
18 ani şi misiuni internaţionale
În primul rând, poate ar trebui menţionat faptul că, în prezent, BDS FULGER este alcătuit numai din militari care au studii (sau studiază) în străinătate, în special, la vest de Prut, mergând până peste Atlantic, în SUA. Iar profesionalismul lor a putut fi demonstrat nu numai în cadrul unor exerciţii de specialitate multinaţionale, dar şi în misiuni în zone de conflict, cum ar fi Irak, Liberia, Sudan şi Coasta de Fildeş.
La începutul săptămânii, Batalionul cu Destinaţie Specială FULGER a ajuns la „vârsta majoratului„, prilej cu care au fost organizate mai multe activităţi demonstrative. Potrivit informatiilor furnizate Ziuaveche.ro de către oficialii Armatei Naţionale, BDS FULGER a fost fondat la 1 noiembrie 1992, prin decret prezidenţial. La 7 ianuarie 1993, militarii din această unitate depuneau primul jurământ militar.
Având drept deviză „Forţă şi onoare în aer şi pe pământ”, BDS FULGER este destinat desantării în spatele liniilor inamice şi îndeplinirii misiunilor cu caracter special. Primele salturi cu paraşuta au avut loc la 25 mai 1993, fiind efectuate din elicopterul MI-8. Semnificative rămân a fi şi primele trageri de luptă care datează cu ziua de 27 mai 1993. În aceeaşi zi, a avut loc şi prima conducere a maşinii de luptă MLD-1. Pe parcursul anilor, militarii din cadrul Batalionul cu Destinaţie Specială FULGER au participat la o serie de aplicaţii multinaţionale precum: „COOPERATIVE OSPREY-96”, „COOPERATIVE NIGGET-97”, „COOPERATIVE KEY-98, 2003, 2005”, „Cooperative Lancer Longbow 2006”, „Sea Breeze 2010”. Totodată, este de menţionat şi participarea cu succes a militarilor batalionului la acţiunile post conflict din Irak şi în calitate de observatori militari în misiunile de menţinere a păcii sub egida ONU din Liberia, Sudan şi Coasta de Fildeş. Potrivit oficialilor Ministerului Apărării din Republica Moldova, „prestaţia militarilor din unitate a fost întotdeauna apreciată înalt la orice fel de activităţi, militarii fiind decoraţi cu distincţii de stat şi militare: Medalia „Meritul Militar”, „Pentru vitejie”, „În Slujba Patriei”„.
Unitate de elită
La începutul lunii septembrie, cu ocazia împlinirii a 19 ani de la crearea Armatei Naţionale, ministrul Apărării, Vitalie Marinuţa, afirma cu tărie că, în următorii 10 ani, Armata din Basarabia va face parte din familia armatelor occidentale. „Avem specialişti de calificare înaltă care ştiu cum să aducă Armata în familia europeană. Nu ne rămâne decât să avem stabilitatea economică care să ne permită să facem investiţiile necesare în dezvoltarea sectorului de apărare”, declara ministrul. Şi, în consecinţă, cert este că, din anul 2010, în cadrul procesului de reformă militară, a început profesionalizarea Batalionul cu Destinaţie Specială FULGER .Toţi candidaţii care aspiră să fie angajaţi în BDS trebuie să îndeplinească anumite criterii:
Astfel, cei care aplică pentru o funcţie în această unitate de elită trebuie să fie cetăţeni ai R. Moldova, apţi medical, pregătiţi fizic, fără antecedente penale şi cu vârsta până la 30 de ani. În afară de aceasta, sunt angajate numai persoanele care au absolvit cel puţin o instituţie de învăţământ mediu de cultură generală (colegiu) şi nu fac parte din partide, organizaţii, şi formaţiuni politice. Este de menţionat că persoanele care vor fi angajate în BDS vor semna un contract pe un termen de trei sau cinci ani, cu posibilitatea de reînnoire. Aceştia vor beneficia de studii în instituţiile de învăţământ superior militar şi civil, studierea gratuită a limbilor străine (engleza, germana, franceza), asistenţă medicală şi tratament gratuit inclusiv pentru membrii de familie, asigurare gratuită cu echipament, salariu lunar începând cu 2.300 de lei (aproximativ 630 LEI), „pensie garantată la 20 de ani de vechime în serviciu şi reciclarea gratuită la diferite specialităţi civile precum şi asistenţă post carieră„.
Ca din senin
De ziua Batalionul cu Destinaţie Specială FULGER, pe 8 noiembrie, militarii au efectuat salturi cu paraşuta de la înălţimea de 1.500 metri, exerciţii demonstrative cu arma şi procedee de luptă corp la corp, elemente din tactica specială, exerciţii de alpinism, tehnici avansate de trageri şi alte activităţi specifice. Iar pentru desantarea efectivului de la înălţime s-au folosit sistemele de paraşutare MC-5. Cu această ocazie, generalul de brigadă Iurie Dominic, şeful Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandantul Armatei Naţionale a înmânat distincţii militare celor mai buni ofiţeri şi subofiţeri ai Batalionului.
Decorarea militarilor a avut loc în cadrul ceremoniei dedicate celei de a XVIII-a aniversării a formării Batalionului „Fulger”. În semn de înaltă apreciere şi deplină recunoaştere a rolului şi performanţelor obţinute pe parcursul acestui an, o parte din militarii din această unitate s-au învrednicit de medalia „În slujba Patriei”, „Pentru merite deosebite în serviciul militar”, „Pentru serviciul impecabil”, se precizează într-un comunicat primit la redacţie.
La manifestaţii au participat invitaţi de onoare, ataşaţi militari, elevi şi studenţi din municipiul Chişinău, dar şi părinţii ostaşilor care îndeplinesc serviciul militar în termen. Publicul prezent la eveniment s-a familiarizat cu infrastructura, baza materială de instrucţie, tehnica militară, armamentul şi patrimoniul din dotarea unităţii, mai spune comunicatul.
Comandantul, exemplu pentru subordonaţi
Comandantul Batalionul cu Destinaţie Specială FULGER, maiorul Radu Burduja, ne-a a declarat:: „Toţi se antrenează pe exemplul personal al ofiţerilor, aceasta este cheia succesului nostru. Fiind o unitate de elită, demonstrăm pregătirea noastră – suntem o forţă şi ne executăm misiunile profesionist. Toţi militarii noştri au studii peste hotare şi menţinem o colaborare sănătoasă cu diferite departamente şi structuri de forţă din Republica Moldova. La aniversarea a 18-a colectivul unităţii este hotărât să demonstreze încă o dată că reprezintă elita Armatei Naţionale”.
FULGER şi ALFA-SIS, împotriva terorismului
În perioada 25 – 26 octombrie, Batalionul cu Destinaţie Specială FULGER şi Detaşamentul cu Destinaţie Specială ALFA (Serviciul de Informaţii şi Securitate – SIS) au organizat, în poligonul de instruire a trupelor speciale, un exerciţiul tactic antiterorist „Forţele Speciale – 2010”. Sub genericul „Acţiunile Forţelor Speciale în neutralizarea grupelor teroriste şi eliberarea ostaticilor în condiţii diverse de teren”, acţiunea s-a încadrat în planul 2010 de colaborare, instruire şi schimb de experienţă dintre Detaşamentul cu destinaţie specială „ALFA” al SIS şi Batalionul cu destinaţie specială „FULGER”.
Potrivit informaţiilor furnizate Ziuaveche.ro de catre oficiali de la Chişinău, scopul exerciţiului a fost „ridicarea nivelului pregătirii profesionale şi perfecţionarea mecanismelor de interacţiune a subunităţilor cu destinaţie specială privind combaterea terorismului”, cu precizarea că este vorba despre „primul exerciţiu antiterorist al subunităţilor cu destinaţie specială din cadrul SIS şi Ministerul Apărării privind testarea gradului de interoperabilitate în cazul apariţiei situaţiilor excepţionale„.
Exerciţiul antiterorist „Forţele Speciale-2010” se înscrie în Planul Individual de Acţiuni Republica Moldova– NATO (IPAP), la capitolul reformarea sectorului militar de securitate şi modernizarea mecanismului de cooperare între instituţiile de forţă, ca parte componentă a realizării politicii de integrare europeană.
În cadrul exerciţiului au fost modelate diferite situaţii tactice care au permis executarea misiunii cu eficienţă maximă. Reieşind din situaţia operativă creată, de către ofiţerii „ALFA” şi „FULGER” au fost efectuate măsuri de urmărire, blocare şi neutralizare a teroriştilor. Astfel, după localizarea bazei de staţionare a grupelor teroriste, statul major a operat o serie de schimbări, dislocând subunităţile cu destinaţie specială ale SIS şi ale Ministerului Apărării într-o zonă cu acces dificil. În urma acţiunilor prompte, grupurile operative de luptă au efectuat asaltul ascunzişului teroriştilor, eliberînd cu succes ostaticii şi neutralizând infractorii. Etc samd – doar chestii tehnice care nu interesează cititorii!!!
Armata Naţională, sprijintă şi logistic de cea a SUA
Potrivit locotenent colonelului Vlad Ababii, şeful Direcţiei Politică de Apărare şi Planificare a Apărării, odată cu stabilirea mecanismului de gestionare a programelor de asistenţă din partea Guvernului SUA pentru Ministerul Apărării din R. Moldova, programul „Articole de Apărare de Exces (EDA)” reprezintă un interes sporit pentru asigurarea logistică a Armatei Naţionale. Cadrul legal existent permite desfăşurarea colaborării moldo-americane în domeniul apărării prin intermediul mai multor programe de asistenţă. Oficialul militar menţionează că granturile acordate de către SUA pentru perioada anilor 2000-2009, în cadrul programului EDA, au fost cu succes valorificate, Armata Naţională primind loturi de tehnică militară şi echipament individual. Totodată, în octombrie 2009, în baza cererii Ministerului Apărării din R.Moldova, finanţarea a fost reluată, semnându-se un nou contract în baza căruia este livrat primul lot de echipament individual. Lotul primit se află la Depozitul Central al Armatei Naţionale, fiind verificat şi înregistrat de către Comisia permanentă de stabilire a priorităţilor de achiziţionare a resurselor tehnico-materiale prin intermediul programelor de asistenţă tehnică din ţările donatoare. Merită menţionat şi faptul că următorul lot va fi recepţionat de curând de către Armata Naţională, el fiind deja transportat maritim, cu destinaţia portului Odesa.
Citiţi şi cum:
– Armata Naţională este pregătită să facă parte din familia armatelor occidentale
– Ajută Armata Română Armata Naţională din R.Moldova
–Militarii SUA pregătesc la standarde NATO militarii din stânga Prutului
–Vedea ministrul Marinuţa scutul antirachetă şi instruirea în România a militarilor din stânga Prutului