Acasa Top SecretArmata Trident Juncture 2015 si scutul antirachetă de la Deveselu

Trident Juncture 2015 si scutul antirachetă de la Deveselu

scris de Doru Dragomir
19 afisari

Alianţa Nord Atlantică a deschis oficial la baza militară de la Trapani, Italia, Trident Juncture 2015 (TRJE-2015), cel mai mare exerciţiu militar din ultimii 13 ani.

Trident Juncture

Trident Juncture

Operaţiunea, care durează 5 săptămâni, implică atât coordonarea structurilor de comandă din statele aliate cât şi testarea forţei de reacţie rapidă în contextul tensiunilor cu Federaţia Rusă pe tema crizelor din Ucraina şi Siria.

Trident Juncture 2015Trident Juncture 2015 este cel mai mare test pentru capacităţile de reacţie şi de luptă ale Alianţei, din 2002. România este parte a celui mai mare și mai ambițios exercițiu ‪al Alianței Nord-Atlantice din ultimii 13 ani. Romania va participa cu un detasament din cadrul  Brigăzii de Informaţii Militare “Mareşal Alexandru Averescu”. TRJE-2015 este menit să testeze Forța de Reacție a NATO (NATO Response Force).

Statele Unite vor efectua in ultima decada a lunii octombrie, în largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificând sisteme de tip SM-3, similare cu cele care sunt instalate în România, anunţă Flota a VI-a americană.

Patru nave americane şi opt din alte ţări vor participa la manevre militare organizate spre sfârşitul lunii octombrie în Oceanul Atlantic. În cadrul manevrelor militare, o rachetă balistică fără încărcătură va fi lansată dintr-un poligon militar situat în Arhipelagul britanic Hebridele Exterioare.

Obuzul balistic va fi interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un sistem SM-3 terestru este instalat în baza antirachetă de la Deveselu (judeţul Olt).

Trident Juncture136.000 de militari din 33 de ţări membre şi partenere participă la Trident Juncture 2015, exerciţiul care se desfăşoară pe mare, pe uscat şi în aer. Operaţiunile se desfăşoară simultan în mai multe locaţii din Italia, Spania, Portugalia, din Marea Mediterană şi din Oceanul Atlantic. Sunt implicate sute de avioane, zeci de nave şi submarine, dar şi militari din trupele speciale.

Operatiunea Trident Juncture 2015, programata sa dureze trei saptamani si care este gazduita de Italia, Spania si Portugalia, presupune testarea unui raspuns din partea NATO la un CONFLICT FICTIV IN AFRICA initiat de un stat inamic si care risca sa ameninte ALIMENTAREA GLOABALA CU ENERGIE si COMERTUL MARITIM, sprijinind in acelasi timp gruparile islamiste si contraterorismul. Exercitiul “va arata ca NATO poate apara orice stat membru impotriva oricarei amenintari”, a scris pe Twitter adjunctul secretarului general al Aliantei, generalul Alexander Vershbow.

Acest exerciţiu trimite un mesaj foarte clar oricărui potenţial agresor, a declarat generalul Philip Breedlove, comandantul forelor NATO din Europa. Orice încercare de a viola suveranitatea unui stat NATO va avea ca rezultat implicarea militară decisivă a tuturor aliaţilor, a precizat oficialul american.

NATO a respins acuzaţiile potrivit cărora exerciţiul ar fi îndreptat împotriva Moscovei. Va fi însă un test esenţial pentru noua forţă de reacţie rapidă a Alianţei, înfiinţată anul trecut ca parte a răspunsului NATO la acţiunile Rusiei în Ucraina.
Trident Juncture va continua pana la 6 noiembrie 2015, fiind vorba si de un semnal clar pentru Federatia Rusa, in contextul crizelor ucraineana si siriana in care Moscova s-a implicat militar.

Cooperarea militara ruso-occidentala se afla la cel mai scazut nivel de la sfarsitul Razboiului Rece incoace, Vestul fiind determinat sa rupa legatura cu Moscova dupa implicarea acesteia in criza din Ucraina si dupa anexarea Peninsulei Crimeea. Iar recenta intensificare a prezentei militare rusesti in razboiul civil din Siria nu face decat sa agraveze relatia dintre blocul occidental si Kremlin.

Daca in Ucraina situatia a fost temperata momentan pe linia frontului din zona separatista prorusa, in Siria Moscova deruleaza o campanie militara intensa. Potrivi unui anunt facut luni de fortele aeriene ale Rusiei, avioanele de lupta ale Kremlinului au lansat 700 de lovituri in Siria de la inceputul campaniei de bombardamente, in urma cu trei saptamani, potrivit DPA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult