Acasa Top SecretArmata Trimite România militari în Mali ?

Trimite România militari în Mali ?

scris de D.S.S.
5 afisari

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, joi seară, la Bruxelles, după reuniunea extraordinară a UE, că autorităţile din România sunt în faza de analiză privind participarea la misiunea militară a UE în Mali, iar el va recomanda la Bucureşti să se ia o decizie în acest sens.

Militari romani in Afganistan

Militari romani

„Am menţionat în cadrul dezbaterilor că suntem într-o fază destul de avansată de reflecţie instituţională, analiză, privind o contribuţie concretă la misiunea UE. Şi aici o spun ca posibilitate, putem vorbi de personal care să vizeze operaţiunile de pregătire, de instruire a armatei respective, poate elemente de stat major şi echipament, logistică pentru antrenament”, a afirmat Corlăţean, într-o conferinţă de presă.

El a arătat că discuţiile de joi cu colegii europeni şi omologul din Mali, Tiéman Hubert Coulibaly, l-au dus la concluzia că România trebuie să participe concret la misiunea militară a UE şi că va recomanda acest lucru instituţiilor competente de la Bucureşti.

Discuţiile de astăzi şi informaţiile primite în cadrul reuniunii, inclusiv de la ministrul malian, dar şi de la partenerii europeni, mie mi-au consolidat poziţia privind necesitatea unei contribuţii a României în ceea ce înseamnă un efort necesar de combatere a terorismului şi aceasta va fi poziţia mea la întoarcerea acasă. Voi susţine şi voi recomanda celorlalte instituţii direct competente în acest domeniu să luăm o decizie la nivelul statului român privind o contribuţie din acest punct de vedere„, a afirmat Corlăţean. De asemenea, el a arătat că România şi celelalte state UE care se vor implica trebuie să ia cât mai rapid o decizie în acest sens, având în vedere situaţia din teren.

„Pe de o parte, UE trebuie să se mişte rapid, este nevoie de un sprijin acordat intervenţiei franceze la solicitarea Guvernului malian, dar este o etapă intermediară care să permită forţelor internaţionale conduse de Uniunea Statelor Africane să participe. În 19 ianuarie, pe de o parte, va fi reuniunea la nivelul Uniunii Africane care trebuie să ia o decizie privind deplasarea unor forţe africane, până atunci UE ar trebui deja să facă primii paşi. Ce avem noi de făcut la nivelul statelor membre, cele care vor contribui, şi eu sper ca România să ia această decizie de a contribui efectiv, este să ia decizia cât mai rapid”, a subliniat Corlăţean.

El a mai arătat că una dintre cele mai mari vulnerabilităţi din teren este nu numai dotarea, dar şi pregătirea slabă a armatei guvernamentale din Mali, care are nevoie de instructori bine pregătiţi pentru a se confrunta cu forţele din Nord.

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au aprobat, joi, înfiinţarea unei misiuni în scopul formării şi reorganizării armatei din Mali, informează o sursă europeană.

Această decizie, luată în timpul reuniunii speciale a miniştrilor pe tema crizei din Mali, prevede realizarea misiunii numite EUTM, prin trimiterea la mijlocul lui februarie a 450 de europeni, dintre care 200 de instructori în zona de conflict. Programul a fost accelerat de câteva săptămâni pentru a lua în calcul noua situaţie, creată după intervenţia militară franceză, lansată vinerea trecută.

La reuniune, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că este „normal ca solidaritatea europeană să se exprime”. „Ar trebui să se înţeleagă că, deşi Franţa este precursorul, de fapt, toate ţările europene sunt preocupate de terorism”, a adăugat el.

De asemenea, Fabius a spus că este de aşteptat ca „toate ţările europene” să facă nişte „eforturi” financiare, în special pentru a susţine operaţiunea de intervenţie a trupelor din Africa de vest şi pentu a contribui la dezvoltarea statului Mali, unul dintre cele mai sărace din lume. Majoritatea miniştrilor prezenţi la reuniune, dintre care şeful diplomaţiei germane şi cel al Spaniei, şi-au exprimat susţinerea faţă de măsurile prezentate.

Potrivit UE, scopul misiunii EUTM, în care Franţa are un rol-cheie, este de a „forma şi consilia forţele armate (…) pentru a contribui la restaurarea capacităţii lor militare şi de a le permite să realizeze operaţiuni de luptă pentru a restabili integritatea teritorială a ţării”. Militarii europeni „nu vor participa la operaţiunile de luptă”, a precizat UE. În legătură cu ostaticii din Algeria, Fabius a declarat că va acţiona în „funcţie de evoluţia situaţiei”.

9 comentarii

digital 17-01-2013 - 21:07

trimite România,militarii acasă?!

Tom Cc 17-01-2013 - 21:15

pentru ce sa trimitem oamenii acolo ?? are Romania ceva de castigat daca se afla acolo ?? Germania sau Italia trimite trupe unde intarca mutul iapa ??

Grig 17-01-2013 - 23:13

Chiar UE spune ca …”a lua în calcul noua situaţie, creată după intervenţia militară franceză”… deci Franta nu a cerut vre-o parere ca sa-si impuna interesele in Mali. Acu’… ne treziram noi sa trimitem ceva… cat de mic… sa ne manifestam solidaritatea…!!! Cand R. Moldova ne-a impus vize si a facut declaratii defaimatoare, a fost ceva solidaritate?
Oricum, nu m-ar mira sa trimitem fregatele si MiG-21.
Enjoy la greu!

neacsum 17-01-2013 - 23:36

Pai cum altfel sa ne manifestam slugarnicia? Cum sa ne aratam adeyiunea daca nu trimitand oameni la moarte de dragul UE vate ne jupoaie de ne rupe? Asa se pastreaza scaunele . De unde or lua fondurile, ca Danila spunea ca este criza si nu sunt fonduri. Dar daca e voie sa moara romanii pentru cauza fgranceza se gasescu bani. Noi face curatenie, cand totul este ok, franceyii isi trimit investitorii iar noi venim acasa cu multumiri si aprecieri legate de profesionalismul soldatului roman.

digital 17-01-2013 - 23:41

lasă,neacsum,nu te mai agita,doar știi că nu e prima nici ultima dată!

geek-a-contra 17-01-2013 - 23:49

fa o cerere de iesire din nato si depune-o la decanat. pardon, la secretariat ca la decanat n-ai avut treaba….

Tache 18-01-2013 - 07:27

Deci nu vrei si nu vrei sa dai dovada de cinste intelectuala. Problema nu se pune daca iesim sau nu iesim noi din UE si NATO. Problema se pune invers. Daca dam dovada de normalitate, de demnitate, daca ne aparam interesul national si identitatea nationala, daca ne respectam inaintasii si istoria, daca spunem clar si raspicat ca suntem crestini si aparam valorile ortodoxiei, VOM FI DATI AFARA din UE si NATO ?

Gisela 18-01-2013 - 14:14

esti cam boutz=bou…..stii dece
jignesti……

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult