nu ar vrea să se creeze obiective de plecare prin teatrul de operaţii „înainte ca Afganistanul să fie complet sigur”. În preajma Zilei Naţionale a României, preşedintele i-a asigurat pe militari de aprecierea întregului popor român pentru activitatea lor. În cadrul unui ceremonial militar, şeful statului a trecut în revistă trupele româneşti şi le-a oferit militarilor câte un cadou simbolic constând în câte un stilou. În provincia Zabul sunt dislocate două batalioane româneşti a câte 500 de militari – Batalionul 811 infanterie „Dragonii Transilvani” din Dej şi Batalionul 812 infanterie „Şoimii Carpaţilor” din Bistriţa, forţe de manevră aflate sub comanda Brigăzii 81 mecanizate Bistriţa. Batalionul din Dej se află în Afganistan din luna mai 2010, iar militarii bistriţeni din luna iulie. Ei îndeplinesc misiuni în cadrul ISAF-NATO alături de militarii americani, pentru securizarea provinciei Zabul
Alături de preşedintele României, ministrul apărării naţionale, Gabriel Oprea, şi ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, i-au felicitat pe militarii români pentru activitatea lor.
Gitenstein a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre documentele Wikileaks
Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat marţi pentru AGERPRES că a discutat cu preşedintele Traian Băsescu despre documentele publicate de Wikileaks şi a precizat că acestea nu sunt de natură să afecteze relaţiile româno-americane. „Noi suntem ca o familie aici şi preşedintele şi cu mine am avut o conversaţie despre acest lucru şi nu sunt îngrijorat şi nici el nu cred că este îngrijorat. Avem o relaţie foarte profundă şi personală nu numai eu şi cu preşedintele, dar şi Statele Unite cu România, care nu are nimic de a face cu nişte lucruri de ambasadă; acestea nu vor avea impact”, a spus Gitenstein.
––
09.39:Preşedintele Traian Băsescu a sosit, marţi, în Afganistan, însoţit de ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi de ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, pentru a-i vizita pe militarii români aflaţi în teatrul de operaţiuni, în preajma Zilei Naţionale a României.
Precedenta vizită a preşedintelui Traian Băsescu în Afganistan a avut loc în martie 2010. El le-a spus atunci militarilor români că au misiunea de a proteja lumea civilizată de terorism şi că speră ca în cel de-al doilea mandat al său misiunea militară în zonă să se încheie cu succes. De asemenea, şeful statului a împărţit mărţişoare femeilor militar, transmite Mediafax. La finalul summit-ului NATO din urmă cu zece zile, preşedintele Băsescu a declarat că obiectivul este ca procesul de predare a gestionării securităţii către forţele afgane de către NATO şi ISAF să se încheie la finele lui 2014, ceea ce nu presupune că atunci forţele internaţionale vor pleca indiferent de situaţia ţării. România are în Afganistan 1.663 de militari, dintre care 1.655 desfăşoară misiuni în cadrul operaţiunii ISAF (Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate) a NATO, iar 8 militari în cadrul operaţiunii Enduring Freedom a Coaliţiei Internaţionale. Ţara noastră va suplimenta cu 66 de jandarmi trupele din Afganistan.
În cei opt ani de prezenţă românească în teatrul de operaţii din Afganistan, 17 militari români au căzut la datorie în misiunile pe care le desfăşurau aici. Numai în anul 2010, şase militari români şi-au pierdut viaţa în Afganistan.