Acasa Top SecretArmata UPDATE – Turcia a doborât un avion militar rusesc SU-24 (video)

UPDATE – Turcia a doborât un avion militar rusesc SU-24 (video)

scris de D.S.S.
46 afisari

UPDATE – Ministerul rus al Apărării a confirmat marți că un avion de vânătoare Su-24 al aviației ruse angajate în campania aeriană în Siria a fost doborât marți de Turcia, dar neagă faptul că aparatul de zbor ar fi încălcat spațiul aerian turc, așa cum susțin autoritățile de la Ankara, relatează agenția de presă TASS.

‘Astăzi, un avion Su-24 aparținând forțelor aeriene ruse desfășurate în Siria s-a prăbușit pe teritoriul sirian, din cauza unor presupuse tiruri trase de la sol’, afirmă ministerul într-un comunicat, adăugând că aparatul de zbor ‘se afla exclusiv în spațiul aerian sirian’, în timp ce soarta celor doi piloți rămâne a fi clarificată. Anterior, mass-media din Turcia și Rusia au relatat că cei doi piloți ai aparatului rus doborât au reușit să se catapulteze.

Potrivit presei turce, unul din cei doi piloți ai avionului rus ar fi fost capturat de rebeli.

‘Un avion rus Su-24 a fost doborât conform regulilor de angajament după ce acesta încălcase spațiul aerian turc, în pofida avertismentelor’, au indicat surse oficiale de la Ankara.

Aviația turcă a doborât marți un avion militar care a încălcat spațiul aerian al Turciei în apropiere de frontiera sa cu Siria, au relatat posturile de televiziune NTV și CNN-Turk, citând surse militare turce.

turcia a doborat un avion rusesc su 24Postul de televiziune CNN-Turk, citat de portalul rus Gazeta.ru, relatase anterior că acesta era un avion de vânătoare rus. Președinția turcă a anunțat ulterior că avionul doborât este unul rus, informație confirmată și de Moscova, potrivit AFP.

Ministerul rus al Apararii sustine ca avionul doborat „se afla exclusiv in spatiul aerian al Siriei”. (AFP). Unul dintre pilotii avionului, care s-ar fi catapultat, se afla in mainile fortelor turkmene din nordul Siriei, anunta CNN Turk, citat de Reuters.Avionul doborat nu a incalcat spatiul aerian turc, sustine Russia Today.Avionul doborat ar fi de fabricatie rusa (de tip SU-24), anunta Reuters, citand surse apropiate de presedintia turca.

Imagini difuzate de cele două televiziuni au arătat cum avionul militar este în picaj, cuprins de flăcări, și se prăbușește într-o zonă montană din Siria, în apropierea frontierei cu Turcia, lângă provincia turcă Hatay (sud).

La solicitarea agenției France Presse, un responsabil turc a precizat că autoritățile încearcă să identifice „cărei țări îi aparține acest avion” doborât de avioane turce F-16.

Premierul turc Ahmet Davutoglu, care a convocat o reuniune de urgență cu șeful Statului Major, Hulusi Akar, și cu ministrul de externe Feridun Sinirlioglu a decis ca Ankara să sesizeze NATO și ONU cu privire la incidentul de la frontiera turco-siriană.

Potrivit CNN Turk, cei doi piloți care se aflau la bordul avionului de vânătoare doborât au reușit să se catapulteze, pe teritoriul Siriei.

De la începutul intervenției militare ruse în Siria în sprijinul regimului președintelui Bashar al-Assad, la sfârșitul lunii septembrie, incidentele de frontieră s-au înmulțit între Ankara și Moscova.

La 3 octombrie, avioane de vânătoare turce au interceptat un avion militar rus angajat în Siria, care încălcase spațiul aerian al Turciei și care a fost forțat să se întoarcă. Moscova a invocat atunci ‘condiții meteo nefavorabile’.

Armata turcă a doborât la 16 octombrie o dronă de fabricație rusă, care pătrunsese în spațiul aerian al Turciei.
Tensiunile între cele două țări au crescut în ultimele zile, după o serie de bombardamente ruse care, potrivit Ankarei, au vizat localități turcofone în Siria. Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul Rusiei la Ankara pentru a protesta față de ‘consecințele serioase’ ale acestei operațiuni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult