Acasa Top SecretArmata Traian Băsescu – Obiectivele României la Summitul NATO

Traian Băsescu – Obiectivele României la Summitul NATO

scris de M.A.
8 afisari

Traian Băsescu merge la Chicago, la Summitul NATO. Printre obiectivele de interes major pentru România se află situaţia din Afganistan, cu accent pe contribuţia financiară, scutul antirachetă şi susţinerea candidaturii Georgiei.

Traian Băsescu - Obiectivele României la Summitul NATO

Traian Băsescu - Obiectivele României la Summitul NATO

„Agenda Summitului are câteva elemente de interes major pentru noi. Principalul punct este Afganistanul şi aici se vor lua deciziile principale legate de perioada de tranziţie care, aşa cum este estimat, se va termina la sfârşitul anului 2014, dar şi de ce urmează după tranziţie. În ce măsură aliaţii se vor implica în construcţia instituţională, în consolidarea forţelor de securitate ale Afganistanului, în aşa fel încât întreg teritoriul Afganistanului să fie sub controlul Kabulului. Nu în ultimul rând, se va pune problema contribuţiilor financiare pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO şi a partenerilor din teritoriul Afganistanului”, a precizat Traian Băsescu.

Summitul se desfăşoară într-un context destul de dificil. În primul rând, legat de constrângerile bugetare ale tuturor celor 28 de membri NATO, constrângeri bugetare legate de criza economică. Şi, nu în ultimul rând, contextul legat de situaţia din Orientul Mijlociu, Siria, tensiunile israeliano-iraniene, Nordul Africii. Deci, tensiuni majore la frontierele NATO„, a mai spus Traian Băsescu.

Summitul de la Chicago va prilejui o analiză a progreselor făcute în raport cu Summitul de la Lisabona, când s-a stabilit noul concept strategic pentru secolul 21. „Dacă vă aduceţi aminte, unul dintre elementele de noutate ale noului concept strategic a fost decizia NATO de a se implica dincolo de frontierele statelor NATO, atunci când securitatea statelor membre NATO este periclitată, este pusă la îndoială sau la încercare”, a adăugat Traian Băsescu. El a precizat că principalele obiective ale Summitului de la Chicago au în vedere două aspecte majore, cel legat de reconfirmarea solidarităţii aliaţilor şi cel referitor la afirmarea capacităţii NATO de a acţiona ca actor principal pe scena internaţională.

„Un alt subiect major pe agenda summit-ului îl reprezintă declararea capacităţii interimare de apărare antirachetă a NATO. Acesta este un subiect puternic promovat de SUA şi de România şi sperăm ca summit-ul să declare capacitate interimară de apărare antirachetă a NATO„, a susţinut Traian Băsescu. Potrivit acestuia, până în prezent, capacitatea de apărare a statelor NATO se baza pe doi piloni, unul legat de forţele convenţionale ale Alianţei, iar cel de-al doilea era capacitatea de descurajare nucleară. „Cu ocazia acestui summit, sperăm să fie declarat funcţional, aşa cum vă spuneam, interimar, şi cel de-al treilea pilon – capacitatea de apărare antirachetă a statelor membre NATO. Din acest punct de vedere, vă pot spune că România va deveni una din primele ţări care vor avea dotările de prevenire a atacurilor cu rachete asupra teritoriului său şi a ţărilor din regiune. Iar capacităţile de pe teritoriul României vor fi funcţionale şi gata de utilizare în anul 2015″, a adăugat Traian Băsescu.

Un alt subiect de interes este conceptul Smart Defense, care va fi discutat din iniţiativa secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. „România este un suporter fără rezerve al implementării acestui concept în strategia de achiziţie de echipamente militare pentru statele membre NATO. Este mai uşor ca două, trei, patru state să hotărască să creeze, spre exemplu, capacităţi aeriene pentru a asigura securitatea aeriană a spaţiului lor, decât fiecare stat în parte să-şi asigure finanţarea proiectelor de întărire a capacităţilor aeriene. Ştiţi foarte bine că suntem obligaţi să facem acea poliţie aeriană pentru supravegherea spaţiului, iar cei care nu au astfel de capacităţi plătesc statelor care dispun de capacităţi pentru a face acest serviciu în spaţiul lor aerian. Cum a făcut România pentru baltici, acum doi ani”, a detaliat Traian Băsescu.

„În ceea ce ne priveşte, mai rămâne un obiectiv important care s-a negociat şi continuă să se negocieze, dorim să menţinem în concluziile Summit-ului NATO, atenţia pentru zona Balcanilor şi a Mării Negre ca zonă de interes strategic, nu numai pentru România, dar şi pentru statele membre NATO. Nu în ultimul rând, vom fi printre statele care vor promova şi consolida ideea rămânerii a porţilor deschise pentru alte state, vizând, aşa cum vă spuneam, în mod deosebit, statele din Balcani, din vecinătatea noastră imediată. Vom rămâne nişte suporteri ai accesului Georgiei, chiar dacă la acest Summit nu se vor face invitaţii de intrare în NATO, dar pentru noi Georgia este un vecin de pe partea cealaltă a Mării Negre care îndeplineşte în opinia noastră, condiţiile, cel puţin strategice, de a fi membru NATO. Sigur, are problemele pe propriul teritoriu, care deocamdată o împiedică să avanseze”, a mai spus Traian Băsescu.

3 comentarii

Salut 18-05-2012 - 18:12

Basescu:

„Acesta este un subiect puternic promovat de SUA şi de România ….”

==========

„Tropaim, tropaim !”…spunea soricelul, trecand mandru podul…. pe langa elefant !

tomi 19-05-2012 - 01:26

S-au dus pe apa simbetei visele tale cu relatiile bilaterale iran- ROMANIA. Ramin in vigoare relatiile bune ISRAEL-ROMANIA. Vei duce lipsa fondurilor din iran de la islamistii care va finanteaza,am auzit ca s-au blocat toate fondurile iraniene.
tomi

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 19-05-2012 - 02:20

Nu apuci tu ziua aia , a Ploi.esti !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult